Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Moje boje z d20 - ciemnosci

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

gietrzy - POPIERAM !!!

Nie ladnie panie moderatorze Vitez bany zakladac za prawde napisana na forum !!!
    Kiedys dawales ostrzezenia - teraz walisz bany ?!

Domyślnie

Takze popieram Gietrzy!

Paranoja jakas!
    Camera Obscura

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Moze sie tak laskawie towarzystwo skupi na merytorycznej i technicznej czesci watku a nie "popieraniem" banowania sie nawzajem? Takie "popieram" to 4 punkt regulaminu

Tutaj sobie poczytaja a potem mozemy sie klocic dalej czy i kiedy lampa oswietla/doswietla...
    http://photonotes.org/articles/eos-f...html#fillflash
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 01-06-2005 o 22:00
    ...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Vitez, siebie tez zabanuj za ostatnie teorie o "poprawionych/popsutych L-kach" i serialach, bo są mniej więcej tyle samo warte.
    Niech ktoś to wydzieli do innego wątku, ja jestem na modemie. Jak nie, to jutro sam to zrobię.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ciężko wyciąć bo posty są JB i V są zazwyczaj na oba tematy naraz... Najwyżej możnaby je zczyścić z wzajemnych inwektyw.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna Awatar Zyklon
    Miasto
    Nowy Wiśnicz

Domyślnie

No i doczekałem się przejżystej i zrozumiałej dla mnie odpowiedzi Dzięki kuchateK.
    Z tym robieniem zdjęć na "długich" czasach i na dróga kurtynę to wszystko ok, ale ale chdzi mi tu o czyto "praktyczną" fotografię raporteki = ludzi i raczej trudno by było uzyskać ostre zdjęcia przy takich czasch. Druga sprawa hm bardzo uciążliwym będzie używanie fel'a cały czas( 100x w kólko ), a to ma działać normalnie, że tak powiem bez kombinacji przynajmniej tak miałem na zwykłym analogu eosie 1 z lampą dedykowaną, tam ttl tu na cyfraku ettl zwykły nie 2 bo obiektyw raczej siermiężny , nie podaje info o odległości. Zresztą ktoś jósz tu na forum pisał, że i tak ulepszony w porówniu do ettl powiedzmy starszego.A co do ostaniego to się w całej rozciągłosci zgadzam człowiek robi zdjęcia, ale troche łatwiej jest je robić jak się wie jakiego efektu można się spodziewać
    Firma ma znaczenie

Domyślnie

Zyklon, cobyś się nie dał zamknąć w ramki czasów typu 1/30 , 1/15 czy choćby 1/2 wyjdą nieostre....
    Zrób sobie kilka takich fotek z lampą (korzystając z FILL-IN) - zobaczysz, że mimo obaw są one jednak zadziwiająco ostre...(czasem ostre 'inaczej' ale ostre..) Czemu tak jest, pozostawiam Tobie do przemyślenia

Dopiero zaczyna Awatar Zyklon
    Miasto
    Nowy Wiśnicz

Domyślnie

Rysiaczek wydaje mi się że wiem co masz na myśli, chodzi oto że ilość światła "dopełniającego"( przy wspomnianych czasach) z lampy jest na tyle duża iż zarejestrowane tworzy ostry niezniekształcony obraz, jedynie obiekty będące w ruchu mogą być krawędziami lekko rozmyte. Ale co z oczmi, jeżeli osoba zamknie je na zbyt długi czas a nie tylko mrógnie to efekt może być nie ciekawy, nie sądzisz?
    Ale jak mowię to tylko mi sie tak wydaje
    Firma ma znaczenie

Domyślnie

jest dokładnie tak jak mówisz
    Co do oczu - popatrz na to z tej strony - jeżeli ktoś zamknie oczy na dłuższy czas, to w sumie nawet lepiej, że masz dlugie czasy - przy zwykłej fotce ten numer nie wyjdzie A efekty zaiste, 'ciekawe':P

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Zyklon... masz 20'stke? Tam juz (w e-ttl II) nie ma takiej "dzikiej jazdy" z FEL'em jak wczesniej na 10D/300D (z e-ttl) wiec to nie jest tak ze trzeba "absolutnie zawsze". W zasadzie po zmianie na e-ttl II mozna zapomniec ze cos takiego jak fel bylo potrzebne.

Najlepsza rada to poswiec ze dwa komplety baterii na experymenty... Poznaj sprzet... Pofoc sobie po mieszkaniu/gdziekolwiek. Calkiem co innego sie oczytac a calkiem co innego sie pobawic...

A fel nie jest taki straszny jak go maluja... Po parunastu/dziesiecu fotach z lampa to prawie mimowolny odruch... Przy stosowaniu centralnego punktu AF'a banal... Ale to juz praktyka wyrabia nawyki... Jak czytalem o tym to tez to wszystko glupio/strasznie brzmialo...

Jedyny minus to, ze trzeba niektorym powiedziec ze nie blyskasz raz, albo ze zrobisz ze 3 foty zeby wybrac najlepsza
    ...

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów