Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: EOS 30 date - warto? PILNE

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Exclamation EOS 30 date - warto? PILNE

Krótka piłka -
    używam 'pstrykałki', czyli 300v. Myślałem o czymś solidniejszym (chciałem zapolować na serię 1, albo 3), ale trafia mi się okazja kupienia Eosa 30 Date za ok 160 PLN. Body w stanie igła. Warto?
    Czy różnica jest na tyle znacząca, że warto się przesiąść z 300??
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    używam 'pstrykałki', czyli 300v.
    trafia mi się okazja kupienia Eosa 30 Date za ok 160 PLN.
    Warto?
    TAK
    Yes, Yes, Yes...
    Ja... Ja... Ja...
    Da... Da... Da...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto

Domyślnie

Powiedzmy że twój entuzjazm prawie mnie przekonał.. A jakie są merytoryczne argumenty za???
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Teraz jest moment, żeby kupować najlepsze istniejące korpusy analogowe. Szukaj jedynki - pięć lat temu nie było Cię na nią stać, teraz też jest droga, ale już w zasięgu. Jak mawiało przysłowie: jak szaleć - to szaleć, jak kraść - to miliony, jak kochać - to księżniczki...
    A tą trzydziestkę za 160 złotych to sobie kup jako drugie body nawet jak nikt nie będzie chciał jej od Ciebie kiedyś odkupić, to strata niewielka, to nie cyfra... Ludzie wydają dużo więcej miesięcznie na papierosy

Miasto

Domyślnie

1-ka kosztuje ok 500 PLN, i to w tej chwili chyba nieco więcej niż chcę wydać na puszkę (tzn taka jest opinia mojej drugiej połowy, ale ja ją powtarzam dla własnego bezpieczeństwa ). Pstrykam mocno amatorsko.
    I chyba prędzej zdecydowałbym się na 5' z eye control. W sumie bajer, ale całkiem przyjemny 8)

Znalazłem też na eBayu dwa wynalazki.. Może ktoś wie co to jest?

1. EOS 1X (nie znalazłem w żadnych tabelach porównawczych)
    http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-1X-cam...QQcmdZViewItem
    2. REBEL X-s (j.w) :rolleyes:
    http://cgi.ebay.com/CANON-EOS-REBEL-...QQcmdZViewItem

PS - nie palę, więc nie mam z czego dokładać do jedynki!
    Ostatnio edytowane przez XLesio ; 15-06-2008 o 11:52

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

1-ka kosztuje ok 500 PLN
    Chyba w stanie mocno wskazującym na zużycie.

i to w tej chwili chyba nieco więcej niż chcę wydać na puszkę (tzn taka jest opinia mojej drugiej połowy, ale ja ją powtarzam dla własnego bezpieczeństwa ). Pstrykam mocno amatorsko.
    No ale to właśnie amatorzy i hobbyści wydają najwięcej na swoje hobby - masz wymówkę.

I chyba prędzej zdecydowałbym się na 5' z eye control. W sumie bajer, ale całkiem przyjemny 8)
    Weź do ręki jedynkę - przejdą Ci bajery. JEDYNA WADA - waga. W zamian - miła świadomość, że to się qrdde NIE MA PRAWA ZEPSUĆ....

PS - nie palę, więc nie mam z czego dokładać do jedynki!
    Zacznij palić, po miesiącu przerwij i wykarz na jakimś wykresie w Excelu ile dzięki tej mądrej decyzji zaoszczędzicie przez następny rok. I już...
    A serio: ja bym szukał na najwyższej półce. Nie ma się co oszczędzać - przynajmniej przed śmiercią popstrykałbyś sobie fotograficznym Maybachem

Zablokowany

Domyślnie

Jeżeli nie chcesz kupić EOSa 3 to polecam EOSa 5. Trochę wolny AF, ale da się przeżyć. Na twoim miejscu starałbym kupić sobie EOSa 3. Świetny aparat i też ma ECF. Jeżeli możesz brać EOSa 30 za 160 zł w dobrym stanie to bierz. Nie ma co się zastanawiać. Ale te aparaty potaniały... a kiedyś kupowało je się za tyle kasy :(

Miasto

Domyślnie

Jester: Niedowiarku, poniżej masz przykład:
    http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-1-Film...QQcmdZViewItem

Wiem że stan nie rewelacja, ale to też nie jest żadna super okazja. Znajomy ostatnio upolował 1-kę w Australii za $120 + wysyłka, a aparat wygląda i działa jakby miał za sobą 30 klisz..

A jeśli chodzi o inwestycje - już ja wiem jak urabiać swoją Panią
    Rzecz w tym, że tak naprawdę nie planowałem zakupu puszki, ot tak trochę z czapy pojawiła się okazja. Więc wolę wydać 200 PLN na nowy korpus, niż na jakieś pierdoły czy akcesoria.
    Chociaż cały czas czekam na ostateczne potwierdzenie, bo niestety podobno (news sprzed 30 min) ten 30 Date ma coś z pomiarem światła. Będę musiał dowiedzieć się na tamce o możliwe koszty naprawy..

asdfasfd: na celowniku mam też jedną 5. Chociaż trochę mnie zniechęca pięcio_punktowy focus..
    Z innej beczki, możliwe że za ok 250 PLN mógłbym kupić Elana 7 z EyC. Więc jakaś alternatywa do walniętej 30ki.

A jeśli chodzi o prehistorię.. Ty mi wspominasz za ile kasy chodziły 3ki i 5ki, a ja pamiętam jak 10-12 lat temu, śliniłem się na widok 500N za 2 tysie.. No ale cóż - wtedy byłem szczęśliwym posiadaczem Zenita

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

[QUOTE=XLesio;485128]Jester: Niedowiarku, poniżej masz przykład:
    http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-1-Film...QQcmdZViewItem

Ale to jest stara jedynka - ja miałem na myśli 1V, on chyba za 500 złotych nie chodzi...

Wiem że stan nie rewelacja, ale to też nie jest żadna super okazja. Znajomy ostatnio upolował 1-kę w Australii za $120 + wysyłka, a aparat wygląda i działa jakby miał za sobą 30 klisz..
    Mój miał 16 klisz na liczniku. Człowiek sobie przywiózł ze Stanów, miał się bawić na serio w fotografowanie i zaczął remont mieszkania... I aparat z całą kupą osprzętu, elkami jakimiś, lampami, dodatkowymi matówkami - zamienił się w kafelki do łazienki....

A jeśli chodzi o prehistorię.. Ty mi wspominasz za ile kasy chodziły 3ki i 5ki, a ja pamiętam jak 10-12 lat temu, śliniłem się na widok 500N za 2 tysie.. No ale cóż - wtedy byłem szczęśliwym posiadaczem Zenita
    A teraz nadszedł czas zemsty za lata upokorzeń
    Inna sprawa, że ja najlepsze zdjęcia to zrobiłem chyba Zenitem właśnie. Mniej przeszkadzał w fotografowaniu bo nie miał 8 klatek na sekundę, multispota i 42 polowego autofokusa...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

A jakie są merytoryczne argumenty za???
    własciwie wszystkie argumenty są ZA, albo inaczej: brak jest argumentów przeciw :-)
    a po drugie 160zł za korpus EOS 30 to jest jak za darmo :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów