Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Moje boje z d20 - ciemnosci

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zyklon
    Hm nie sądziłem patrząc na liczbe odwiedzin i opini, że aż tak daleko odejdą one ot tematu sprawy, ale wałkując dalej ten temat ktoś łopatologicznie wytłumaczy mi czy dobrze rozumiem: trybu Av oraz tv (priorytetu przysłony i czasu) używamy fotografując z lampą w warunakch takich, że powiedzmy jeżeli czas wskazany przez aparat bez przyłączonej lampy nie zejdzie mi poniżej odwrotnosci zoomu obiektywu ( obiektyw 50 x 1,6 cyfry = 80 więc minimalny czas powiedzmy 1/80 to doświetlam lampą ).
    No niby tak... Aparat w AV/TV dobiera czas do zastanego. Jesli nic nie miga (zwlaszcza w TV) to blysk jest stosunkowo slaby i jedynie doswietla zastane.

Ale jeżeli mam czasy zastane żędu 1/10 czy pół sek. to bez sensu jest doświetlać zwłaszcza bez statywu.
    No niby bez sensu, ale nie znaczy ze nie mozna Czasami ciekawe efekty specjalne mozna uzyskac na dluzszych czasach z blyskiem na druga kurtyne

natomiast tryb manualny (cały czas używam pomiaru uśrednionego dla całej powieszchni kadru, oraz centralnego punku af) mogę używać w egipskich ciemnościach i będzie zdjęcie prawidłowo naświetlone ?
    Pierwszy plan napewno... Do momentu kiedy lampie braknie mocy do ustawionego czasu/iso/przyslony

I jeszcze jedno jeżeli występuje duża róznica powiedzmy pomiędzy jasnym ubraniem a "ciemną twarzą" to stosować fel? czy też pomiar punktowy "zdjęty" z żądanego obiektu w kadże?
    Zalezy czy bedziesz oswietlal lampa jako glownym zrodlem czy jedynie dopalal do zastanego w AV czy TV. Jesli to 20'stka i e-ttl II to ma dzialac bez FEL'a bez przepalen w miare poprawnie. Pomiar sciagany jest z calej klatki, nie tylko z aktywnego punktu wiec nie ma takich duzych problemow z czarnymi/jasnymi ubraniami (jak wczesniej). Nie znaczy to jednak ze bedzie idealnie. Jesli chcesz, to nic nie stoi na przeszkodzie przyblokowac sily blysku FEL'em. Czasami poprostu sie inaczej nie da...

Poeksperymentuj... Z opisu jedno a z praktyki drugie Nic nie zastapi eksperymentow, a aparat to nadal tylko glupia maszyna.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 01-06-2005 o 19:14
    ...

Uprawnienia umieszczania postów