Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: 450D - Live AF - jaka prędkość?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Question 450D - Live AF - jaka prędkość?

Pytanie do użytkowników 450D. Jaka jest prędkość / celność / użyteczność AF działającego w trybie LiveView (chodzi mi o Live AF - bez opuszczania lustra)?

Chcemy z Narzeczoną zmienić jej 350d na coś lepszego i głównym argumentem 'za' 450d miałby być AF dostępny z poziomu Liveview (nie pytajcie dlaczego, proszę )

Będę wdzięczny za info nt.:
    czasu łapania ostrości [sec?]/ w jakich warunkach oświetleniowych / z lampą (czy bez?) / jakie szkło użyte?

Z góry dziękuję!
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

Ukłony dla Narzeczonej. Po przyzwyczajeniu się na kompakcie do patrzenia wyłącznie na ekran wybrałem 450 m.in. z powodu LV. Sądziłem, że pomoże mi to przy nauce ( przynajmniej na początku). Wierz mi, praktycznie od zaraz zapomniałem o tym trybie. Rozumiem , że może to być jakaś Wasza "tajemnica" ale w lustrzance LV naprawdę nie jest konieczny. Sorry wprawdzie nie do końca na temat ale takie miałem pierwsze skojarzenie i tryb LV jest mi własciwie obcy.

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Prawda jest taka, że odkąd moja Narzeczona zainaugurowała rok rozpoczynając malowanie rzęs, to po każdym wypadzie mam wizjer do czyszczenia i ją - niezadowoloną ze zniszczonych, pozbawionych tuszu oczek

70% czasu i tak będzie działała na wizjerze, i nie będzie się wtedy malowała - a 30% to z kolei częste wyjazdy, spotkania itp - gdzie z tym ma problem.

Dlaczego zatem lustrzanka a nie kompakcik? Odkąd robi na 350D nie ma ani cierpliwości do kompaktów, ani też jakiegokolwiek sentymentu do nich - po prostu stwierdziła, że z momentem kupienia lustrzanki to zupełnie inna bajka i na kompakt nie wróci, choć kilka rzeczy by z niego przeniosła - m.in. LV.
    Skoro to już jest możliwe, to jeśli tylko użyteczność tego trybu jest (i do tego zwiększona względem 40D), to dlaczego by nie korzystać? Sprawa tylko prędkości...

Do tego - nie ukrywam, nie zawsze chce mi się nosić 5D + szklarnię na krótkie spacery (z pieskami), gdzie 450d jest jak znalazł. Będzie mi też służył jako 'ostateczny backup' (poza moim 5D i drugim firmowym)...

Teraz tylko pytanie - czy to czego oczekuję od 450d - faktycznie działa i jest użyteczne?
    Skoro jesteś, Jasper, użytkownikiem tego pięknego cacka - mógłbyś proszę to dla mnie sprawdzić? Jak z prędkością Live AF, jak z celnością itp...

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis Zobacz posta
    Prawda jest taka, że odkąd moja Narzeczona zainaugurowała rok rozpoczynając malowanie rzęs, to po każdym wypadzie mam wizjer do czyszczenia i ją - niezadowoloną ze zniszczonych, pozbawionych tuszu oczek
    Pozdrów narzeczoną od kolegów z forum

Cytat Zamieszczone przez Jasper Zobacz posta
    Mogę tylko odesłać jeszcze do czerwcowego wydania FOTO VIDEO
    Od kiedy wznowili Foto-Video? o.0
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 14-06-2008 o 07:41 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Pozdrów narzeczoną od kolegów z forum

Od kiedy wznowili Foto-Video? o.0
    Prawie od roku tzn od września 2007
    5d + L plecak

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

Może się mylę- ale AF nie działa w Canonach w trybie LiveView bez machania lustrem- znaczy (według mnie)- masz w LV ostrość w trybie full manual - do makro ujdzie, do czego innego słabo, a szkoda bo czasami AF w LV by sie przydało
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelsz Zobacz posta
    Może się mylę- ale AF nie działa w Canonach w trybie LiveView bez machania lustrem- znaczy (według mnie)- masz w LV ostrość w trybie full manual - do makro ujdzie, do czego innego słabo, a szkoda bo czasami AF w LV by sie przydało
    Owszem, w 40D nie działa LiveAF, tylko Quick AF - co znaczy, że musi machnąć lustrem aby skierować obraz na czujnik AF który jest dokładnie na przeciw matówki - w dolnej części, pod lustrem. W 450D sytuacja jest inna, bo nie ma wyłącznie Phase-Detected AF (czyli 'standardowego'), ale również Contrast Detected AF - czyli - tryb AF działający na zasadzie jak w kompaktach - czyli biorąc i analizując obraz z matrycy. Właśnie o ten tryb mi chodzi i konkretnie w 450D (ba! będzie nawet w 1000D!)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No dobra, ale ma ktoś 450D i z niego korzysta, czy ten to korpus okazał się wyjątkowo mało popularny wśród użytkowników forum?
    Ostatnio edytowane przez Calliactis ; 11-06-2008 o 22:07 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Szybkość AF (od 3 do 6s): http://www.dpreview.com/reviews/canoneos450d/page10.asp

PS
    Się nie znam może, ale szybciej się chyba ustawia ręcznie z potwierdzeniem, nie?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelsz Zobacz posta
    Mylisz się 8). Kolega powyżej rozwiał chyba wszelkie wątpliwości. Miałem krótko w rękach 450D i ten AF w LV działa rzeczywiście odczuwalnie tzn. odczuwa się czas jego działania .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Wypowiem się jako świeżo upieczony właściciel 450D.
    AF w Life może działać w dwóch trybach:
    1) z opuszczaniem lustra i wtedy jest szybki
    2) bez opuszczania lustra - fatalnie wolny, wyraźnie wolniejszy niż w każdym kompakcie, który miałem w rękach... potwierdzam słowa poprzednika, że może to trwać kilka sekund
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów