Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Moje boje z d20 - ciemnosci

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Pomału, pomału. W Av i Tv jest TYLKO FILL.
    W takim razie trzeba bylo rozdzielic Av od pozostalych.

A'propos Twoich rad to nieśmiało zauważę, że to ja pisałem i pozwól, że to ja bede decydował o tym jakich słów używam, tak długo jak nie naruszają one regulaminu, dobrych obyczajów itp...
    Nie mozesz jednak zmienic znaczenia i zawartosci logicznej slowa "wszystko" chocbys nie wiem jak bardzo w tym swoim egocentryzmie i pseudoniezaleznosci sie staral.
    Uzywaj sobie slow jakich chcesz, ale nie zmieni to wcale faktu ze zle ich uzywasz i mozesz byc zle zrozumiany - tylko na to chcialem ci zwrocic uwage, ty sobie rob co chcesz tylko w tym swoim "ja" nie zapomnij ze piszesz nie dla siebie a dla innych .
    Nie zakazuje tobie uzywania slow, tylko sugeruje rozsadniejsze ich dobieranie by twoj przekaz myslowy byl odpowiednio zrozumiany i logiczniejszy.

Odnosnie fill a lampy - gdy swiatlo z lampy jest silniejszym zrodlem swiatla niz zastane to jest wtedy oswietleniem glownym a nie wypelniajacym, niezaleznie od tego czy wali zawsze pelna moca czy dostosowuje sie do parametrow - efekt zalezy od mieszanki zastanego i swiatla i wypelniajacy blysk jest wtedy gdy jest mniej widoczny od swiatla zastanego a nie tylko wtedy gdy lampa wali zawsze na full (troche zbyt zawezona definicje probowales tu przemycic). Wiec "czasami" a nie "wszystko" .

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    ... tym swoim egocentryzmie i pseudoniezaleznosci sie staral.
    Przeginasz. To są już "wycieczki osobiste", które mogą być odbierane jako ubliżające. Chyba nie przystoi to moderatorowi.

...Nie zakazuje tobie uzywania slow, tylko sugeruje rozsadniejsze ich dobieranie by twoj przekaz myslowy byl odpowiednio zrozumiany i logiczniejszy.
    Nazbyt często nadużywasz pozycji moderatora zwracając uwagę innym na rzeczy które zwykle do moderatora nie należą np. ortografia. Pozwól mnie dwukrotnie starszemu od Ciebie zwrócić Ci uwagę, że pisząc do kogoś słowo "Tobie" piszemy z dużej litery. Twój błąd jest "uporczywy" - tj. popełniasz go nagminnie co świadczy o Twoich brakach. A teraz zastanów się czy ta moja uwaga była dla Ciebie przyjemna? Tak jak Twoje dla innych? Nie wszyscy Twoje 'dobre rady' muszą i odbierają pozytywnie. Co z tego, że Tobie wydaje się, że masz rację? Inni mogą się czuć zwyczajnie urażeni wypowiedziami w stylu dyslektycy to lenie... Każde forum, to chyba też, no dobrze prawie każde, zezwala na swobode wypowiedzi i nie znam żadnego innego na którym moderatorzy w jakikolwiek sposób krytykowaliby innych. Można powiedzieć "nie masz racji" ale nie wypada, nawet nie wolno pisać jesteś taki to a siaki, leniwy dysleksyjny pseudoniezależny, egocentryk. Można się spierać co do meritum sprawy ale 'załatwianie' dyskusji 'wycieczkami osobistymi' zwyczajnie mi się nie podoba.

...Odnosnie fill a lampy - gdy swiatlo z lampy jest silniejszym zrodlem swiatla niz zastane to jest wtedy oswietleniem glownym a nie wypelniajacym, niezaleznie od tego czy wali zawsze pelna moca czy dostosowuje sie do parametrow - efekt zalezy od mieszanki zastanego i swiatla i wypelniajacy blysk jest wtedy gdy jest mniej widoczny od swiatla zastanego a nie tylko wtedy gdy lampa wali zawsze na full (troche zbyt zawezona definicje probowales tu przemycic). Wiec "czasami" a nie "wszystko" .
    A z tym się zwyczajnie nie zgadzam. Mam prawo być egocentryczny i pseudoniezależny (czy Ty wiesz co te słowa oznaczają?). Na jednym kadrze - takim wieczorem, mało światła w tle błysk doświetlający 1 plan jest dalej błyskiem doświetlającym chociaż właściwie "oświetla" ten 1 plan. To zwykle bardzo trudno ocenić czego było więcej - zastanego czy flesza. Więc łatwiejszy wydaje mi się podział na to KTO DECYDUJE o poziomie naświetlenia klatki aparat czy lampa. Jak lampa -> to lampa doświetla jak aparat -> to lampa oświetla. Ale to moje osobiste zdanie i nie musi byc prawdziwe. Tak naprawde to w swoich wypowiedziach stosowałem pewne uproszczenia. Pisałem coś o 'mocy' błysku. Tak naprawde, zwykle, nie-zawsze, jest to realizowane poprzez sterowanie czasem błysku. Stroboskopowy błysk na HSS to coś jeszcze innego ale zdaje się nieo to chodziło w wątku. No i jeszcze najważniejsze do- czy o-świetlenie to kwestia umowna i tylko umowna i z czysto praktycznego punktu widzenia zupełnie bez znaczenia bo nie chodzi o nazewnictwo tylko o poprawność naświetlenia klatki.

Janusz

PS. Coś misię zdaje, że nie jestem jedyny piszący w podobnym stylu o Tobie Vitez, więc może odrobina samokrytyki i zastanowienia by się przydała.

Dopiero zaczyna Awatar Zyklon
    Miasto
    Nowy Wiśnicz

Domyślnie

Hm nie sądziłem patrząc na liczbe odwiedzin i opini, że aż tak daleko odejdą one ot tematu sprawy, ale wałkując dalej ten temat ktoś łopatologicznie wytłumaczy mi czy dobrze rozumiem: trybu Av oraz tv (priorytetu przysłony i czasu) używamy fotografując z lampą w warunakch takich, że powiedzmy jeżeli czas wskazany przez aparat bez przyłączonej lampy nie zejdzie mi poniżej odwrotnosci zoomu obiektywu ( obiektyw 50 x 1,6 cyfry = 80 więc minimalny czas powiedzmy 1/80 to doświetlam lampą ). Ale jeżeli mam czasy zastane żędu 1/10 czy pół sek. to bez sensu jest doświetlać zwłaszcza bez statywu. natomiast tryb manualny (cały czas używam pomiaru uśrednionego dla całej powieszchni kadru, oraz centralnego punku af) mogę używać w egipskich ciemnościach i będzie zdjęcie prawidłowo naświetlone ? I jeszcze jedno jeżeli występuje duża róznica powiedzmy pomiędzy jasnym ubraniem a "ciemną twarzą" to stosować fel? czy też pomiar punktowy "zdjęty" z żądanego obiektu w kadże?
    Firma ma znaczenie

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Janusz Body - gdyby byly ostrzezenia to na bank bys je wlasnie w tej chwili zarobil hehe
    Bravo Janusz !

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Popieram Janusz!
    Ostatnio usłyszałem w innym wątku od Viteza, że na "moim miejscu użył by głowy" - może jestem facetem starej daty, ale odebrałem to jako obraźliwe i lekceważące!!! Również uważam że ma spore braki w "dobrym wychowaniu". Sorry za OT.
    Ostatnio edytowane przez froolk ; 01-06-2005 o 16:13

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Mam prawo być egocentryczny i pseudoniezależny
    Ale nie masz prawa ludzi oklamywac piszac rzeczy nielogiczne i niezgodne z prawda - nie pierwszy raz ci sie to zdarzylo i nie pierwszy raz ludzie naprostowywali twoje wprowadzajace ludzi w blad wypowiedzi (nie tylko ja, vide watek : http://canon-board.info/showthread.php?t=3557 ). I z mojej strony EOT.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ale nie masz prawa ludzi oklamywac piszac rzeczy nielogiczne i niezgodne z prawda - nie pierwszy raz ci sie to zdarzylo i nie pierwszy raz ludzie naprostowywali twoje wprowadzajace ludzi w blad wypowiedzi (nie tylko ja, vide watek : http://canon-board.info/showthread.php?t=3557 ). I z mojej strony EOT.

Znowu zamiast słowa przepraszam czytam inwektywy o sobie - jestem dodatkowo kłamcą. Oszustem może. To już nawet nie wolno "nie mieć racji" albo nie wolno "mylić się" bo zostaje się kłamcą, oszustem i czym jeszcze? Zamiast dyskusji "na temat" jak zwykle ubliżasz innym. To się mi źle kojarzy z Lepperem albo kimś podobnym. Ja na Leppera mam PLONKa i na Ciebie też Vitez.

Możesz mnie oczywiście wyrzucić z forum. Jesteś w końcu wszechmogacym Moderatorem. Tylko zamiast moderować dyskusje cały czas usiłujesz ją zaognić. To się nie nazywa Moderator a jakoś inaczej - harcownik chyba. Nie zmartwie sie specjalnie tym wyrzuceniem bo i tak wyjeżdzam w miejsce gdzie nie ma internetu na trochę dłużej i nie jest to więzienie :-P

Ty oczywiście wiesz wszystko naj... wiec wszelka dyskusja z Tobą zwyczajnie mija się z celem. W dodatku niczego się nie chcesz nauczyć bo słowo twoje dalej piszesz z małej lietry chyba, że "za Twoich czasów" (Twoje słowa) uczyli inaczej w szkołach. Niereformowalny jesteś.

Nie znoszę dyskusji gdzie zamiast argumentów padają inwektywy pod adresem oponenta i dziecinne wypominanie w stylu a w tym wątku nie miałeś racji więc kłamałeś. Poskarżę się Pani w przedszkolu. Zabieram zabawki i idę do domu - co niniejszym czynię.

Ciągle niezależny bez przedrostka pseudo-

Janusz

PS. Mojego bana masz od już więc nie trudź się z kolejnymi obelgami.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Hehehe.... "Sorry Vitez is a moderator/admin and you are not allowed to ignore him or her."

A mówiłeś Vitez, ze można Cię zignorować czyli co kłamcą jesteś ?

JB

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zyklon
    Hm nie sądziłem patrząc na liczbe odwiedzin i opini, że aż tak daleko odejdą one ot tematu sprawy, ale wałkując dalej ten temat ktoś łopatologicznie wytłumaczy mi czy dobrze rozumiem: trybu Av oraz tv (priorytetu przysłony i czasu) używamy fotografując z lampą w warunakch takich, że powiedzmy jeżeli czas wskazany przez aparat bez przyłączonej lampy nie zejdzie mi poniżej odwrotnosci zoomu obiektywu ( obiektyw 50 x 1,6 cyfry = 80 więc minimalny czas powiedzmy 1/80 to doświetlam lampą ).
    No niby tak... Aparat w AV/TV dobiera czas do zastanego. Jesli nic nie miga (zwlaszcza w TV) to blysk jest stosunkowo slaby i jedynie doswietla zastane.

Ale jeżeli mam czasy zastane żędu 1/10 czy pół sek. to bez sensu jest doświetlać zwłaszcza bez statywu.
    No niby bez sensu, ale nie znaczy ze nie mozna Czasami ciekawe efekty specjalne mozna uzyskac na dluzszych czasach z blyskiem na druga kurtyne

natomiast tryb manualny (cały czas używam pomiaru uśrednionego dla całej powieszchni kadru, oraz centralnego punku af) mogę używać w egipskich ciemnościach i będzie zdjęcie prawidłowo naświetlone ?
    Pierwszy plan napewno... Do momentu kiedy lampie braknie mocy do ustawionego czasu/iso/przyslony

I jeszcze jedno jeżeli występuje duża róznica powiedzmy pomiędzy jasnym ubraniem a "ciemną twarzą" to stosować fel? czy też pomiar punktowy "zdjęty" z żądanego obiektu w kadże?
    Zalezy czy bedziesz oswietlal lampa jako glownym zrodlem czy jedynie dopalal do zastanego w AV czy TV. Jesli to 20'stka i e-ttl II to ma dzialac bez FEL'a bez przepalen w miare poprawnie. Pomiar sciagany jest z calej klatki, nie tylko z aktywnego punktu wiec nie ma takich duzych problemow z czarnymi/jasnymi ubraniami (jak wczesniej). Nie znaczy to jednak ze bedzie idealnie. Jesli chcesz, to nic nie stoi na przeszkodzie przyblokowac sily blysku FEL'em. Czasami poprostu sie inaczej nie da...

Poeksperymentuj... Z opisu jedno a z praktyki drugie Nic nie zastapi eksperymentow, a aparat to nadal tylko glupia maszyna.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 01-06-2005 o 19:14
    ...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Hazan!
    Proszę Cię bardzo zrób coś bo Twoje forum przypomina prywatny folwark. Bynajmniej nie Twój!
    Spotykam ludzi i z Gdańska i Łodzi i Wawy.
    Wszyscy jak jeden mówią, że on jest jakimś idiotą.
    IMO, to nie może być przypadek.
    Zrób coś zanim jeden człowiek zniszczy Twoje forum.

Piszę to boldem bo chcę aby wszyscy to przeczytali. Piszę to na forum nie na PW bo chciałbym abyś zajął oficjalne stanowisko: co dalej z tym typem?
    Jeśli nic się nie zmieni to ciężko to się będzie czytać.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów