Zobacz wyniki ankiety: Najlepszy szerokokatny obiektyw

Głosujących
484. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 3 z 20 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 192

Wątek: Najlepszy szerokokatny obiektyw

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    zadam krótkie pytanie - jakiego polara używasz do tego 10-22?
    HOYA Digital PRO1
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

najlepszy szerokokątny obiektyw to 35/1.4
    z ultra szerokich zoomów które podajesz najrozsądniejszym wyborem wydaje się przedostatnia propozycja.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Tyle że ciemna.

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    HOYA Digital PRO1
    strasznie mocny ... widać wyraźne granatowe plamy... niekiedy super to wygląda, ale nie kiedy trochę przegięcie

sam się zastanawiam nad tym polarem i widza te fotki nie wiem czy chcę aż tak mocnego polara ...
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    strasznie mocny ... widać wyraźne granatowe plamy... niekiedy super to wygląda, ale nie kiedy trochę przegięcie

sam się zastanawiam nad tym polarem i widza te fotki nie wiem czy chcę aż tak mocnego polara ...
    Kwestia sposobu użycia...
    Przykład: http://www.woophy.com/download/372693
    .

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Powiedzcie jak wychodzi S 12-24 w stosunku do To 12-24 (oczywiście na APS-C), bo jeżeli mam brać, to przyszłościowo do FF, ale jeżeli te n lat (do czasu kupna FF) mam się męczyć średnią optyką, to może warto wziąć do cropa i wymienić wraz ze zmianą body na FF.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

mialem canona 10-22 na 30D i byl rewelacyjny. teraz 17-40 na 5d bije go troche jesli chodzi o ostrosc. polara tez mialem wlasnie hoya pro 1 slim bo ten normalny winietowal niestety. na 17-40 nawet przy dwoch filtrach jest mniejsza winieta ale to i tak nie przeszkadza mi, zawsze mozna uciąć
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Bywalec

Domyślnie Sigma 10-20 czy Tokina 11-16

Witam

Planuję kupić jakiś UWA do 30d i wybór ograniczyłem do tych dwóch szkieł. Canon 10-22 odpycha mnie wielgachną osłoną przeciwsłoneczną a Tokina 12-24 to już trochę wąsko. Tokinę 11-16 można ściągnąć z HK przez ebay za około 1500 zł (bez przesyłki) a Sigmę za około 1000zł. Różnica jest więc znaczna. Na photozone Tokine okreslili jako najlepsze szklo UWA do cropa jakie obecnie mamy na rynku. Pytanie tylko czy Tokiny mozna brac w ciemno bez sprawdzania ? Bo wiem z doswiadczenia ze sigmy to czesto jakis bf/ff czy problemy z AF. Jak to jest z tokinami ?

Jest jeszcze inne wyjscie: kupic sigme w normalnym sklepie i przetestowac kilka egzemparzy wybierajac najlepszy. Niestety cena wtedy wzrosnie i lekko przekroczy cene Tokiny z HK

No i co radzicie ?

pzdr
    Ostatnio edytowane przez seb2k6 ; 26-06-2008 o 08:32

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seb2k6 Zobacz posta
    Witam Canon 10-22 odpycha mnie wielgachną osłoną przeciwsłoneczną
    wybacz, ale to najglupsza arguentacja jaka czytalem ;-)

Pytanie tylko czy Tokiny mozna brac w ciemno bez sprawdzania ? Bo wiem z doswiadczenia ze sigmy to czesto jakis bf/ff czy problemy z AF. Jak to jest z tokinami ?
    wez pod uwage, ze przy szkle UWA masz bardzo duza GO i ew. bledy ff/bf nie powinny byc widoczne.. przy widoczkach dodatkowo i tak domykasz przyslone :-)

Jest jeszcze inne wyjscie: kupic sigme w normalnym sklepie i przetestowac kilka egzemparzy wybierajac najlepszy. Niestety cena wtedy wzrosnie i lekko przekroczy cene Tokiny z HK
    a cena tokiny z HK moze przekroczyc cene sigmy w przypadku koniecznosci skorzystania z gwarancji ;-)

IMHO pobaw sie ta sigma, porownaj z samplami Tokiny i podejmij decyzje :-)

Bywalec

Domyślnie

Co do osłony w Canonie to nie dość, że trzeba ją dokupić (bo przecież po co dawać w zestawie z obiektywem jak bogaty użytkownik Kwanona ma kasy jak lodu i kupi tak czy siak) to jest dziwnie szeroka i płytka. A mi taka osłona służy głównie do mechanicznej ochrony szkła. Przy osłonie takiej jak ma Sigma czy Tokina mogę zapomnieć o dekielku i czy to w torbie foto czy w plecaku nie martwie sie o porysowanie szkła (sprawdzone na sobie). A z tą osłoną od Canona to chyba już tak bezpiecznie nie jest...

No nic... muszę jeszcze nad tym pomyśleć. Przy kupowaniu z HK Canon jest praktycznie w tej samej cenie co Tokina. W sklepie stacjonarnym sporo droższy od Sigmy i chyba mi się nie chce dopłacać. A co do gwarancji.. jeszcze nigdy nie musiałem z niej skorzystac a mialem juz kilka obiektywów więc aż tak bardzo na to nie patrzę

Pzdr

Strona 3 z 20 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów