Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
Tamron AF 11-18mm f/4.5-5.6 Di II LD Aspherical (IF) SP
Tokina AF 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX
Tokina AF 12-24mm f/4 AT-X Pro DX
Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 HSM EX DC
Sigma AF 12-24mm f/4.5-5.6 HSM EX DG
najlepszy szerokokątny obiektyw to 35/1.4
z ultra szerokich zoomów które podajesz najrozsądniejszym wyborem wydaje się przedostatnia propozycja.
Tyle że ciemna.
Kwestia sposobu użycia...
Przykład: http://www.woophy.com/download/372693
.
Powiedzcie jak wychodzi S 12-24 w stosunku do To 12-24 (oczywiście na APS-C), bo jeżeli mam brać, to przyszłościowo do FF, ale jeżeli te n lat (do czasu kupna FF) mam się męczyć średnią optyką, to może warto wziąć do cropa i wymienić wraz ze zmianą body na FF.
mialem canona 10-22 na 30D i byl rewelacyjny. teraz 17-40 na 5d bije go troche jesli chodzi o ostrosc. polara tez mialem wlasnie hoya pro 1 slim bo ten normalny winietowal niestety. na 17-40 nawet przy dwoch filtrach jest mniejsza winieta ale to i tak nie przeszkadza mi, zawsze mozna uciąć![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Witam
Planuję kupić jakiś UWA do 30d i wybór ograniczyłem do tych dwóch szkieł. Canon 10-22 odpycha mnie wielgachną osłoną przeciwsłoneczną a Tokina 12-24 to już trochę wąsko. Tokinę 11-16 można ściągnąć z HK przez ebay za około 1500 zł (bez przesyłki) a Sigmę za około 1000zł. Różnica jest więc znaczna. Na photozone Tokine okreslili jako najlepsze szklo UWA do cropa jakie obecnie mamy na rynku. Pytanie tylko czy Tokiny mozna brac w ciemno bez sprawdzania ? Bo wiem z doswiadczenia ze sigmy to czesto jakis bf/ff czy problemy z AF. Jak to jest z tokinami ?
Jest jeszcze inne wyjscie: kupic sigme w normalnym sklepie i przetestowac kilka egzemparzy wybierajac najlepszy. Niestety cena wtedy wzrosnie i lekko przekroczy cene Tokiny z HK
No i co radzicie ?
pzdr
Ostatnio edytowane przez seb2k6 ; 26-06-2008 o 08:32
wybacz, ale to najglupsza arguentacja jaka czytalem ;-)
wez pod uwage, ze przy szkle UWA masz bardzo duza GO i ew. bledy ff/bf nie powinny byc widoczne.. przy widoczkach dodatkowo i tak domykasz przyslone :-)
a cena tokiny z HK moze przekroczyc cene sigmy w przypadku koniecznosci skorzystania z gwarancji ;-)
IMHO pobaw sie ta sigma, porownaj z samplami Tokiny i podejmij decyzje :-)
Co do osłony w Canonie to nie dość, że trzeba ją dokupić (bo przecież po co dawać w zestawie z obiektywem jak bogaty użytkownik Kwanona ma kasy jak lodu i kupi tak czy siak) to jest dziwnie szeroka i płytka. A mi taka osłona służy głównie do mechanicznej ochrony szkła. Przy osłonie takiej jak ma Sigma czy Tokina mogę zapomnieć o dekielku i czy to w torbie foto czy w plecaku nie martwie sie o porysowanie szkła (sprawdzone na sobie). A z tą osłoną od Canona to chyba już tak bezpiecznie nie jest...
No nic... muszę jeszcze nad tym pomyśleć. Przy kupowaniu z HK Canon jest praktycznie w tej samej cenie co Tokina. W sklepie stacjonarnym sporo droższy od Sigmy i chyba mi się nie chce dopłacać. A co do gwarancji.. jeszcze nigdy nie musiałem z niej skorzystac a mialem juz kilka obiektywów więc aż tak bardzo na to nie patrzę
Pzdr