Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 159

Wątek: Stare lampy błyskowe a współczesne DSLR

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    253 wolty ? nie radziłbym...
    Dlaczego? Specyfikacja 350D podaje 250V.
    3V nadwyzki to pewnie w granicach bledu pomiaru tego miernika i zdecydowanie w granicach tolerancji czesci elektronicznych w aparacie
    ...

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Czy można ufać tej stronie - http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html ? Czy ktoś próbował podpiąć lampy Nikona do np. 30d? Mam SB-24 i SB-28.
    30D + szpargały

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Mialem okazje zweryfikowac kilka pozycji z tej strony osobiscie badz posrednio w rozmowach z roznymi osobami i nie bylo roznic wiekszych jak dopuszczalny rozrzut pomiedzy lampami i precyzja pomiaru.

30D ma w specyfikacji 250V, wiec mozna bez wiekszych obaw podpinac rozne wynalazki.

Probowalem podpinac starsze Nikonowe wynalazki do Canona (wiem, profanacja ) i dzialalo Oczywiscie jak w przypadku wszystkich niededykowanych lamp TTL odpada, ale automatyka lampy i M bez problemu.
    ...

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

I nie trzeba nic izolować? Po prostu podpiąć i już?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ok. Poczytałem tu i tam, sprawdziłem i teraz już wiem, że działa
    Ostatnio edytowane przez Sielan ; 31-07-2008 o 22:49 Powód: Automerged Doublepost
    30D + szpargały

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CamelXP Zobacz posta
    Rzecz w tym ze juz probowalem i teraz sie boje. Byc moze jest ktos z Zielonej Gory lub okolic i ma jakas lampe, ktora na bank dziala z nowoczesnymi aparatami? Chcialbym poprostu sprawdzic, czy juz czegos nie upalilem. Z gory dzieki za odzew
    mozemy sie jutro spotkać
    koło dworca pkp dokładniej koło bramy lumelu
    jakby co pakuje lampe do roboty
    ew. odezwij sie na gg mi pasuje koło 13 mam wtedy przerwe

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Domyślnie 400d + stara lampa błyskowa ??? - POMOCY

Chciałem pobawić się zewnętrzną lampą błyskową. Wygrzebałem jakąś starą lampę: PANASONIC PE-201C, kupiłem fotocele i zacząłem pstrykać fotki ustawiając lampę w różnych miejscach. Wbudowaną lampę przysłoniłem białą kartką papieru tak żeby odpalić fotocelę a nie naświetlać nią fotografowany obiekt. I zamaist ciekawych efektów, wszystkie zdjęcia wychodzą ciemne! Aparat ustawiam w/g tabelki z tyłu lampy i nic. Ustawiałem dłuższy czas i większą czułość ale na zdjęciach wogóle nie widać błysku z tej drugiej lampy, tak jakby jej nie było a przecież błyska. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego tak sie dzieje bo ja juz nie mam żadnej koncepcji A może to kwestia ustawienie aparatu Jeszcze dodam że na lampie jest suwak: Manual i dwie automatyki (czerwona i zielona) - wypróbowałem wszystkie trzy i efekt jest taki sam

Aha i może ktoś zna parametry tej lampy PANASONICA bo szukałem w necie i nic nie znalazłem.
    Ostatnio edytowane przez dedeks ; 06-10-2008 o 20:16

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

Przy ustawianiu ostrości wbudowana lampa wyzwala serię przed błysków,nie wyzwalają one czasem drugiej lampy?Jeżeli tak,to prawdopodobnie nie zdąży się ona naładować do momentu zrobienia zdjęcia.
    Chyba,że jestem w błędzie.

Ps.lampa wbudowana emituje przed błysk na chwilę przed błyskiem głównym,to się gdzieś wyłączało w funkcjach cn.
    Ostatnio edytowane przez ahaed ; 06-10-2008 o 21:22
    fotografia
    akwarystyka

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Masz fotocelę na 1 czy 2 błysk?

Domyślnie

Przedbłyski wyłączyłem w C.Fn 5 więc błyska tylko raz. Synchronizację błysku mam ustawioną na 1 zasłonę (o ile ma to jakikolwiek związek).

Fotocela jest na 1 błysk ale wewnętrzna lampa błyska tylko raz wieć powinno grać, a nie gra tylko dlaczego

Dopiero zaczyna Awatar mi_b

Domyślnie

Wyłączyłeś funkcję przedbłysków przy ustawianiu ostrości.
    Niestety lampa nadal błyska 2 razy. W Canonie 4x0D nie ma możliwości wyłączenia błysku pomiarowego, który leci na ułamek sekundy przed błyskiem właściwym (zresztą nie wiem czy jaki kolwiek Canon ma taką opcję we wbudowanej lampie). Lampa zewn. Panasonica błyska na błysk pomiarowy a nie właściwy. Kup fotocelę na drugi błysk i zabangla.

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów