http://www.youtube.com/watch?v=6waXPTSrGiA
Chwalmy Pana, Olympus w każdym domu alleluja!
-------
Wracając do tematu - canon w wersji mk2 ma wadę - filtrów się do niego mocować nie da. W sigmie jest to samo?
nie ważne jak masz dużego
ważne jakie efekty możesz nim uzyskać
i za jaką cenę
zuiko i tak tańsze od L-ki Canona, a zoom
a nowe body FF kosztuje teraz odpowiednio dużo
14mm L-ka na tańszym APS-ie Canona (nie tak znowu dużo większym od 4/3) da kąt widzenia jak obiektyw 22,4mm
Zuiko też tanie nie jest
ale jeśli Panas spełni obietnice
i jego 7-14 f/4 kosztować będzie stosownie mniej
a jakość da podobną (wyeliminowanie lustra i obiektyw bliżej matrycy ma podobno dać kopa szerokim kątom)
jeśli jakość zdjęć będzie porównywalna z L-ką (oczywiście powiedzmy do ISO 800)
ostrość, dystorsja porównywalna
to otrzymamy dwa razy mniejszy zestaw z ZOOMEM, o wielokrotnie niższej cenie, który daje podobne efekty
560 gram (L-ka) + 810 gram (5D mkII) = 1370 gram
300 gram (7-14) + 385 gram (G1) = 685 gram
Zuiko jest dla mnie za duże i nie wierzę w świetlaną przyszłość zwykłego 4/3 (teraz uzywam 5D). Ale ten panasłoik to może być to - zmieściłby się chyba w dużej kieszeni mojej kurtki. Chyba że Panas przegnie z ceną za szkiełko, bo G1 w kit-cie można jeszce nabyć w Saturnach za jakieś 1750 zł. A na 100% efekt będzie lepszy niż mój 5D z 17-40 f/4L którego ostrość na brzegach zostawia wiele do życzenia.
[QUOTE=wojkij;625224
-------
Wracając do tematu - canon w wersji mk2 ma wadę - filtrów się do niego mocować nie da. W sigmie jest to samo?[/QUOTE]
No ,nie tylko MK2. Przy tej ogniskowej żadne szklo prawdopodobnie nie ma możliwosci montażu filtrów przed obiektywem.Strata chyba niezbyt wielka jako ze przy szkłach UW polary pracują nieladnie,a brak UV to nie takie znów nieszczeście.C 14/2,8L Mk II i podone szkla mają za tylną soczewką gniazdo do filtrów foliowych.
No tak wszędzie słyszę o tych problemach z polarem na UWA - na 16mm działa bdb - te dwa milimetry (6 stopni) naprawdę robią aż taką różnicę?
jeszcze tylko odblaski. tutaj oczywisice extremum ale lapie to szklo lapie wszystko - lubie je
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
i jescze udalo mi sie cos takiego
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max