Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: Stofen

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

IMHO to przyda się napewno choć trudno je porównywać bo każde z nich troszkę inaczej rozpraszają światło lampy. Zależy jeszcze jak mocna lampa (najlepiej 580EX ze względu na płytke odbijającą i rozpraszającą) - ale żeby nie było za łatwo to tez może sie przydać softboxik, którego używa Vitez, miałem nawet kiedyś okazję widzieć w akcji - proponuje jednak nie pytać go o to bo już troszkę o tym było na forum i lepiej skorzystać z wyszukiwarki. Jeśli jednak ma to być coś uniwersalnego to polecam stofena z w/w lampą

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie stofen

jakoś mi nie wychodzi z tą mydelniczką zdjątka jakieś niedoświetlone i pomarańczowe takie.(we wnętrzach) Jak strzelę bez stofena to jest ok. Jak ze stofenem to bez cieni ale niedoświetla, a przynajmniej tak mi się wydaje.Nie wiem jak to poprawić? Dodam że lampka 580exII. Na co powinienem zwrócić uwagę ?

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Witam.

Odchylasz głowicę w górę?
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrr Zobacz posta
    jakoś mi nie wychodzi z tą mydelniczką zdjątka jakieś niedoświetlone i pomarańczowe takie.(we wnętrzach) Jak strzelę bez stofena to jest ok. Jak ze stofenem to bez cieni ale niedoświetla, a przynajmniej tak mi się wydaje.Nie wiem jak to poprawić? Dodam że lampka 580exII. Na co powinienem zwrócić uwagę ?
    +2/3 na lampie i pod kątem 45 do 90 stopni,
    stofen daje taki zafarb, więc raw lub odpowiednie dobranie temperatury w aparacie.
    Heniek

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie mhm

tak, 45 stopni.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dzięki
    Ostatnio edytowane przez piotrr ; 12-06-2008 o 13:13 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Kto mi powie, czy stofen (podróbka) do 430EX to ten sam, co do 580EX II? na aukcji jest podane, że do 430EX, ale wymiary czaszy się niby zgadzają.

http://allegro.pl/dyfuzor-plastikowy...438956680.html

Podejdzie to do 580?

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swimmer Zobacz posta
    Kto mi powie, czy stofen (podróbka) do 430EX to ten sam, co do 580EX II? na aukcji jest podane, że do 430EX, ale wymiary czaszy się niby zgadzają.

http://allegro.pl/dyfuzor-plastikowy...438956680.html

Podejdzie to do 580?
    nie wiem jak z podróbami, bo nie używam, ale oryginały do 430 i 580 różnią się
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Bywalec
    Miasto
    Biłgoraj

Domyślnie Odp: Stofen

Jak ostatnio chciałem kupić dyfuzor typu Stofen, to zasłyszałem opinię, że może powodować on przegrzanie palnika(a w efekcie mocno skrócenie jego żywotności) w Canonie 580 EX II. Co sądzicie o tym?
    Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
    Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez Michal Zobacz posta
    Co sądzicie o tym?
    Nie otaczaj się idiotami.

Bywalec

tak, powoduje nagrzewanie się lampy, w skrajnym przypadku można mocno uszkodzić lampę. Tak zdarzyło mi się kiedyś na studniówce w wysokim pomieszczeniu podczas poloneza...Ale jeśli nie robi się zdjęć "seryjnie" to nie ma problemu. Używając stofena warto ustawić manualnie palnik lampy na najdłuższą ogniskową obiektywu, wtedy jest on najbardziej oddalony od "szybki" lampy oraz stofena.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów