Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 43

Thread: Moje boje z d20 - ciemnosci

Dopiero zaczyna Zyklon's Avatar

Default Moje boje z d20 - ciemnosci

Witam zacznę od tego ze zielone pojęcie o fotografowowaniu posiadam pare latek
    robiłem zdjęcia eosem 1 z lampka metza i wszystko było git, banalne jak naciśnięcie
    spustu migawki tu ttl tu ustawienia na manualce takie jak chciałem ewentualnie
    lekkie doświetlenie zdjęcia w sietle dnia. Bajka nie fotografowanie. ale dostałem
    upragnin D20 w swoje ręce nie powiem sumiennie zapoznałem się z instrukcją
    aparaciku no i lampy 580. tu balans bieli ustawiany do zastałych warunków, tam
    automatyczny kiedy z Lampą no i git tylko te zdjęcia troche ciemne to mało powiedziane.
    pierwsze dziwne doswiadczone z ciemnymi zdjęciami miałem przy foceniu z wbudowaną lampą
    ale mślałem sobie że to tylko przez to że niby mała lamka może. kupiłem dużą to samo ciemność
    widze (zaczołem stosować wybiegi w stylu podbijanie na lampie doświetlenia z marnym efektem
    zwłaszcza przy doświetlaniu w świetle dziennym)
    ciemność nie mówiąc o mydle cyfry ktore mi wprost obrzydza zdjęcia. (widziałem zdjęcia kolegi ktory kupił sobie soniaka zwykłego jakiegoś tam cyberszota miodzio.....
    a zdjęcia robi w trybie zielonym ) No cóż nasówa mi się tylko pytanie:
    czy ja coś robie nie tak czy aby aparat nie jest felerny. zestaw to 20 + sigma 28-135 APO macro 3,8-5,6 lampa 580 i tak sobie jeszcze myślę czy zakóp lepszego obiektywu na mój portfel typu tamronka 28-75 2,8 coś
    zmieni ale wydaje mi sie ze nie przyajmniej w tym temacie.
    Ekm ten tego tyle sie rozpisałem prosze o jakieś porady.
    Firma ma znaczenie

Pełne uzależnienie p13ka's Avatar

Może przeczytanie tego wątku coś pomoże?
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=1897
    Polecam jeszcze tę stronkę:
    http://photonotes.org/articles/eos-flash/

Moderator Janusz Body's Avatar

Jak to co napisał p13ka nie wystarczy to napisz jakie miałeś ustawienia w aparacie. Zobacz też co masz poustawiane w Custom Functions - tam też można sporo popsuć ;-)

Istotne jest, że Canon poważnie traktuje Av, Tv i M - zakłada, że fotograf wie co robi i wszystko jest tylko z FILL flashem.

Janusz

zło konieczne Vitez's Avatar

Quote Originally Posted by Janusz Body
    Istotne jest, że Canon poważnie traktuje Av, Tv i M - zakłada, że fotograf wie co robi i wszystko jest tylko z FILL flashem.

W M na 1/250 f11 tez masz tylko fill-flash? (w sumie... w pewnym sensie tak )

Quote Originally Posted by Vitez
    W M na 1/250 f11 tez masz tylko fill-flash? (w sumie... w pewnym sensie tak )
    Nie w pewnym sensie tylko tak dla zastanego EV pow 13 :-P. Błysk 'oświetlający' bedzie dla zastanego EV poniżej 10.
    Ale nie wiem co do tego ma to f11 ;-)

Janusz

Dopiero zaczyna Zyklon's Avatar

Dzięki za wskazówki, a zwłaszcza za podane linki, hm z tego co na tym forum pisal Sven troche nie zrozumiałe dla mnie ale muszę się przegryśc przez ten drogi link (szkoda ze w lengłyszu bo, po pobieżnym przejżeniu zawiera dużo cennych wskazówek a moja znajomość tego języka nie jest wybitna). Ostania sprawa to widąć wyraźnie że pomiar światła ttl i ettl wyraźnie rużnią sie przynajmniej w technice robienia zdjęć.
    Firma ma znaczenie

zło konieczne Vitez's Avatar

Ale nie wiem co do tego ma to f11 ;-)
    To byly przykladowe nastawy przy ktorych masz malutkie szanse ze lampa bedzie 'tylko doswietlala' .
    A o co konkretnie mi chodzi? O slowko "wszystko" w twojej wypowiedzi - unikalbym tak kategorycznego i nieostroznego stwierdzenia ze lampa w AvTv/M bedzie 'wszystko' oswietlala jako fill, bo jak sam napisales - wzalezy to od ilosci swiatla zastanego, wiec nie "wszystko" a "czasami"

Quote Originally Posted by Vitez
    To byly przykladowe nastawy przy ktorych masz malutkie szanse ze lampa bedzie 'tylko doswietlala' .
    A o co konkretnie mi chodzi? O slowko "wszystko" w twojej wypowiedzi - unikalbym tak kategorycznego i nieostroznego stwierdzenia ze lampa w AvTv/M bedzie 'wszystko' oswietlala jako fill, bo jak sam napisales - wzalezy to od ilosci swiatla zastanego, wiec nie "wszystko" a "czasami"
    Pomału, pomału. W Av i Tv jest TYLKO FILL. W M różnie bywa. Różnica między błyskiem wypełniającym a oświetlającym jest taka, że fill reguluje siłę błysku do zastanych warunków a ten drugi wali pełną mocą i to aparat ma dbać o prawidłowe naświetlenie. We wszystkich 3 trybach to lampa musi się dostosować do warunków i dlatego mówimy o fill flash - nawet jak musi walnąć pełną mocą bo to dalej lampa dostosowuje się do swiatła zastanego i nastaw aparatu. No więc "wszystko" nie "czasami" :-P

A'propos Twoich rad to nieśmiało zauważę, że to ja pisałem i pozwól, że to ja bede decydował o tym jakich słów używam, tak długo jak nie naruszają one regulaminu, dobrych obyczajów itp...

Janusz

Pełne uzależnienie Tomasz Golinski's Avatar

A'propos Twoich rad to nieśmiało zauważę, że to ja pisałem i pozwól, że to ja bede decydował o tym jakich słów używam, tak długo jak nie naruszają one regulaminu, dobrych obyczajów itp...

Janusz
    A prawdziwość jest rzeczą wtórną?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Quote Originally Posted by Tomasz Golinski
    A prawdziwość jest rzeczą wtórną?
    Subiektywną.

Janusz

PS. Nie chodzi mi o to kto ma racje, zresztą swoj punkt widzenia wyłuszczyłem.

Page 1 of 5 123 ... LastLast