Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: człowiek i architektura

studio
    Guest

Domyślnie człowiek i architektura

Witam
    Posiadam aparat Canon EOS 20D + AF-S 18-55 + ok. 7000 zł (I etap zakupów)
    Proszę o poradę jakie obiektywy należałoby dokupić w pierwszym etapie (za ok. 7000 zł - do zdjęć architektury i ludzi) i ewentualnie dodatkowo w następnym etapie. Z góry dziękuję za konsultację.
    Studio

Bywalec Awatar dzi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

może coś typu TS-E ? np TS-E 24mm f/3.5L

Domyślnie

do architektury przydał by sie ob. z shiftem a do ludzi to w zależności co chcesz pstrykac , jak portrety to coś dłuższgo z dużą dziurą moze http://allegro.pl/show_item.php?item=52087358 a jeżeli jakaś reporterka to moze http://allegro.pl/show_item.php?item=52112649 ablo http://allegro.pl/show_item.php?item=52242726

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ktos juz pisal, ze 24*1.6=za duzo na architekture, a TS-E swietnie wychodzi w PS
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

tak tak... znamy ten temat... w PS wszystko można zrobić...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zabol
    tak tak... znamy ten temat... w PS wszystko można zrobić...
    A robiles Ty architekture w wiekszych ilosciach ze tak proponujesz komus shifta o ogniskowej 38 mm za ciezka kase ?

Ja swoje zdanie na ten temat przedstawilem w tym watku:

http://canon-board.info/showthread.p...highlight=ts-e i nie tylko zreszta.

Warto sprecyzowac slowo architektura bo to wcale nie jest jednoznaczne. Jesli masz zamiar fotografowac obiekty wolnostojace niczym nie zasloniete to ts-e jeszcze sie nada. W przypadku kiedy w zakres zainteresowan wchodzi miasto, wnetrza klasztorow (wirydarze np) badz zamkow (pomieszczenia, dziedzince itp) najszerszy ts-e 24 mm (po przeliczeniu 38,5) jest zdecydowanie za waski. Pozostaje dobre szklo szerokie badz bardzo szerokie (17-40/4L chociazby, albo Sigma 20 1.8 ze stalek chociaz ona) i poprawki w Photoshopie. To moim zdaniem najbardziej ekonomiczne rozwiazanie pod cyfre. W zaleznosci od ilosci miejsca moze sie okazac ze bedzie potrzebne jeszcze szersze szklo ... wtedy trzeba wejsc w 10-22 canona np ale znieksztalcenia sa juz znaczne.

Domyślnie

McKane nie proponuje shifta o ogniskowej 38mm. Napisałem tylko ze jakiś shift BY SIĘ PRZYDAŁ. Nie podałem żadnego linka

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zabol
    McKane nie proponuje shifta o ogniskowej 38mm. Napisałem tylko ze jakiś shift BY SIĘ PRZYDAŁ. Nie podałem żadnego linka
    Proponujesz ale ze wzgledu na braki wiedzy w tym zakresie nie zdajesz sobie z tego sprawy

Gwoli wyjasnienia chociaz podany poprzednio link wszystko opisuje. Najszerszy ts-e w tej chwili to 24 mm co po przeliczeniu daje 38 mm. Nastepny to juz 45 mm czyli po cropie prawie 70 mm kolejny to juz krotkie tele.

Domyślnie

McKane ok... masz Ty chłopie racje. Nie znam sie na shiftach dlatego tylko wspomniałem że coś TAKIEGO ISTNIEJE!!! OK? rozmumiemy się??? Niczego nie proponowałem i nic wiecej nie pisałem o tym nieszczesnym shifczie, oprucze tego że jest. To całe zamieszanie chyba nie jest odpowiedzią na pytanie zadane przez studio

studio
    Guest

Domyślnie

:-) Dzięki za dotychczasową dyskusję.
    Link McKane`a jest bardzo pouczający. Pisząc o architekturze miałem na myśli oczywiście pojedyncze obiekty, miasto (ciasne) oraz wnętrza.
    Studio

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów