No tak tylko tutaj mamy i 10 i 12 i 15 i 17. Do wyboru. Trzeba być świadomym co robią UWA z obrazem (nie zarzucam ci, że nie jesteś świadom), jeśli potrafisz to wykorzystać to w czym problem z szerokimi reporterskimi ujęciami. Co do jasności to przy tak szerokich kadrach nie jest ona tak wymagana jak przy szerokich ujeciach. Ponadto Tamron trochę odstaje swoim AFem w ciemniejszych miejscach o brzęczku nie wspominając. Kita pozwolę sobie nie skomentować, bowiem za niedługo dojdziemy do body xxxD i dual kita, którym idzie zrobić całe wesele.
W ciasnych pomieszczeniach pomiędzy 14mm, a 17 może być przepaść, której nie dasz rady przeskoczyć.
Nie musisz mieć tuzina bawiących się osób, wystarczy kilka, a świadomie użyty bardzo szeroki kąt nada całkiem innej dynamiki takiemu zdjęciu.
Też tak kiedyś uważałem, aczkolwiek uszami już mi wychodzą wszędobylskie rybki, zwłaszcza w kościele i choć sam używałem w kościele do kilku kadrów to niektóre reportaże w kościele mają tego zdecydowanie za wiele.
Ponadto dla mnie to pomylenie pojęć szeroki kadr, a szeroki kadr fishem to zgoła co innego.
I w końcu po trzecie fish znacznie bardziej i większej ilości kadru zniekształca i to nie chodzi już w tym aspekcie o rodzaj zniekształcenia tylko o jego pokrycie kadru.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sprostowanie:
Pierwszy cytat, miało być oczywiście:
Co do jasności to przy tak szerokich kadrach nie jest ona tak wymagana jak przy dłuższych ogniskowych.
PS
10-22 załatwia mi wszystkie ultra szerokie i szerokie ujęcia. Reszta to stałki.
PS2
Proponuje koniec off topa, bo schodzimy z szerokich kątów na śluby:-D