Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta

Chyba kluczem jest ta ogniskowa? ja próbowałem robić panoramowanie na dłuższej - a to wiadomo, cały obiekt już lata po wizjerze ;P
Moim zdaniem ogniskowa ma trochę inne znaczenie... Bo im dłuższa, tym bardziej trzęsie - co jest sprawą oczywistą przeca Wtedy się przydaje IS... Np. zdjęcie nr 4 (Shuf'a) robione na 200 mm + 1/100s i to bez IS (przed umieszczeniem wyostrzone lekko w PS). Ale ja mam dość stabilną rękę i robię seriami poruszające się obiekty. Przy takich niskich czasach to pomaga, jest większa szansa, że zdjęcie wyjdzie w miarę nieporuszone.

Bo problem wygląda w skrócie tak - panoramowanie = ruch obiektu + krótki czas naświetlania + ruch aparatu dla rozmycia tła. Teoretycznie czas naświetlania nie powinien być krótszy niż ogniskowa którą w danym momencie stosujesz... Czyli czas>=ogniskowa. Więc najlepiej (teoretycznie) by było robić panoramowanie szerokim kątem. No chyba, że posiadasz IS, a to już inna, nie znana mnie bajka bo IS niet u mnie

Chyba, że się mylę - jeśli tak, to proszę bardziej doświadczonych o korektę, bo moje rozumowanie jest na tak zwany "chłopski rozum"