Przekazanie Betlejemskiego Światełka Pokoju przez skautów słowackich polskim harcerzom:
3.
4.
5.
6.
![]()
Przekazanie Betlejemskiego Światełka Pokoju przez skautów słowackich polskim harcerzom:
3.
4.
5.
6.
![]()
Taki zlepek różnych fotek, bo wcześniej nie bardzo miałem czas coś pokazać
Na początek Piknik Lotniczy w Czyżynach, Kraków
7.
8.
9.
10.
Czas na górki, widok na Taterki i Babią Górę z okolic Małego Lubonia
11.
12.
tutaj zupełnie z niczym nie związany pierwszy śnieg w Krakowie
13.
I na koniec trochę smutnej historii. Obóz ciężkiej pracy dla Polaków, "Liban", część obozu koncentracyjnego "Płaszów" w centrum Krakowa.
14.
15.
16.
![]()
"...Nadejszła wiekopomna chwila..." jak mawiał Pawlak. Otóż w piątek zaliczyłem swój pierwszy ślub, znaczy znajomychFotki robione tym co w opisie z wyjątkiem tamrona który już miesiąc leży w serwisie po dwóch dniach używania, ale ja nie o tym
Na swoją obronę napiszę tylko że: Mały drewniany kościółek w którym kompletnie od niczego nie dało się odbić światła a małe wąskie okienka rozpraszały mrok zamiast dawać światło, w dodatku cholernie mało miejsca, no i jak wspomniałem moja pierwsza poważna impreza.
Dlatego też zdjęcia wahają się od ISO200 do 800 z przeróżnymi ustawieniami programów, czasów i natężenia lampy. Tak naprawdę ta impreza była dla mnie możliwością nauki i testowania sprzętu niż samą sesją. Poniżej kilka fotek które najbardziej mi się spodobały.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
![]()
O kompozycji nie wypowiem się, bo nie wiem jakie panują kanony w ślubnych zdjęciach...ewentualnie troszkę za centralnie.
Wydaje mi się, że balans bieli do poprawki bo niebieskawo wyszła część..no i jakbyś troszkę pannie młodej świecące plamki na twarzy wyretuszował to na pewno by była zadowolona, tym bardziej, że nie byłaby ich świadoma
Osobiście dodałabym odrobinę kontrastu szczególnie na 25, 26 i 28.
To takie małe uwagi z poziomu oglądacza zdjęć ślubnych a nie pstrykacza![]()
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Nauka obróbki zdjęć to już odmienna sprawaPierwszy raz pracowałem na RAWach a obsługi GIMPa muszę się dopiero nauczyć. Bardzo chętnie poczytam porad w tej kwestii.
Wiem, że w czasie takich imprez nikt nie ustawia planu pod fotografa (sam dwa tygodnie temu wydawałem za mąż córę więc wiem). Nie mniej na pierwszym zdjęciu Młoda Para stoi trochę niefortunnie, dokładnie na cięciu tła przez ciemną ścianę. Gdyby postawić ich całkiem na tle ściany, albo zostawić im przestrzeń za plecami...
Zdjęcie z oknem ma fajny klimacik, ale albo wziąłbym to troszkę szerzej, żeby nie ciąć ościeżnic, albo ciaśniej, zostawiając same twarze i kawałek okna...
Zdjęcie "z chóru" bardzo klimatyczne. Chyba najbardziej mi się podoba.
Lampka choinkowa mogłaby być złapana bliżej, bo tak zlewa się z rozostronym tłem.
Rozumiem, że balans bieli próbowałeś ustawić w UFRawie? Podziwiam tych, którym to się udaje. Ja za żadnego czorta nie potrafię tym się sensownie posłużyć, dlatego rawy wywołuję w DPP, tym bardziej, że jest tam biała suknia, na której można szukać punktów odniesienia.
Poza tym fajnie to wyszło, zwłaszcza że wiele jeszcze można poprawić. Ja samego ślubu swojej córy nie fotografowałem, więc nie komentuję ujęć z ceremonii, bo nie mam pojęcia jak bym to sam zrobił...
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Tu był hmm mały problem, bo gdy para młoda przyjechała tp stwierdzili że robią teraz zdjecia bo później ni ebędzie czasu, więc wszyscy rzucili się do robienia zdjęć na wprost. Stwierdziłem że nie będę się pchał na sępa i rozpychał łokciami, tylko po to żeby zrobić takie samo zdjęcie jak wszyscy, więc stanąłem sobie skromnie z boczku
Szczerze powiedziawszy to była moja pierwsza obróbka RAWów i nie specjalnie czułem się na siłach ustawiać cokolwiek ręcznie. jedynie ręcznie wyciągałem jasność, natomiast balans ustawiałem UFRawie na AutoWB. Każdy inny predefiniowany program WB sprawiał że fotki były totalnie żółte od desek kościoła
Dziękuję, obecnie za sugestią Paenki próbuję z tych zdjęć wyciągnąć trochę więcej kontrastu i koloru, i muszę przyznać że pierwsze próby są obiecujące i sam siebie zadziwiam
Jak sam widzisz na zdjęciu z chórku kościół był o tyle niefortunny że nie była jak specjalnie się ustawić i wszystko musiało się rozegrać mniej więcej na przestrzeni 1-1,5 m, o ile nie chciałem stanąć za ołtarzem koło księdza![]()
Skopany balans bieli strasznie na większości. Dałbym po buzi chyba za takie zdjęcia ze ślubu :/
Tak czytam Twoje opinie w różnych galeriach i dochodzę do wniosku że określenie "konstruktywna krytyka" jest Ci obce. Żeby nie było, wcale nie oczekuję że będą Ci się podobały moje czy innych zdjęcia, ale skoro już łaskawie coś piszesz to może zadaj sobie trud aby ten komentarz wnosił coś konkretnego niż jedynie Twoje osobiste gusta i guściki.
Co do balansu bieli i tego czy jest skopany, przyjmijmy może że każdy monitor inaczej interpretuje kolory a nie każdego stać na siedem stówek na kalibrator i jeszcze z 1500 na monitor który daje się kalibrować. Na moim monitorze kolor biały jest biały leciutko jedynie wpadający w niebieską poświatę, czy jest skopany aż tak bardzo nie wydaje mi się, choć może faktycznie do instytutu miar i wag w Sevres się nie nadaje.
Wg mnie część zdjęć wyraźnie poruszonych 21, 25, 26, 28.
Albo jaśniejsze szkiełko, albo doświetlić lampą albo statyw (jeśli nie chcesz ruszać czułości).
O balansie bieli już koleżeństwo napisało dosyć.
Ostatnio edytowane przez aleks ; 29-12-2008 o 18:04