Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Stofen

Mieszany widok

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Stofen

Jutro robię wesele i zastanawiam się czy eksperymentalnie sfocić je z użyciem Stofena (Omnibounce vel Kubek Po Jogurcie :-) ) czy też nie ryzykować i pozostać przy sprawdzonym przez lata patencie - biały, wielki dyfuzor mocowany gumką. Kartonowy dyfuzor nigdy mnie nie zawiódł i z efektów zawsze byłem zadowolony. Jednak poręczność tego rozwiązania jest mocno dyskusyjna (mój karton jest naprawdę duuuży..) i dlatego kupiłem stofena. O ile w pomieszczeniach z niskim i jasnym sufitem jest całkiem przyjemnie, to nie miałem okazji testować z ciemnych pomieszczeniach z sufitem na dużej wysokości i w różnych kolorach (zauważyłem, że stofen ma większe tendencje do wprowadzania zafarbów przy sufitach innych niż białe, niż kartonowy dyfuzor). Byłbym wdzięczny jeśli ktoś podziełby się swoim praktycznym doświadczeniem w kwestii stofen+ślub (Duty już o tym pisał w wątki "Jaki sprzęt na ślub w małym kościele", ale chciałbym poznać też inne poglądy).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony

Domyślnie

przy stofenie jest duża strata światła, wiesz jak jasny i duży jest kościół? jak masz patent sprawdzony to rób tak dalej,
    używam stofena ale w mniejszych kościołach no i rawy co by zafarb potem łatwo zlikwidować.
    natomiast częściej stosuje tą wysuwaną z 580ex
    pozdrawiam
    Heniek

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek
    przy stofenie jest duża strata światła, wiesz jak jasny i duży jest kościół?
    Kościół mały i stosunkowo ciemny. Ściany raczej jasne.

hmmm....nikt już z Szanownego Grona nie męczył Stofen'a w kościelnych warunkach?
    Chyba jednak jutro będę walczył znowu moim wielkim, białym kartonem na gumce :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

SUNNY
    Guest

Domyślnie

Zamierzam kupic albo 580 EX albo 430 EX i wlasnie tez sie zastanawiam nad stofenem, i tak sie zastanawiam, i zastanawiam....

a moze sama kartka wystarczyz 580, a 430 ma wysywany "kartonik"???

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Bundy, proponuje pozostac przy sprawdzonym patencie lub pojawic sie wczesniej w kosciele i przetestowac sprzet z dyfuzorem przed uroczystoscia.. ja bym po prostu nie ryzykowal bo znajac prawa pana Murphy'ego.. :wink: ..

Cytat Zamieszczone przez SUNNY
    Zamierzam kupic albo 580 EX albo 430 EX i wlasnie tez sie zastanawiam nad stofenem, i tak sie zastanawiam, i zastanawiam....

a 430 ma wysywany "kartonik"???
    to cos kiepsko sie zastanawiasz ;-) .. nie ma "kartonika", ma wbudowana plytke rozpraszajaco do szerokiego kata (ogniskowe od 14mm)..

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82
    Bundy, proponuje pozostac przy sprawdzonym patencie lub pojawic sie wczesniej w kosciele i przetestowac sprzet z dyfuzorem przed uroczystoscia.. ja bym po prostu nie ryzykowal bo znajac prawa pana Murphy'ego.. :wink: ..
    dokladnie. jak masz opracowany "sufit" i osiagasz nim zadawalajace Cie rezultaty, to niech Cie reka boska broni przed ryzykowaniem nowym sprzetem. komfort komfortem, ale schrzanic mlodym zdjecia przez nieodpowiednie narzedzie szkoda
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

To już po imprezie :-) Nie skusiłem się na stofena w kościele - za duże ryzyko, a nie miałem ani minuty czasu na jakiekolwiek próby. Za to na sali powalczyłem nieco tym wynalazkiem i przyznam, że jestem rozczarowany i to mocno. Światło z mojego "kartonu" jest o wiele lepiej rozproszone i nie łapie "po drodze" takich zafarbów z otoczenia jak stofen. Szkoda, bo miałem nadzieję, że będę miał bardziej poręczne narzędzie :-)

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

co to sa zafarby?

Bywalec Awatar Encor
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    na sali powalczyłem nieco tym wynalazkiem i przyznam, że jestem rozczarowany i to mocno. Światło z mojego "kartonu" jest o wiele lepiej rozproszone i nie łapie "po drodze" takich zafarbów z otoczenia jak stofen.
    No cóż, to jakby cecha wrodzona Stofena, wynikająca z zasady jego działania. Omnibounce oznacza przecież, że światło odbija się od wszystkiego wokół, a jak wiadomo, odbite światło bierze zawsze zafarb od powierzchni, od której się odbiło.
    Można to nieco zneutralizować odpowiednim WB i np. folią korekcyjną. Poza tym oprócz białych Stofenów, są jeszcze kolorowe.
    Jeśli światło z Twojego kartonu jest mocniej rozproszone, to pewnie warunki na sali nie były zbyt dobre do uzywania Stofena, ponieważ on do prawidłowego działania potrzebuje wokół powierzchni do odbicia światła - głównie sufitu i ścian (no i trza go ustawić wtedy pod kątem w górę). Jeśli sufit był zbyt wysoko, a ściany zbyt daleko, to źródłem światła była de facto sama lampa, czyli musiało być kontrastowo.

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Szkoda, bo miałem nadzieję, że będę miał bardziej poręczne narzędzie :-)
    Jest bardzo poręczne, tylko ma swoje ograniczenia. Jak wszystko
    350D+grip, Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG, 420EX, Lastolite Micro Apollo

Lo, there do I see my father.
    Lo, there do I see my mother and my sister and my brother
    Lo, there do I see the line of my people back to the beginning.
    Lo, they do call to me. They bid me take my place among them
    In the halls of Valhalla where the brave may live forever.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

a wywal tego stofena.... i załóż sobie jeszcze większy kartonik.... ja tam najlepiej wspominam wesele z założonym lumiquestem...cudo - ten sztuczny syfit działał lepiej od naturalnego.... a stofena nie załóżę bo mi sie efekty nie podobają i wogóle jest be
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów