Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Podróbki obiektywów SIGMA.

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

Elki są droższe, także tylko czekać na zgłoszenia wściekłych nabywców. Ciekawe czy chińczycy potrafią robić matryce aps-c?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

moze jakis test tych podrobek ktos zrobi

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Elki są droższe, także tylko czekać na zgłoszenia wściekłych nabywców.
    Żeby eLkę podrobić to by trzeba włożyć trochę roboty i sporo niezłej jakości materiałów (inaczej gołym okiem byłoby widać że to nie eLka). Sigma to co innego, jakością materiałów i wykonania sam się prosi, żeby ją podrabiać w garażach :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Żeby eLkę podrobić to by trzeba włożyć trochę roboty i sporo niezłej jakości materiałów (inaczej gołym okiem byłoby widać że to nie eLka). Sigma to co innego, jakością materiałów i wykonania sam się prosi, żeby ją podrabiać w garażach :-)
    nie no... nie przesadzajmy. z wielkiej trojki alternatywnych producentow supremum tandety osiaga Tamron. a o ile Tokiny pod wzgledem wykonczenia Sigma nie pobije, to jednak nawet w znacznie tanszych lensach potrafi zadbac o zupelnie solidna konstrukcje. a juz w porownaniu z budzetowymi canonowskimi kitami... niebo a ziemia...

ale Elzbiety to juz inna kwestia....
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    E... no nie jestem miłośnikiem tej marki ale niektóre ich słoje są całkiem uczciwie zrobione. Taki np. 100-300 to kawał obiektywu. W ogóle seria
    EX jest solidna. Trzeba mieć nielichą fabrykę i technologię żeby coś takiego zrobić.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...to jednak nawet w znacznie tanszych lensach potrafi zadbac o zupelnie solidna konstrukcje. a juz w porownaniu z budzetowymi canonowskimi kitami... niebo a ziemia...
    Fakt, obudowy mają całkiem solidne, ale tylko obudowy. Róznica polega jednak na tym że canonowskie KIT-y dostaje się w zestawie za dość symboliczną opłatą, a za Sigmy trzeba zapłacić prawie jak za obiektyw
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    E... no nie jestem miłośnikiem tej marki ale niektóre ich słoje są całkiem uczciwie zrobione. Taki np. 100-300 to kawał obiektywu. W ogóle seria EX jest solidna.
    Wiem oczywiście, sprawdzałem organoleptycznie :-)
    Ten news mnie po prostu rozbawił do łez. Podrabianie obiektywów, niezależnie jakich, wydaje się być całkowicie irracjonalne. Szkła nie zrobisz jak odtwarzacza DVD, kopiując dokładnie wszystkie elementy i składając je potem wg narysowanego na bazie oryginalnego egzemplarza schematu. Takie rzeczy to mogli ruscy robić, w latach 50-tych, ale oni poprzywozili sobie z rozbitej rzeszy całe fabryki, które produkowały oryginały, razem z co ważniejszym personelem
    Nakład pracy i środków finansowych na podrobienie nawet najbardziej badziewnego słoika zoom AF byłby tak duży, ze zdecydowanie lepiej kontynuować podrabianie empetrójek itp, zysk będzie i szybszy i większy.
    Ot, Sigma postanowiła sobie dodać splendoru, że niby robi takie dobre lensy, że już je podrabiać zaczęli. Na prima aprilis to by może i dobre było
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów