Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Moje boje z d20 - ciemnosci

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Zyklon
    Miasto
    Nowy Wiśnicz

Domyślnie Moje boje z d20 - ciemnosci

Witam zacznę od tego ze zielone pojęcie o fotografowowaniu posiadam pare latek
    robiłem zdjęcia eosem 1 z lampka metza i wszystko było git, banalne jak naciśnięcie
    spustu migawki tu ttl tu ustawienia na manualce takie jak chciałem ewentualnie
    lekkie doświetlenie zdjęcia w sietle dnia. Bajka nie fotografowanie. ale dostałem
    upragnin D20 w swoje ręce nie powiem sumiennie zapoznałem się z instrukcją
    aparaciku no i lampy 580. tu balans bieli ustawiany do zastałych warunków, tam
    automatyczny kiedy z Lampą no i git tylko te zdjęcia troche ciemne to mało powiedziane.
    pierwsze dziwne doswiadczone z ciemnymi zdjęciami miałem przy foceniu z wbudowaną lampą
    ale mślałem sobie że to tylko przez to że niby mała lamka może. kupiłem dużą to samo ciemność
    widze (zaczołem stosować wybiegi w stylu podbijanie na lampie doświetlenia z marnym efektem
    zwłaszcza przy doświetlaniu w świetle dziennym)
    ciemność nie mówiąc o mydle cyfry ktore mi wprost obrzydza zdjęcia. (widziałem zdjęcia kolegi ktory kupił sobie soniaka zwykłego jakiegoś tam cyberszota miodzio.....
    a zdjęcia robi w trybie zielonym ) No cóż nasówa mi się tylko pytanie:
    czy ja coś robie nie tak czy aby aparat nie jest felerny. zestaw to 20 + sigma 28-135 APO macro 3,8-5,6 lampa 580 i tak sobie jeszcze myślę czy zakóp lepszego obiektywu na mój portfel typu tamronka 28-75 2,8 coś
    zmieni ale wydaje mi sie ze nie przyajmniej w tym temacie.
    Ekm ten tego tyle sie rozpisałem prosze o jakieś porady.
    Firma ma znaczenie

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może przeczytanie tego wątku coś pomoże?
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=1897
    Polecam jeszcze tę stronkę:
    http://photonotes.org/articles/eos-flash/

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jak to co napisał p13ka nie wystarczy to napisz jakie miałeś ustawienia w aparacie. Zobacz też co masz poustawiane w Custom Functions - tam też można sporo popsuć ;-)

Istotne jest, że Canon poważnie traktuje Av, Tv i M - zakłada, że fotograf wie co robi i wszystko jest tylko z FILL flashem.

Janusz

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Istotne jest, że Canon poważnie traktuje Av, Tv i M - zakłada, że fotograf wie co robi i wszystko jest tylko z FILL flashem.

W M na 1/250 f11 tez masz tylko fill-flash? (w sumie... w pewnym sensie tak )

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    W M na 1/250 f11 tez masz tylko fill-flash? (w sumie... w pewnym sensie tak )
    Nie w pewnym sensie tylko tak dla zastanego EV pow 13 :-P. Błysk 'oświetlający' bedzie dla zastanego EV poniżej 10.
    Ale nie wiem co do tego ma to f11 ;-)

Janusz

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Ale nie wiem co do tego ma to f11 ;-)
    To byly przykladowe nastawy przy ktorych masz malutkie szanse ze lampa bedzie 'tylko doswietlala' .
    A o co konkretnie mi chodzi? O slowko "wszystko" w twojej wypowiedzi - unikalbym tak kategorycznego i nieostroznego stwierdzenia ze lampa w AvTv/M bedzie 'wszystko' oswietlala jako fill, bo jak sam napisales - wzalezy to od ilosci swiatla zastanego, wiec nie "wszystko" a "czasami"

Miasto
    Nowy Wiśnicz

Domyślnie

Dzięki za wskazówki, a zwłaszcza za podane linki, hm z tego co na tym forum pisal Sven troche nie zrozumiałe dla mnie ale muszę się przegryśc przez ten drogi link (szkoda ze w lengłyszu bo, po pobieżnym przejżeniu zawiera dużo cennych wskazówek a moja znajomość tego języka nie jest wybitna). Ostania sprawa to widąć wyraźnie że pomiar światła ttl i ettl wyraźnie rużnią sie przynajmniej w technice robienia zdjęć.
    Firma ma znaczenie

Miasto
    Nowy Wiśnicz

Domyślnie

Hm nie sądziłem patrząc na liczbe odwiedzin i opini, że aż tak daleko odejdą one ot tematu sprawy, ale wałkując dalej ten temat ktoś łopatologicznie wytłumaczy mi czy dobrze rozumiem: trybu Av oraz tv (priorytetu przysłony i czasu) używamy fotografując z lampą w warunakch takich, że powiedzmy jeżeli czas wskazany przez aparat bez przyłączonej lampy nie zejdzie mi poniżej odwrotnosci zoomu obiektywu ( obiektyw 50 x 1,6 cyfry = 80 więc minimalny czas powiedzmy 1/80 to doświetlam lampą ). Ale jeżeli mam czasy zastane żędu 1/10 czy pół sek. to bez sensu jest doświetlać zwłaszcza bez statywu. natomiast tryb manualny (cały czas używam pomiaru uśrednionego dla całej powieszchni kadru, oraz centralnego punku af) mogę używać w egipskich ciemnościach i będzie zdjęcie prawidłowo naświetlone ? I jeszcze jedno jeżeli występuje duża róznica powiedzmy pomiędzy jasnym ubraniem a "ciemną twarzą" to stosować fel? czy też pomiar punktowy "zdjęty" z żądanego obiektu w kadże?
    Firma ma znaczenie

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zyklon
    Hm nie sądziłem patrząc na liczbe odwiedzin i opini, że aż tak daleko odejdą one ot tematu sprawy, ale wałkując dalej ten temat ktoś łopatologicznie wytłumaczy mi czy dobrze rozumiem: trybu Av oraz tv (priorytetu przysłony i czasu) używamy fotografując z lampą w warunakch takich, że powiedzmy jeżeli czas wskazany przez aparat bez przyłączonej lampy nie zejdzie mi poniżej odwrotnosci zoomu obiektywu ( obiektyw 50 x 1,6 cyfry = 80 więc minimalny czas powiedzmy 1/80 to doświetlam lampą ).
    No niby tak... Aparat w AV/TV dobiera czas do zastanego. Jesli nic nie miga (zwlaszcza w TV) to blysk jest stosunkowo slaby i jedynie doswietla zastane.

Ale jeżeli mam czasy zastane żędu 1/10 czy pół sek. to bez sensu jest doświetlać zwłaszcza bez statywu.
    No niby bez sensu, ale nie znaczy ze nie mozna Czasami ciekawe efekty specjalne mozna uzyskac na dluzszych czasach z blyskiem na druga kurtyne

natomiast tryb manualny (cały czas używam pomiaru uśrednionego dla całej powieszchni kadru, oraz centralnego punku af) mogę używać w egipskich ciemnościach i będzie zdjęcie prawidłowo naświetlone ?
    Pierwszy plan napewno... Do momentu kiedy lampie braknie mocy do ustawionego czasu/iso/przyslony

I jeszcze jedno jeżeli występuje duża róznica powiedzmy pomiędzy jasnym ubraniem a "ciemną twarzą" to stosować fel? czy też pomiar punktowy "zdjęty" z żądanego obiektu w kadże?
    Zalezy czy bedziesz oswietlal lampa jako glownym zrodlem czy jedynie dopalal do zastanego w AV czy TV. Jesli to 20'stka i e-ttl II to ma dzialac bez FEL'a bez przepalen w miare poprawnie. Pomiar sciagany jest z calej klatki, nie tylko z aktywnego punktu wiec nie ma takich duzych problemow z czarnymi/jasnymi ubraniami (jak wczesniej). Nie znaczy to jednak ze bedzie idealnie. Jesli chcesz, to nic nie stoi na przeszkodzie przyblokowac sily blysku FEL'em. Czasami poprostu sie inaczej nie da...

Poeksperymentuj... Z opisu jedno a z praktyki drugie Nic nie zastapi eksperymentow, a aparat to nadal tylko glupia maszyna.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 01-06-2005 o 19:14
    ...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Hazan!
    Proszę Cię bardzo zrób coś bo Twoje forum przypomina prywatny folwark. Bynajmniej nie Twój!
    Spotykam ludzi i z Gdańska i Łodzi i Wawy.
    Wszyscy jak jeden mówią, że on jest jakimś idiotą.
    IMO, to nie może być przypadek.
    Zrób coś zanim jeden człowiek zniszczy Twoje forum.

Piszę to boldem bo chcę aby wszyscy to przeczytali. Piszę to na forum nie na PW bo chciałbym abyś zajął oficjalne stanowisko: co dalej z tym typem?
    Jeśli nic się nie zmieni to ciężko to się będzie czytać.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów