Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Co jest do jadnej ciasnej z tym AF'em u Canona? Czyli dalej o FF/BF...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    Weśta aparaty i idzta robić zdjęcia Im się mniej o pewnych rzeczach myśli tym lepiej wychodzą.
    Dokladnie... Mozna by powiedziec "szczesliwi Ci co sie nie znaja"

Wlasnie to staram sie tutaj przeforsowac... To ze test wykazal jedno wcale nie znaczy ze w rzeczywistosci nie jest inaczej. Zwlaszcza ze te testy sa roznie robione przez roznych ludzi ktorzy czasami nie do konca wiedza co i jak.
    ...

Bywalec Awatar Anvers
    Miasto
    Sz-cin/Wa-wa

Domyślnie

No wlasnie wlasnie...to weśta i idzta robic, to bylo tydzien temu....a teraz przyszla refleksja i marsz do serwisu.
    Canon 30D, 17-40/4L, 70-200/4L IS, 679B/234RC, Slik Pro 400DX

Dopiero zaczyna
    Miasto
    trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Twoje wieksze odchylki to jednak raczej twoja wina a nie body. To by fabryki nie moglo opuscic z takim rozjazdem.
    Nie moja wina i nie body, a raczej obiektywów kitowych, przynajmniej w ostatnim przypadku (5-ty kit) po podpięciu obiektywu z Canona 300 (też nie najlepszego bo 28-90) punkt ostrości pojawił sie we własciwym miejscu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Ta nadwrażliwość na skuteczność AF przypomina mi trochę sytuację jaką miałem kilka dni temu podczas upałów pijąc niegazowaną wodę mineralną. Woda jak woda przypominała mi w smaku zwyczajną kranówkę. Ale kiedy odkryłem na etykiecie malutki napis iż czerpana jest ona z głębokości 300 metrów i pochodzi z epoki kredy i ma z dobre 80 mln lat nagle wydało mi się że rzeczywiście smakuje inaczej. Tak jakoś nienaturalnie czysto i szlachetnie. Ot siła sugestii

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    Ta nadwrażliwość na skuteczność AF przypomina mi trochę sytuację jaką miałem kilka dni temu podczas upałów pijąc niegazowaną wodę mineralną. Woda jak woda przypominała mi w smaku zwyczajną kranówkę. Ale kiedy odkryłem na etykiecie malutki napis iż czerpana jest ona z głębokości 300 metrów i pochodzi z epoki kredy i ma z dobre 80 mln lat nagle wydało mi się że rzeczywiście smakuje inaczej. Tak jakoś nienaturalnie czysto i szlachetnie. Ot siła sugestii
    Nawet autosugestii. Religa przykładowo twierdzi, że w 80% chorób można nie podawać leków. Organizm sam się wyleczy. Autosugestia to potęga

Miasto
    USA

Domyślnie

Placebo?

Trzeba napisac do Canon'a, zeby przy wykryciu kartki z kreskami body podstawialo na CF'agotowy idealny sampelek zamiast tego co rzeczywiscie bylo zrobione

Dzisiaj taka technika ze pewnie zrobia
    ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Dokladnie... Mozna by powiedziec "szczesliwi Ci co sie nie znaja"

Wlasnie to staram sie tutaj przeforsowac... To ze test wykazal jedno wcale nie znaczy ze w rzeczywistosci nie jest inaczej. Zwlaszcza ze te testy sa roznie robione przez roznych ludzi ktorzy czasami nie do konca wiedza co i jak.
    No właśnie. To mi przypomina dzisiejszą sytuację z pracy. Teoretycznie wszyscy userzy potrafią usunąć zacięcie papieru w drukarce. Tyle teoria. W praktyce dzisiaj taki jeden zniszył drukarkę kolorową o wartości 50 tys. zł. Bo usunął zacięty papier, a nie znał się na tym. Nie poczekał na przeszkolonego pracownika i spowodował straty.
    Ergo - nie wszyscy są specami od testów, napraw, itd. Nawet jak mają porządny sprzęt. Bo testowanie bywa czynnością serwisową.

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olo
    Nie moja wina i nie body, a raczej obiektywów kitowych, przynajmniej w ostatnim przypadku (5-ty kit) po podpięciu obiektywu z Canona 300 (też nie najlepszego bo 28-90) punkt ostrości pojawił sie we własciwym miejscu.
    A ty myslisz ze obiektywy to tez tak "na pale" sie robi i nie ma zadnej kontroli?
    ...

Bywalec

Domyślnie

Problem złego działania autofocusa można bagatelizować jak się nie ma z nim problemu albo jak fotki wywołuje się na papierze 9*13 mm. Wtedy wszystko jest OK. Ale gdy robisz fotę, celujesz autofocusem na obiekt, a na focie wychodzi ostre tło zamiast ostrego obiektu wtedy zaczyna się tragedia. Pół biedy kiedy fotę można powtórzyć, ale jednak w większości sytuacji takiego komfortu nie mamy.
    Ktoś pewnie powie, że znając właściwości posiadanego sprzętu zawodowiec wyceluje trochę bliżej lub dalej tak aby wadę BF/FF wyeliminować. Zgoda, ale nie po to się kupuje body za 6 tys. zł żeby celować dalej lub bliżej. A co jeśli zmienimy obiektyw i dalej lub bliżej jest inne dla tego obiektywu niż innego? Sprzęt tej klasy powinien działać idealnie, w końcu jest to aparat z pogranicza linii profesjonalnej i mówienie żeby iść robić foty, a nie testy nie jest wporządku. Jak mam robić foty kiedy nie jestem z ich jakości zadowolony.

Miasto
    USA

Domyślnie

Nie no... bez jaj... Co ty piszesz?

Roznice to sa rzedu ostre rzesy vs nieco ostrzejszy nos a nie ostre tlo/pierwszy plan... Bez przesady... To nie pomylka 3 metrow a raczej 3 cm... Wiekszosc z tego nawet przymkniety o dzialke/dwie obiektyw zjada tak ze nie wylazi na plakatach.
    ...

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów