Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: EOS 30 date - warto? PILNE

Mieszany widok

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    Czyli innymi słowy korzystasz tylko ze środkowego punktu AF, ...
    W analogu zasadzie tak
    .... względnie manuala...
    Czasami tak, głównie wieczorem i w nocy.
    ... i zewnętrznego światłomierza?
    Bez przesady, ten w Canonie jest jak dla mnie dostatecznie dokładny :-)
    Bo o lecenie na automatycznym wyborze punktu AF Cię nie podejrzewam.
    Zdziwię Cię, czasami mi się zdarza, no ale, poza sportem który robię wyłącznie cyfrą, bardzo, bardzo rzadko, i tylko przy foceniu z przysłonami f/8 - f/11.
    Oczywiście to kwestia gustu, ale np. dla mnie EC to genialne rozwiązanie (najszybsza i najbardziej naturalna metoda wyboru punktu AF, jaką można wymyśleć) i z ręcznego wyboru punktu AF korzystam incydentalnie - np. czasem na statywie czy w jakiejś pokręconej pozycji, w której EC ma problem z rozpoznaniem położenia oka.
    Też próbowałem, ale jakoś mi ta metoda nie przypasowała. Niemniej, teraz można EC dostać dokładając grosze, więc czemu go nie mieć skoro można mieć :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Zablokowany

Domyślnie

ECF bardzo się przydaje. Gdyby był w nowych korpusach z szybszym AF to na pewno nikt z was by z niego nie zrezygnował. Świetna sprawa. Muszę przyznać, że za nim tęsknię za każdym razem jak używam joystick'a.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    ECF bardzo się przydaje. Gdyby był w nowych korpusach z szybszym AF to na pewno nikt z was by z niego nie zrezygnował. Świetna sprawa. Muszę przyznać, że za nim tęsknię za każdym razem jak używam joystick'a.
    Polemizowałbym ze stwierdzeniem, że nikt na pewno nie zrezygnowałby z EC, bo ja zrezygnowałem świadomie w analogu i myślę, że w cyfrze byłoby podobnie. Jedyne co mi się podobało w EC, to bardzo szybki podgląd GO, chociaż wciśnięcie w tym celu jednego przycisku wcale mi nie przeszkadzało. Jeśli budowanie kadru sprowadzałoby się jedynie do prawidłowego nastawienia ostrości, EC byłby pewnie idealnym rozwiązaniem dla wszystkich.

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

I EC jest idealnym rozwiązaniem, jeśli wykonuje się zdjęcia z ręki dokonując wyboru punktu AF. Dużo szybszym i bardziej naturalnym od pokrętełek, przycisków i joysticków, tudzież dużo bardziej niezawodnym niż automat.

No ale tylko czekać, kiedy w odpowiedzi na zapotrzebowanie fotografujących, do produkcji wejdą znów lustrzanki z jednym, centralnym punktem AF.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Uprawnienia umieszczania postów