Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Stofen

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Stofen

Jutro robię wesele i zastanawiam się czy eksperymentalnie sfocić je z użyciem Stofena (Omnibounce vel Kubek Po Jogurcie :-) ) czy też nie ryzykować i pozostać przy sprawdzonym przez lata patencie - biały, wielki dyfuzor mocowany gumką. Kartonowy dyfuzor nigdy mnie nie zawiódł i z efektów zawsze byłem zadowolony. Jednak poręczność tego rozwiązania jest mocno dyskusyjna (mój karton jest naprawdę duuuży..) i dlatego kupiłem stofena. O ile w pomieszczeniach z niskim i jasnym sufitem jest całkiem przyjemnie, to nie miałem okazji testować z ciemnych pomieszczeniach z sufitem na dużej wysokości i w różnych kolorach (zauważyłem, że stofen ma większe tendencje do wprowadzania zafarbów przy sufitach innych niż białe, niż kartonowy dyfuzor). Byłbym wdzięczny jeśli ktoś podziełby się swoim praktycznym doświadczeniem w kwestii stofen+ślub (Duty już o tym pisał w wątki "Jaki sprzęt na ślub w małym kościele", ale chciałbym poznać też inne poglądy).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony

Domyślnie

przy stofenie jest duża strata światła, wiesz jak jasny i duży jest kościół? jak masz patent sprawdzony to rób tak dalej,
    używam stofena ale w mniejszych kościołach no i rawy co by zafarb potem łatwo zlikwidować.
    natomiast częściej stosuje tą wysuwaną z 580ex
    pozdrawiam
    Heniek

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek
    przy stofenie jest duża strata światła, wiesz jak jasny i duży jest kościół?
    Kościół mały i stosunkowo ciemny. Ściany raczej jasne.

hmmm....nikt już z Szanownego Grona nie męczył Stofen'a w kościelnych warunkach?
    Chyba jednak jutro będę walczył znowu moim wielkim, białym kartonem na gumce :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

SUNNY
    Guest

Domyślnie

Zamierzam kupic albo 580 EX albo 430 EX i wlasnie tez sie zastanawiam nad stofenem, i tak sie zastanawiam, i zastanawiam....

a moze sama kartka wystarczyz 580, a 430 ma wysywany "kartonik"???

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

a wywal tego stofena.... i załóż sobie jeszcze większy kartonik.... ja tam najlepiej wspominam wesele z założonym lumiquestem...cudo - ten sztuczny syfit działał lepiej od naturalnego.... a stofena nie załóżę bo mi sie efekty nie podobają i wogóle jest be
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Bundy, proponuje pozostac przy sprawdzonym patencie lub pojawic sie wczesniej w kosciele i przetestowac sprzet z dyfuzorem przed uroczystoscia.. ja bym po prostu nie ryzykowal bo znajac prawa pana Murphy'ego.. :wink: ..

Cytat Zamieszczone przez SUNNY
    Zamierzam kupic albo 580 EX albo 430 EX i wlasnie tez sie zastanawiam nad stofenem, i tak sie zastanawiam, i zastanawiam....

a 430 ma wysywany "kartonik"???
    to cos kiepsko sie zastanawiasz ;-) .. nie ma "kartonika", ma wbudowana plytke rozpraszajaco do szerokiego kata (ogniskowe od 14mm)..

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82
    Bundy, proponuje pozostac przy sprawdzonym patencie lub pojawic sie wczesniej w kosciele i przetestowac sprzet z dyfuzorem przed uroczystoscia.. ja bym po prostu nie ryzykowal bo znajac prawa pana Murphy'ego.. :wink: ..
    dokladnie. jak masz opracowany "sufit" i osiagasz nim zadawalajace Cie rezultaty, to niech Cie reka boska broni przed ryzykowaniem nowym sprzetem. komfort komfortem, ale schrzanic mlodym zdjecia przez nieodpowiednie narzedzie szkoda
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

To już po imprezie :-) Nie skusiłem się na stofena w kościele - za duże ryzyko, a nie miałem ani minuty czasu na jakiekolwiek próby. Za to na sali powalczyłem nieco tym wynalazkiem i przyznam, że jestem rozczarowany i to mocno. Światło z mojego "kartonu" jest o wiele lepiej rozproszone i nie łapie "po drodze" takich zafarbów z otoczenia jak stofen. Szkoda, bo miałem nadzieję, że będę miał bardziej poręczne narzędzie :-)

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

co to sa zafarby?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua
    co to sa zafarby?
    Jeżeli światło odbite od np czerwonej ściany , wpływa na barwę obiektu fotografowanego , to jest zafarb , w tym przypadku czerwony.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów