Przeglądając sieć trafiłem na taki artykuł:
http://www.frazpc.pl/artykuly/599/Cy.../obrabiamy/RAW
Jako, że frazpc to strona raczej nie o fotografii, to podrzucam linka.
Przeglądając sieć trafiłem na taki artykuł:
http://www.frazpc.pl/artykuly/599/Cy.../obrabiamy/RAW
Jako, że frazpc to strona raczej nie o fotografii, to podrzucam linka.
Bardzo interesujący artykuł, i co najważniejsze napisany bardzo przystępnie . Dzięki
Trochę nieścisłości się wkradło.
Po pierwsze raw ma taką samą rozpiętość tonalną jak jpg, bo to rozpiętość matrycy, a nie formatu pliku. Raw jedynie owe 5 EV dzieli na więcej poziomów. Po drugie na moje oko równanie histogramu do lewej, czy do prawej nie daje jeszcze prześwietlenia, ani niedoświetlenia. Dopiero jak histogram dotyka końca skali możemy mówić o utracie szczegułów bądż to w światłach, bądż w cieniach.
Po trzecie z kilku innych publikacji (z moich obserwacji też), że lepiej jednak histogram równać do prawej.
Jako uzupełnienie polecam cykl porad Janusza Body w dziale Tips&Tricks tego forum. Nie tylko z resztą odnośnie rawów. Pozdrawiam
zgadzam się - bo wynikałoby z tego że zdjecia w pewnych sytuacjach np wieczorne beda zawsze niedoswietlone bo histogram jest bardziej do lewej - to nieprawda; poprostu takie to zdjecie jest
zgadzam sie ze lepiej równac do prawej czyli do swiatel ale jednoczesnie unikając tzw clippingu (czyli prześwietleń)Po trzecie z kilku innych publikacji (z moich obserwacji też), że lepiej jednak histogram równać do prawej.
też polecam - nie czytałem zadnych poradników odnośnie raw - Janusz mi pokazał co trzeba podstawy jak wołać)Jako uzupełnienie polecam cykl porad Janusza Body w dziale Tips&Tricks tego forum. Nie tylko z resztą odnośnie rawów. Pozdrawiam
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
Jak masz przepalony jakiś kanał to szczegóły da się wyciągnąć, bo one tam są (w innych kanałach). Jak przepalisz na wszystkich, to masz białą plamę. Możesz skorygować ekspozycje w rawie, ale plama zrobi się szara, a szczegółów nadal nie będzie. -2 EV w DPP daje 190,190,190, czyli jednokolorową plamę. Gdyby jakiś zakres na górze jeszcze był, to z tego też by się dało coś wykrzesać. Mizerne, ale coś.
Będą :-P To co piszesz na tyle kłóci się z moją wiedzą nabytą przy pisaniu konwertera RAW, że pokusiłem się o prosty test, który pokazuje, że jest inaczej.
Konkretnie: "biała plama" w JPEG - (255,255,255), zdjęcie prześwietlone o ~12EV --> jakieś szczegóły w RAW. Po południu wrzucę obrazki i wytłumaczenie.
Weźmy taką scenkę:
Pod obrazkiem link do pełnej wersji, przekompresowanej w dół do 1.5MB (limit ImageShack)
I dorzućmy jakieś 12EV na plusKonkretnie, w tym przypadku zmieniłem czas z 1/6s na 6s, przy niezmienionych pozostałych parametrach. Efekt łatwy do przewidzenia:
Pod obrazkiem link do oryginału z aparatu
Oczywiście nic nie widaćJeśli zaznaczymy w tym JPEGu na czarno wszystko, co ma choć jedną składową inną niż 255:
Pod obrazkiem link do bezstratnie zapisanego GIFa B/W.
... to dużo tego nie ma, nawet nie ma co się rzucać na krzywe. Poza najciemniejszymi partiami oryginału, biel jak po wypraniu w Pollenie 2000.
Weźmy teraz RAW. Wywołałem go UFRAWem (wtyczka do GIMP), dając maksymalną korekcję (3EV) i jeszcze podkręcając krzywe jak tylko się dało. Do tego jeszcze w GIMP krzywymi jeszcze mocniej. Efekt oczywiście z oryginałem miał mało wspólnego ;-) kolory mocno zniekształcone itp. - i w sumie na ekranie nie różnił się wiele od tego białego JPEGa powyżejJednak po zrobieniu podobnej operacji: zaznaczeniu na czarno wszystkiego, co nie było (255,255,255), okazało się:
Pod obrazkiem link do bezstratnie zapisanego GIFa B/W.
Q.E.D. ;-)