Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 159

Wątek: Stare lampy błyskowe a współczesne DSLR

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Question Stare lampy błyskowe a współczesne DSLR

Witam.

Posiadam w domu dwie lampy błyskowe, które "współpracowały" z Zenitem TTL oraz później z jakimś aparatem posiadającym stopkę (analog).

1) Hanimex CX 418 (mimo iż ma stopkę, to posiada kabelek synchro - pasował do Zenita; pomiar światła przez szybkę z przodu + przełącznik M/A)
    2) noname z obrotową głowicą i zoomem, ze stopką na kablu i 1 bolcem

O ile druga z lamp jest wątpliwej (plastikowej, mocno) jakości, o tyle Hanimex nie wygląda na taki całkowity bezużyteczny złom.

Moje pytanie brzmi - czy podłączenie którejkolwiek z nich, ewentualnie tylko Hanimeksa jest bezpieczne dla Canona 40D?

W instrukcji czytałem, że nie należy podpinać pod złącze synchro lamp wymagających więcej niż "250V". Hanimex zasilany jest 4xAA, ale to pewnie nie o to chodzi i dotyczy lamp studyjnych.

Udało mi się znaleźć zdjęcie Hanimex CX418.

Jak sądzicie?
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pewnie Hanimex da radę (także w kwestii dopuszczalnego napięcia), ale nie spodziewaj się rewelacji.. aha, dla spokoju ducha po prostu zmierz napięcie na stopce

Domyślnie

hm.. takich lam nie ma zbytnio sensu uzywąc na stopce.. lepiej przez jakś fotocele uzywac ich do jakiegoś dodatkowego oświetlenia w "studio"..
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrju Zobacz posta
    1) Hanimex CX 418 http://tinyurl.com/57qe3t
    2) noname z obrotową głowicą i zoomem,
    O ile druga z lamp jest wątpliwej (plastikowej, mocno) jakości, o tyle Hanimex nie wygląda na taki całkowity bezużyteczny złom.
    Tyle, że wręcz odwrotnie - powinieneś się skupic na tej drugiej (szczególnie jeśli tez ma własny pomiar 'przez szybkę z przodu" :-)), bo pokazany Hanimex zupełnie nie warto:
    - sztywny palnik, więc światła nie odbijesz
    - GN18, a w kukułce* masz GN12, więc szału nie ma :-)

Weź sfotografuj tą drugą (z przodu i z tyłu też!), wrzuć zdjęcia i się obaczy czy coś z tego będzie :-)

*wyskakująca lampa wbudowana, analogia do zegara z kukułką

A jak zmierzyć napięcie na stopce lampy błyskowej?
    Miernik (woltomierz), którego dotychczas używałem ma dwa krokodylki połączeniowe... Jak więc zmierzyć? Tylko jeden raczej nie wystarczy?
    Drugi styk to taka blaszka, na stopce z boku :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie Lampa błyskowa Crown 816A do EOS 450D

witam wszystkich serdecznie. chcac wykorzystac w pełni potencjał mojej lustrzanki EOS 450D chciałbym zacząc korzystać z zewnętrzej lampy błyskowej. ceny modeli speed lite poki co odstraszaja wiec wpadlem na pomysl zeby wykorzystac lampkę ze starej poczciwej analogowej Praktiki. To co udało mi się wygrzebać to lampa Crown 816A z dopiskiem automatic computerized electronic flash (bardzo złozona nazwa) lampa jest zasilana 4 plauszkami AA. jedyne to obawiam się trochę podłączyc to cudo do eosa. czy mozna zastosowac ta lampe w moim aparacie? a moze potrzebna jest do tego jakas przejsciowka. prosze o porade

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A jak zmierzyć napięcie na stopce lampy błyskowej?
    Miernik (woltomierz), którego dotychczas używałem ma dwa krokodylki połączeniowe... Jak więc zmierzyć? Tylko jeden raczej nie wystarczy?
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

"Ta druga" nie ma żadnego oznaczenia, była dołączona do jakiegoś analoga na film - stosunkowo starego. Nawet GN nieznane... (jedynie z tyłu jest tabelka ISO/F i przełącznik ON/OFF).

I wchodzi do niej jedynie dwa paluszki...

Nie chcę wyjść na idiotę, więc w domu sprawdzę to raz jeszcze, ale...
    Chyba nie ma na tej stopce drugiego styku. :/
    Albo musi być tak malutki, że siok.

Bo ja widziałem tylko wystający bolec...

BTW. googlując wcześniej, wyczytałem, że niektóre lampy puszczają z kondensatora (czy co tam zbiera energię w środku) wysokie napięcia na bolec.
    Nie chcę w pachnącej świeżością 40D spalić sobie układu do zewnętrznej lampy... O ile aparat nie ma zabezpieczenia przed tym? W instrukcji nic o tym nie wyczytałem, jedynie, że "preferowane" są lampy z serii Canona + te ograniczenie o ilości Volt, o którym wspomniałem wcześniej.
    &

Domyślnie

"Ta druga" nie ma żadnego oznaczenia, była dołączona do jakiegoś analoga na film - stosunkowo starego. Nawet GN nieznane... (jedynie z tyłu jest tabelka ISO/F i przełącznik ON/OFF).

I wchodzi do niej jedynie dwa paluszki...
    Buhaha to będzie od Canomatika
    http://images.google.pl/images?hl=pl&q=canomatik&gbv=2
    daj sobie z tym spokój....

i nie pisz takich rzeczy: "Nawet GN nieznane (jedynie z tyłu jest tabelka ISO/F" bo jak myślisz, skąd wziąłem GN Twojego Hanimexa?
    Pozdrowienia, Tomek

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zgadza się, jak wygooglałem tego "Canomatik"a, to bardzo (może nawet ten sam, nie pamiętam) aparat.
    Nie podpinać, czyli?

OK, nie wiem jak się wylicza GN (dotychczas zawsze była podawana w opisach produktu )

Szkoda mi tylko tych lamp. O ile ta druga tandeta jest po prostu tandetą, o tyle na Hanimexa mógłbym nałożyć jakiś dyfuzor do makro... Zawsze byłby wyżej.

(a próbować z Canomatikową lampą też nie ma sensu? ;D)
    &

Domyślnie

OK, nie wiem jak się wylicza GN (dotychczas zawsze była podawana w opisach produktu )
    GN = odległość × przysłona (zwyczajowo dla ISO100)

Przy Hanimexie to był rzut okiem na tabelkę: ISO100 -> 9m @ f/2 = 18 :-)
    z tym, że jesli w tabelce drugiej lampy nie ma odległości, to z kolei ja się pośpieszyłem, bo bez tego wyliczyc się nie da.

Szkoda mi tylko tych lamp. O ile ta druga tandeta jest po prostu tandetą,
    jak i cały Canomatic :-) to jest dobre:
    http://www.phototrip.pl/porady/canomatic/canomatic.html

"W skład zestawu wchodza: [...]lampa błyskowa o liczbie przewodniej 1200 [system blyskowy przy pełnej mocy pali na popiol insekty, komary i inne male stworzenia znajdujace sie w promieniu blysku]..."

o tyle na Hanimexa mógłbym nałożyć jakiś dyfuzor do makro... Zawsze byłby wyżej. (a próbować z Canomatikową lampą też nie ma sensu? ;D)
    Ja bym sie nie bał podłączać obu. Przecież więcej niż 250V mieć nie powinny, a ta granica też nie jest chyba taka bezwzględna, nie bez powodu już na pierwszej stronie KuchateK (flash guru) napisał, że jak wytrzymuje 250V to wytrzyma też 300.

Cała rzecz polega na tym, że albo aparat wytrzymuje tylko lampy niskonapieciowe (nom.6V, a wytrzyma pewnie i 8-10...), albo wytrzymuje również wysokonapieciowe, czyli 200-300V
    Pozdrowienia, Tomek

Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów