Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 159

Wątek: Stare lampy błyskowe a współczesne DSLR

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A jak zmierzyć napięcie na stopce lampy błyskowej?
    Miernik (woltomierz), którego dotychczas używałem ma dwa krokodylki połączeniowe... Jak więc zmierzyć? Tylko jeden raczej nie wystarczy?
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrju Zobacz posta
    1) Hanimex CX 418 http://tinyurl.com/57qe3t
    2) noname z obrotową głowicą i zoomem,
    O ile druga z lamp jest wątpliwej (plastikowej, mocno) jakości, o tyle Hanimex nie wygląda na taki całkowity bezużyteczny złom.
    Tyle, że wręcz odwrotnie - powinieneś się skupic na tej drugiej (szczególnie jeśli tez ma własny pomiar 'przez szybkę z przodu" :-)), bo pokazany Hanimex zupełnie nie warto:
    - sztywny palnik, więc światła nie odbijesz
    - GN18, a w kukułce* masz GN12, więc szału nie ma :-)

Weź sfotografuj tą drugą (z przodu i z tyłu też!), wrzuć zdjęcia i się obaczy czy coś z tego będzie :-)

*wyskakująca lampa wbudowana, analogia do zegara z kukułką

A jak zmierzyć napięcie na stopce lampy błyskowej?
    Miernik (woltomierz), którego dotychczas używałem ma dwa krokodylki połączeniowe... Jak więc zmierzyć? Tylko jeden raczej nie wystarczy?
    Drugi styk to taka blaszka, na stopce z boku :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

"Ta druga" nie ma żadnego oznaczenia, była dołączona do jakiegoś analoga na film - stosunkowo starego. Nawet GN nieznane... (jedynie z tyłu jest tabelka ISO/F i przełącznik ON/OFF).

I wchodzi do niej jedynie dwa paluszki...

Nie chcę wyjść na idiotę, więc w domu sprawdzę to raz jeszcze, ale...
    Chyba nie ma na tej stopce drugiego styku. :/
    Albo musi być tak malutki, że siok.

Bo ja widziałem tylko wystający bolec...

BTW. googlując wcześniej, wyczytałem, że niektóre lampy puszczają z kondensatora (czy co tam zbiera energię w środku) wysokie napięcia na bolec.
    Nie chcę w pachnącej świeżością 40D spalić sobie układu do zewnętrznej lampy... O ile aparat nie ma zabezpieczenia przed tym? W instrukcji nic o tym nie wyczytałem, jedynie, że "preferowane" są lampy z serii Canona + te ograniczenie o ilości Volt, o którym wspomniałem wcześniej.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &

Domyślnie

"Ta druga" nie ma żadnego oznaczenia, była dołączona do jakiegoś analoga na film - stosunkowo starego. Nawet GN nieznane... (jedynie z tyłu jest tabelka ISO/F i przełącznik ON/OFF).

I wchodzi do niej jedynie dwa paluszki...
    Buhaha to będzie od Canomatika
    http://images.google.pl/images?hl=pl&q=canomatik&gbv=2
    daj sobie z tym spokój....

i nie pisz takich rzeczy: "Nawet GN nieznane (jedynie z tyłu jest tabelka ISO/F" bo jak myślisz, skąd wziąłem GN Twojego Hanimexa?
    Pozdrowienia, Tomek

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zgadza się, jak wygooglałem tego "Canomatik"a, to bardzo (może nawet ten sam, nie pamiętam) aparat.
    Nie podpinać, czyli?

OK, nie wiem jak się wylicza GN (dotychczas zawsze była podawana w opisach produktu )

Szkoda mi tylko tych lamp. O ile ta druga tandeta jest po prostu tandetą, o tyle na Hanimexa mógłbym nałożyć jakiś dyfuzor do makro... Zawsze byłby wyżej.

(a próbować z Canomatikową lampą też nie ma sensu? ;D)
    &

Domyślnie

OK, nie wiem jak się wylicza GN (dotychczas zawsze była podawana w opisach produktu )
    GN = odległość × przysłona (zwyczajowo dla ISO100)

Przy Hanimexie to był rzut okiem na tabelkę: ISO100 -> 9m @ f/2 = 18 :-)
    z tym, że jesli w tabelce drugiej lampy nie ma odległości, to z kolei ja się pośpieszyłem, bo bez tego wyliczyc się nie da.

Szkoda mi tylko tych lamp. O ile ta druga tandeta jest po prostu tandetą,
    jak i cały Canomatic :-) to jest dobre:
    http://www.phototrip.pl/porady/canomatic/canomatic.html

"W skład zestawu wchodza: [...]lampa błyskowa o liczbie przewodniej 1200 [system blyskowy przy pełnej mocy pali na popiol insekty, komary i inne male stworzenia znajdujace sie w promieniu blysku]..."

o tyle na Hanimexa mógłbym nałożyć jakiś dyfuzor do makro... Zawsze byłby wyżej. (a próbować z Canomatikową lampą też nie ma sensu? ;D)
    Ja bym sie nie bał podłączać obu. Przecież więcej niż 250V mieć nie powinny, a ta granica też nie jest chyba taka bezwzględna, nie bez powodu już na pierwszej stronie KuchateK (flash guru) napisał, że jak wytrzymuje 250V to wytrzyma też 300.

Cała rzecz polega na tym, że albo aparat wytrzymuje tylko lampy niskonapieciowe (nom.6V, a wytrzyma pewnie i 8-10...), albo wytrzymuje również wysokonapieciowe, czyli 200-300V
    Pozdrowienia, Tomek

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

KuchateK podzielił lampy faktycznie na nisko- i wysoko-napięciowe.
    Ja obawiałem się jedynie jeszcze-bardziej-wysoko-napięciowych (jakieś 500V albo coś.)

Jak będę miał możliwość to zmierzę napięcia i spróbuję podłączyć je do 40D (która powinna obsłużyć wysokonapięciówki). Nie wierzę, że projektanci nie zabezpieczyli aparatu, ale "strzeżonego...".

Nie zdziwię się, jak wyjdzie na to, że ta od Canomatica jest niskonapięciowa.
    &

Miasto
    Warszawa

Exclamation

Witam ponownie (posty zapewne się połączą)…

Udało mi się zmierzyć napięcia. Hanimex - około 145-150V, ten "no-name" 260V.

Testy:
    Hanimex, w trybie 3kl/s przeładowuje się co drugie zdjęcie (co daje ok. 1.5kl/s z fleszem)
    Działa podpięty zarówno na stopkę jak i przez kabelek (dzięki któremu w ręku można dowolnie lampą obracać, jednak jest on cholernie krótki).

Poprosiłeś mnie gwozdzt o testy na fotkach - jedyne co potrafiłem zrobić to odczytać wartość dla +/- 2m i ustawić ją w manualu. Fotki na 17mm wyglądają, jakby miały winietę lampy (czyli jak zgaduję - nie ma odpowiedniego zasięgu rażenia )

Tutaj można je obejrzeć w galerii wraz z podpisami.
    Zapis (manual) znaczy tryb, w którym była ustawiona lampa. Aparat z resztą też…
    &

Domyślnie

Mam okazje kupić lampe Metz 30BCT4
    Chciałbym podłączyć ją do 20d, ale nie chciał bym spalić aparatu.
    Czy ta lampa bedzie bezpieczna dla mojego dslr? I wlaściwie to co myslicie o automatyce w tej lampie?
    Chciałbym czegoś więcej niż ta otwierana, a metz którego posiadam pracuje niestety tylko w manualu z 20d.
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Witam
    Mam starą lampę Hanimex TZ2 (ojciec używał jej do Zenitha).
    Czy uda mi się ją podłączyć do 350D?
    Wyczytałem gdzieś że 350D wytrzymuje napięcie do 250V na stopce.
    Czy będę potrzebował przeróbek?
    Znalazłem w sieci kilka schematów więc przeróbka nie będzie dla mnie problemem. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1013357.html
    Czy ktoś już tego próbował?
    Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez 27rav ; 20-06-2008 o 17:21
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów