Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 159

Wątek: Stare lampy błyskowe a współczesne DSLR

mls
    Guest

Domyślnie Lampa do 450D

Witam wszystkich, jako, że to mój pierwszy post na canon-board

A pytanko do tematu mam takie - jakie jest maksymalne dopuszczalne napięcie na stopce jakie może przyjąć*na siebie eos 450d z lampy? Coś tam gdzieś*tam czytałem, że w 350d i 400d do 250v ale jak to się ma z 450d? A nie chciałbym ryzykować od razu uszkodzenia aparatu... Lampa, jakby to miało znaczenie, to Unomat B24TAC.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mls Zobacz posta
    Witam wszystkich, jako, że to mój pierwszy post na canon-board

A pytanko do tematu mam takie - jakie jest maksymalne dopuszczalne napięcie na stopce jakie może przyjąć*na siebie eos 450d z lampy? Coś tam gdzieś*tam czytałem, że w 350d i 400d do 250v ale jak to się ma z 450d? A nie chciałbym ryzykować od razu uszkodzenia aparatu... Lampa, jakby to miało znaczenie, to Unomat B24TAC.
    Kalkulacja jest prosta - zawsze bardziej Ci się opłaci przerobić lampę poprzez dodanie separacji fotoelektrycznej.
    EDIT: tak na marginesie to Autor artykułu o przeróbce na Cyberfoto miał podobną lampę
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 11-07-2008 o 11:58

mls
    Guest

Domyślnie

No, nie do końca taką samą... No i mimo wszystko wolałbym fakty - czy coś*się*może spalić czy nie? Czy zastosowano taką*samą*izolację*galwaniczną jak w 350D i 400D?

mls
    Guest

Domyślnie

Cóż. Wyszło na to, że musiałem sam zaryzykować. I mogę*spokojnie napisać, że i z 450D lampy o wyższym napięciu działają bez problemów.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Question

Witam

Ja także mam problem co do starej lampki
    Posiadam "Revuetron 34T"-którą kupiłem za 35zł i używałem jej do fotoceli do mojego kompaktu zanim przesiadłem się na lustro(350D)...

Lampa jak nazwa mówi posiada liczbę przewodnią 34...
    Nie chciałem ryzykowac podłączać jej do mojego canona -ponieważ za dużo naczytałem się o spaleniach elektroniki itp. :]

Dlatego pytanko do Was.. Czy tą lampę mogę podłączyć? ew. co mogę z nią zrobić aby działała?

poniżej foto-zrobione niestety kompaktem gdyz canona pożyczyłem znajomemu na wesela...

Czekam niecierpliwie na komentarze

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

zbadaj miernikiem lub sprawdz na http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html jakie ma napiecie.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Coś już napisał Awatar Ibanezq
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Słuchajcie, mam jakąś starą porządną lampę. Po podłączeniu pod stopkę nie wyzwala błysku a jak zrobię jej zwarcie to wyzwala. Gdzie może być problem i da się to jakoś odpalić żeby współpracowało?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ibanezq Zobacz posta
    Słuchajcie, mam jakąś starą porządną lampę. Po podłączeniu pod stopkę nie wyzwala błysku a jak zrobię jej zwarcie to wyzwala. Gdzie może być problem i da się to jakoś odpalić żeby współpracowało?
    Przeczytaj np posty #2 i #3 z tego wątku .

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

a ja mam pytanko... ponieważ mam miernik-ale nic na nim nie pokazuje-więc jak mam to dokładnie zmierzyć?( przykładałem styki na centralny i po boku-bo tylko te 2 są) czy coś robie źle?

EDIT:
    Już chyba wiem...

Dałem takie ustawienia-takie jak na fotce-zobaczcie czy dobrze to mierze

I czy z "takim" napięciem mogę podłączyć lampe do aparatu(350D)

pozdrawiam
    Adam
    Ostatnio edytowane przez Amok ; 21-07-2008 o 19:59

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amok Zobacz posta
    I czy z "takim" napięciem mogę podłączyć lampe do aparatu(350D)
    253 wolty ? nie radziłbym...

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów