Zobacz wyniki ankiety: Najlepszy szerokokatny obiektyw

Głosujących
484. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 4 z 20 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 192

Wątek: Najlepszy szerokokatny obiektyw

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seb2k6 Zobacz posta
    Co do osłony w Canonie jest dziwnie szeroka i płytka. A mi taka osłona służy głównie do mechanicznej ochrony szkła.
    Faktycznie egzotyczne spostrzeżenie. Osłony w UWA są płytkie, bo inaczej miałbyś je na zdjęciu. Szeroki kąt widzenia w końcu. W Sigmie też jest płytka, a do tego kiepsko się trzyma.

Jeśli chodzi o obiektyw, jeśli masz kasę, bierz Canona. Ja przyoszczędziłem i kupiłem Sigmę, z której także jestem zadowolony. Zresztą Canon wkurza mnie, bo nie daje osłony i pokrowca. Przy takiej cenie szkła powinien to być standard.

Do Tokiny zniechęca mnie głośni silnik AF i mały zakres. Ale z drugiej strony, ma światło 2.8, co jest niezwykle przydatne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Co do osłony w Canonie to nie dość, że trzeba ją dokupić
    i od tego sa zamienniki za 50 zl :-)

to jest dziwnie szeroka i płytka.
    jaki kat taka oslona ;-) .. ale szklo jest zacne i dobrze by bylo bys nie skreslal go z takiego powodu ;-)

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    i od tego sa zamienniki za 50 zl :-)
    Trudno to jednak nazwać szałową ceną...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

jesli wydajesz ponad 2 tys. na szklo to wydatek 50 zl nie wydaje sie byc przytlaczajacy ;-)

tez uwazam, ze canon powinien dodawac oslone w komplecie.. tez uwazam ze to glupie ze tego nie robi, ale szklo jest na tyle dobre ze IMHO lepiej juz wydac te 50 zl na zamiennik niz z powodu braku oslony lub jej wielkosci skreslac optyke 10-22 :-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    i skreslac optyke 10-22 :-)
    Większy problem to cena. Żeby jeszcze za tę cenę był standard wykonania 17 - 40, to bym kupił. Ale nie ten plastik, kurzołap. Sigma i Tokina pod tym względem biją Canona na głowę. Sigma 10 - 20 jest na prawdę świetnie wykonana.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Rozwaz Sigme 12-24. W testach okazala sie jednym z lepszych obiektywow szerokokatnych bardzo dobrze radzaca sobie z przypadlosciami obiektywow szerokokatnych.. Fakt ze to nie jest 10 mm na cropie.. ale ta sigma ma jeszcze jedna zalete: Jako jedyne szklo na razie pasuje pod pelna klatke jakbys kiedy sie przesiadl. A 12 mm na pelnej klatce po prostu powala. Oczywiscie jesli lubisz takie fotki. No ale zawsze mozna skręcic do 24 mm.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Coś już napisał

Domyślnie

Bierz Tokinę. Podobno jest to niesamowite szkiełko. Sigmę sobie raczej odpuść.

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

ja mam sigme i jestem zadowolony
    testy na optyczne.pl sa naprawde dobre i powinienes je przeczytac

rozdzielczosc obrazu jak w canonie
    mala CA

to mnie przekonalo
    poza tym 10mm to naprawde sporo na cropie
    sigma ma mocowanie EF ale mozna ja uzywac z np 5D (da ci winiete)
    mozesz podobno uzywac spokojnie tej sigmy od 12mm i nie bedzie widac zaciemnionych rogow
    to rowniez zadecydowalo
    pierwsza z polki sigma ostrzyla bez problemu nie zauwazylem problemow typu BF i FF

pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrozon Zobacz posta
    Większy problem to cena. Żeby jeszcze za tę cenę był standard wykonania 17 - 40, to bym kupił. Ale nie ten plastik, kurzołap
    mam tego "kurzołapa" juz bardzo długo, to jedno z moich dwoch podstawowych szkiel w gory.. naprawde sie z nim nie cackam (jedyna taryfa ulgowa to jako jedyne z moich szkiel ma filtr uv bo czasem mozna przednia soczewka "wjechac" w fotografowany obiekt ;-) ).. w srodku nie ma nawet sladu kurzu.. albo ja mam takie szczescie albo te opinie sa troche przesadzone ;-)

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

Kurcze, jak mozna canona szykanowac ze wzgledu na oslone Focilem tym 10-22 przez rok bez zadnej oslony i byl git Szkielko genialne Co do jakosci wykonania to nie mam żadnych zastrzeżeń. oczywiscie ze 17-40 jest lepiej zrobione bo to Lka. Sigmy 10-20 nie mialem w rekach dlatego sie na jej temat nie wypowiem, to bardziej ekonomiczna wersja na szeroki kąt zamiast 10-22
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 4 z 20 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów