Cytat Zamieszczone przez fotoG3 Zobacz posta
Canon EF 10-22 to porządny obiektyw, nawet na pełnym otworze. Mam go od kilku lat i wielu sytuacjach był niezastąpiony.
Dla mnie problemem jest co innego.
Robiłem trochę zdjęc Samyangiem 8mm i powiem tak - jego odwzorowanie mnie zaskoczyło - na plus oczywiście.
Ludzie fotografowani Canonem w zakresie 10-14mm są mocno zniekształceni i to w brzydki sposób.
Samyang jest o wiele szerszy, ale ludzie wychodzą lepiej.
Niestety trzeba go przymykać minimum o 1działkę, wtedy robi się ostry. Na F3,5 jest mięciutki.
Specyfika pracy z UWA jest taka że zdecydowaną większość zdjęć robi się na minimalnej ogniskowej.
Co do ostrości 10-22 na szerokim i pełnej dziurze to może trafiła ci się mydło sztuka. Ja od wczoraj jestem dopiero posiadaczem 10-22 i wybrałem 3 sztukę z 3. Powtarzalność była zachowana, ale jednak ta 3 ost sztuka była najostrzejsza i nie uważam w cale, że jest mydełko na pełnej dziurze wręcz przeciwnie. Właśnie dlatego skupiłem się na tym szkle, bo wszelakie testy i opinie userów wykazywały ostrość tego szkła już od pełnej szerokości.

Co do zniekształceń zwłaszcza w porównaniu do 8 fisha koreańskiego to raczysz sobie żartować. Charakter zniekształceń jest zgoła inny, co jest oczywiste ze względu na rodzaj szkła (fish vs. uwa). To nie szkła, gdzie ludzi fotografuje się z 1 m umieszczając ich przy brzegu kadru, no chyba, że chcesz mieć obcych w kadrze.

Po odpowiednim odejściu oraz umieszczeniu ludzi w kadrze góra pomiędzy mocnymi punktami w poziomie, a nie blisko brzegów zniekształcenia stają się akceptowalne.