Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 159

Wątek: Stare lampy błyskowe a współczesne DSLR

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nie lepiej dokupic wyzwalacz radiowy najtanszy :P? Zyskuje sie mobilnosc lampy i pewnosc ze sie aparat nie spali. Ja w swoj laduje 190V i nic mu nie jest

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Nie lepiej dokupic wyzwalacz radiowy najtanszy :P? Zyskuje sie mobilnosc lampy i pewnosc ze sie aparat nie spali. Ja w swoj laduje 190V i nic mu nie jest
    z tym jednak trzeba uważać, bo wyzwalacz radiowy też może mieć niewielką tolerancję na wysokie napięcie.

np. popularny yongnuo toleruje tylko 12V

(wow! czyżby zmieniło się oprogramowanie forum i można już wrzucać fotki większe niż 800px??)
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Dostałem odpowiedź od Canona... cytat z instrukcji :/ Jednak zaryzykowałem i po podłączeniu lampy i kilku wyzwoleniach wszystko pięknie śmiga Czyli Canon 500D na pewno działa do 250V

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuba12345679 Zobacz posta
    Dostałem odpowiedź od Canona... cytat z instrukcji :/
    Aż Ty uparty jesteś
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    z tym jednak trzeba uważać, bo wyzwalacz radiowy też może mieć niewielką tolerancję na wysokie napięcie.

np. popularny yongnuo toleruje tylko 12V
    Napisalem najtanszy w rozumieniu ze nic tanszego od kaktusow nie ma a z tabelki wynika ze ciagna 300V az milo. Do tego te cale zapiski ze od tego i tego modelu to tylko miedzy bajki czasami. Gdyby to wszystko bylo prawda do konca to bym juz dawno robil zdjecia pudelkiem po zapalkach :P To jest bardziej losowe niz sie wydaje. 300D ma ponoc do 6v ? A jakos 300V wytrzymal wielokrotnie zanim zakupilem wyzwalacz

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    300D ma ponoc do 6v ? A jakos 300V wytrzymal wielokrotnie zanim zakupilem wyzwalacz
    ZTCW 300D miał jeszcze mechaniczne odpalanie błysku - styk przy migawce, który można było sobie jedynie zespawać, jeżeli przyłożyło się za dużo V :wink:
    (oczywiście mówimy o styku centralnym)

od 350D wzwyż masz już wyzwalanie elektroniczne (triak czy tyrystor), czyli podobno do 250V i liczy się polaryzacja.
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Witam
    mam mały problem posiadam canona 400d, dostałem od znajomego fotografa jego starą lampę jest to soligor tif 380 i problem polega na tym , że w o ile całkiem jasnych pomieszczeniach, lampa doświetla naprawdę fajnie, to w ciemnych jest już problem zwyczajnie jakby za słabo błyskała. Podłączyliśmy tą lampę na próbę do Nikona kolegi i ewidentnie błyskała mocniej (przepalała na tych samych ustawieniach co w canonie) wyglada na to jakby to aparat "tłumił" błysk i teraz pytanie czyżbym miał coś źle ustawione?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Soligor Tif 380 jeśli nawet ma stopkę w standardzie Canona, to działa tylko w zwykłym TTLu, a więc w przypadku 400d tak naprawdę tylko pełną mocą. W pewnych granicach, zwłaszcza tam gdzie nie ma odbić światła, np. w plenerze można wspomóc się regulacją zooma palnika lampy i osłabić błysk ustawiając szersze rozproszenie światła. Sprawdź więc jeszce raz czy na pewno bbyły dokładnie takie same ustawienia lampy (zoom) jak i aparatu (przesłona, czułość, odległość od obiektu, czas - aby dłuższy niż synchronizacja).
    Miałem i używałem tę lampę z 350d i działała poprawnie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kociub Zobacz posta
    Witam
    mam mały problem posiadam canona 400d, dostałem od znajomego fotografa jego starą lampę jest to soligor tif 380 i problem polega na tym , że w o ile całkiem jasnych pomieszczeniach, lampa doświetla naprawdę fajnie, to w ciemnych jest już problem zwyczajnie jakby za słabo błyskała. Podłączyliśmy tą lampę na próbę do Nikona kolegi i ewidentnie błyskała mocniej (przepalała na tych samych ustawieniach co w canonie) wyglada na to jakby to aparat "tłumił" błysk i teraz pytanie czyżbym miał coś źle ustawione?
    Ta lampa nie współpracuje prawidłowo z cyfrówkami Canona.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

kupiłem ostatnio taką oto lampkę :
    http://www.adverts.ie/camera-accesso...ash-gun/323948
    wszystko pięknie ładnie ale nie potrafi się dogadać z C400D. To multi-dedicated więc próbowałem z różnymi opcjami ale aparat nie był w stanie wyzwolić błysku . przycisk test działa . Lampa wyzwala się na zenicie 12 XP ... co może być nie tak co radzicie ? Na początku przeczytałem o tym by zamienić bieguny na stopce. Może to pomóc ?

dodam że jakiś czas temu podpinałem identyczną lampę tyle że pod inną nazwą i wszystko działało. Wiem że wcześniej była roztrzaskana i że kolega ją naprawiał ale nie wiem czy zamienił bieguny. Kolega ma pentaxa
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    zminiłem polaryzacje na stopce lampy i trybi
    Ostatnio edytowane przez nadzik ; 26-05-2011 o 19:55 Powód: Automerged Doublepost

Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów