Pokaż wyniki od 81 do 90 z 159

Wątek: Stare lampy błyskowe a współczesne DSLR

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dedeks Zobacz posta
    Chciałem pobawić się zewnętrzną lampą błyskową. Wygrzebałem jakąś starą lampę: PANASONIC PE-201C, kupiłem fotocele i zacząłem pstrykać fotki ustawiając lampę w różnych miejscach. Wbudowaną lampę przysłoniłem białą kartką papieru tak żeby odpalić fotocelę a nie naświetlać nią fotografowany obiekt. I zamaist ciekawych efektów, wszystkie zdjęcia wychodzą ciemne! Aparat ustawiam w/g tabelki z tyłu lampy i nic. Ustawiałem dłuższy czas i większą czułość ale na zdjęciach wogóle nie widać błysku z tej drugiej lampy, tak jakby jej nie było a przecież błyska. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego tak sie dzieje bo ja juz nie mam żadnej koncepcji A może to kwestia ustawienie aparatu Jeszcze dodam że na lampie jest suwak: Manual i dwie automatyki (czerwona i zielona) - wypróbowałem wszystkie trzy i efekt jest taki sam

Aha i może ktoś zna parametry tej lampy PANASONICA bo szukałem w necie i nic nie znalazłem.
    spróbuj przed zrobieniem zdjęcia nacisnąć " * " [fel]

Wielkie dzięki za wyjaśnienia Mam jeszcze pytanie: jak to wygląda w przypadku zawnętrznych lamp współpracujących z 400d np. Speedlite 420EX albo Speedlite 430EX? One też wysyłają przedbłysk pomiarowy? Bo nie wiem czy kupować nową fotocele na 2 błysk czy zainwestować juz w lampe dedykowną do tego aparatu?
    Koniecznie chcesz korzystać z tej zewnętrznej lampy przez fotocelę? Nie wygodniej byłoby kupić jakieś tanie, chińskie radiowe wyzwalacze lub 'wyzwalacz fotoceli' wpinany w sanki?

odnośnie tanich lampek za 10zł-20zł z allegro to zawsze pytaj sprzedawcy jakie mają napięcie na stopce... lampy starego typu [z wysokim napięciem na stopce] mogą zjarać Twojego 400d.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 11-10-2008 o 02:09
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uprawnienia umieszczania postów