Czy można ufać tej stronie - http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html ? Czy ktoś próbował podpiąć lampy Nikona do np. 30d? Mam SB-24 i SB-28.
30D + szpargały
Mialem okazje zweryfikowac kilka pozycji z tej strony osobiscie badz posrednio w rozmowach z roznymi osobami i nie bylo roznic wiekszych jak dopuszczalny rozrzut pomiedzy lampami i precyzja pomiaru.
30D ma w specyfikacji 250V, wiec mozna bez wiekszych obaw podpinac rozne wynalazki.
Probowalem podpinac starsze Nikonowe wynalazki do Canona (wiem, profanacja) i dzialalo
Oczywiscie jak w przypadku wszystkich niededykowanych lamp TTL odpada, ale automatyka lampy i M bez problemu.
...
I nie trzeba nic izolować? Po prostu podpiąć i już?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ok. Poczytałem tu i tam, sprawdziłem i teraz już wiem, że działa![]()
Ostatnio edytowane przez Sielan ; 31-07-2008 o 22:49 Powód: Automerged Doublepost
30D + szpargały
un point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10
Chciałem pobawić się zewnętrzną lampą błyskową. Wygrzebałem jakąś starą lampę: PANASONIC PE-201C, kupiłem fotocele i zacząłem pstrykać fotki ustawiając lampę w różnych miejscach. Wbudowaną lampę przysłoniłem białą kartką papieru tak żeby odpalić fotocelę a nie naświetlać nią fotografowany obiekt. I zamaist ciekawych efektów, wszystkie zdjęcia wychodzą ciemne! Aparat ustawiam w/g tabelki z tyłu lampy i nic. Ustawiałem dłuższy czas i większą czułość ale na zdjęciach wogóle nie widać błysku z tej drugiej lampy, tak jakby jej nie było a przecież błyska. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego tak sie dzieje bo ja juz nie mam żadnej koncepcjiA może to kwestia ustawienie aparatu
Jeszcze dodam że na lampie jest suwak: Manual i dwie automatyki (czerwona i zielona) - wypróbowałem wszystkie trzy i efekt jest taki sam
Aha i może ktoś zna parametry tej lampy PANASONICA bo szukałem w necie i nic nie znalazłem.
Ostatnio edytowane przez dedeks ; 06-10-2008 o 20:16
Przy ustawianiu ostrości wbudowana lampa wyzwala serię przed błysków,nie wyzwalają one czasem drugiej lampy?Jeżeli tak,to prawdopodobnie nie zdąży się ona naładować do momentu zrobienia zdjęcia.
Chyba,że jestem w błędzie.
Ps.lampa wbudowana emituje przed błysk na chwilę przed błyskiem głównym,to się gdzieś wyłączało w funkcjach cn.
Ostatnio edytowane przez ahaed ; 06-10-2008 o 21:22
fotografia
akwarystyka
Przedbłyski wyłączyłem w C.Fn 5 więc błyska tylko raz. Synchronizację błysku mam ustawioną na 1 zasłonę (o ile ma to jakikolwiek związek).
Fotocela jest na 1 błysk ale wewnętrzna lampa błyska tylko raz wieć powinno grać, a nie gratylko dlaczego
![]()
Wyłączyłeś funkcję przedbłysków przy ustawianiu ostrości.
Niestety lampa nadal błyska 2 razy. W Canonie 4x0D nie ma możliwości wyłączenia błysku pomiarowego, który leci na ułamek sekundy przed błyskiem właściwym (zresztą nie wiem czy jaki kolwiek Canon ma taką opcję we wbudowanej lampie). Lampa zewn. Panasonica błyska na błysk pomiarowy a nie właściwy. Kup fotocelę na drugi błysk i zabangla.