Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Zachowanie w kościele - konkrety - proszę o radę

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar wacho

Domyślnie Zachowanie w kościele - konkrety - proszę o radę

Witam

Proszę was o kilka rad w kwestii zachowania w kościele podczas robienia zdjęć.

- kwestia klękania: czy klękam (czy muszę) jak wszyscy klękają
    - prezbiterium: wiem że nie można na nie wchodzić, ale czy prezbiterium zaczyną się tam gdzie przyjmuje się zazwyczaj komunię, czy też dopiero na kolejnym podwyższeniu
    - kwestia statywu: czy można go używać
    - czy zawsze moża używać lampy błyskowej
    - jak się ustawiać/albo nie ustawiać względem kamerzysty ?

i proszę nie pisać "zapisz się na kurs w archdiecezji..."

z góry dzięki za rady:

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

kwestia klękania: czy klękam (czy muszę) jak wszyscy klękają
    ja tylko lekko przyklękuje z racji że tak każe ta wiara

prezbiterium: wiem że nie można na nie wchodzić, ale czy prezbiterium zaczyną się tam gdzie przyjmuje się zazwyczaj komunię, czy też dopiero na kolejnym podwyższeniu
    spytaj się księdza przed mszą najlepiej choć ja zawszę wchodzę

kwestia statywu: czy można go używać
    można ale musisz mieć wtedy kogoś kto ci go na końcu zwinie wyniesie; ja nie widzę sensu

czy zawsze moża używać lampy błyskowej
    jak ksiądz nie zabroni to można

jak się ustawiać/albo nie ustawiać względem kamerzysty ?
    tutaj to już nie wiem co powiedzieć. Po prostu jak porobisz parę ślubów to będziesz wiedział
    Ostatnio edytowane przez TomS ; 13-06-2008 o 15:49

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1. skoro wszyscy klękają, to elementarna kultura nakazuje zrobić to samo, niezależnie od tego, czy jest się wierzącym, czy nie
    to nie jest czas i miejsce na demonstrowanie swoich poglądów

2. za każdym razem powinno się pytać księdza, gdzie wolno Ci wchodzić, a gdzie nie, niedawno musieliśmy fotografować przysięgę z daleka, bo ksiądz zakazał nam wejść na prezbiterum, a sam zabrał parę pod sam ołtarz
    grzeczna rozmowa w zakrystii przed ceremonią może fotografowi bardziej pomóc niż zaszkodzić i można czasem uzyskać od księdza zgodę na naprawdę dużo

3. czy mozna używać statywu? - nie wszędzie. zresztą po co?

4. lampy nie zawsze można używać, nie zawsze też chcą jej młodzi
    zresztą im mniej lampy, tym lepiej

5. dziwne pytanie.
    odpowiedź brzmi: tak sie ustawiać, żeby mu nie zasłaniać - nie tylko dlatego, że odpłaciłby tym samym i zaczął zasłaniać Tobie

Coś już napisał Awatar Dżobert
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    1. skoro wszyscy klękają, to elementarna kultura nakazuje zrobić to samo, niezależnie od tego, czy jest się wierzącym, czy nie
    to nie jest czas i miejsce na demonstrowanie swoich poglądów
    Jako, że twoja argumentacja do mnie nie przemawia zadam kilka pytań coby zgłębić twoje poglądy. Czym jest elementarna kultura i co ją wyznacza/tworzy? Kim są wszyscy (jak definiujesz wszystkich)? Co było powiedziane na ten temat na kursie? Tak poza tym. Czy wytyczne kościoła mówią coś o wyznaniu osoby robiącej zdjęcia? Czy jest ono ściśle określone?
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dżobert Zobacz posta
    Czym jest elementarna kultura i co ją wyznacza/tworzy?
    Moim zdaniem stwierdzenie "kultura" nie jest zbyt trafne w odniesieniu do omawianej sytuacji. Chodzi raczej o uszanowanie wyznania osoby/osób zawierających sakrament.

Kim są wszyscy (jak definiujesz wszystkich)?
    Zapewne chodzi o wszystkie osoby zgromadzone w świątynii podczas odprawiania mszy.

Czy wytyczne kościoła mówią coś o wyznaniu osoby robiącej zdjęcia? Czy jest ono ściśle określone?
    Absolutnie nie. Wyznanie osoby fotografującej/filmującej jest kompletnie bez znaczenia. Jeżeli jest ono inne niż wyznanie państwa młodych, osoba taka powinna wcześniej "zapoznać" się z przebiegiem ceremonii aby "poprawnie" w niej uczestniczyć.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu

Domyślnie

Jako, że twoja argumentacja do mnie nie przemawia zadam kilka pytań coby zgłębić twoje poglądy. Czym jest elementarna kultura i co ją wyznacza/tworzy? Kim są wszyscy (jak definiujesz wszystkich)? Co było powiedziane na ten temat na kursie? Tak poza tym. Czy wytyczne kościoła mówią coś o wyznaniu osoby robiącej zdjęcia? Czy jest ono ściśle określone?
    Jeśli chcesz koniecznie wiedzieć po prostu wybierz się na kurs. Jako opłata jest ofiara na szczytny cel.

A poza tym to kwestia wyczucia. Oczywiście nikt nie musi być wierzącym, ale jednak nie sądzę aby ktoś poszedł do kościoła jako fotograf w dresie. To kwestia intuicji i kultury. Nie trzeba akceptować wiary, ale to jest trochę tak jak z muzeum. Jak wchodzisz to wiadomo co wolno a czego nie
    Mordo Ty moja !

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacho Zobacz posta
    Proszę was o kilka rad w kwestii zachowania w kościele podczas robienia zdjęć.
    Polecam lekturę tego wątku :

http://canon-board.info/showthread.php?t=32459

Co prawda jego "myślą przewodnią" nie jest bezpośrednio poruszany prze Ciebie problem, jednakże jest w nim dużo ciekawych informacji odnośnie zachowania przed i w trakcie uroczystości ślubnej.
    EOS + Speedlite

Coś już napisał Awatar wacho

Domyślnie

dzięki za sugestie

Jeszcze jedno pytanko:
    - czy konieczne jest "zameldowanie" się u księdza przed robieniem zdjęć,
    czy po prostu wchodzę z Parą i robie fotki ?

A że nie zasłaniać kamerzyście to raczje jasne , chodziło mi może o jakieś niepisane zasady które warto znać...

Co do klękania to ja jestem wierzący i nie jest to dla mnie problem, natomiast pytałem pod kątem robienia zdjęć w tym czasie - czy jest to wykluczone bo trzeba zawsze i bezwzględnie klękać ?

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacho Zobacz posta
    - czy konieczne jest "zameldowanie" się u księdza przed robieniem zdjęć,
    Konieczne nie jest, jednakże jest to w "dobrym tonie". Podkreśla Twój profesjonalizm oraz kulturę osobistą. Jednocześnie jest sposobnością do uzgodnienia z kapłanem wszelkich szczegółów, co eliminuje wszystkie niejasności i niedomówienia w kwestii fotografowania.
    EOS + Speedlite

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów