Page 5 of 7 FirstFirst ... 34567 LastLast
Results 41 to 50 of 64

Thread: V Małopolski Piknik Lotniczy [28 i 29 czerwca]

zło konieczne Vitez's Avatar

Quote Originally Posted by muflon View Post
    Na fotce Lorama naliczyłem 7-8 sztuk 100-400IS Kurde, na porównywalnej wielkości piknikach w Szwajcarii takich proporcji nie ma
    Na fotce Lorama mnie nie ma ale byłem na tej górce... i wg mnie było więcej niż 7-8 sztuk 100-400 . Tak mocno na oko to górkę okupowało około 40-50 osób z czego z 15 sztuk 100-400 mogło być albo i lepiej.

Bywalec ABJ's Avatar

no to zeby nie bylo, ze same niesamoloty focilem :P

pierwsza taka moja impreza foto, wiec nie zabijajcie za jakosc zdjec

Dopiero zaczyna

gdzie to ta gorka byla ??
    ja jakos bylem kolo pasa startowego -nie bylo to idealne miejsce

Początki nałogu Loram's Avatar

Quote Originally Posted by gonzo44 View Post
    Samoloty jeszcze obrabiam, ale z cyklu znajdź siebie mam takie:
    Ten na biało po lewej to ja
    A tą dziunię z aparatem też mam, podobnie jak zdjęcie z wianuszkiem fotografów wokół niej
    Moje zdjęcie grupowe jest z soboty, około godziny 11:00 kiedy obsada górki była jeszcze niepełna

mariolek
    Guest

"Górka" była (i jest nadal , jak przypuszczam :wink: ) niedaleko od wejścia od ul. Bora-Komorowskiego. Przy końcu pasa startowego , po jego zachodniej stronie .
    Stałam niedaleko "górki" i wydaje mi się ,że to było jedno z lepszych miejsc.

Dopiero zaczyna

chcialem tam isc ale rodzina mi nie dala
    organizator wspominal o podobnym show w bielsku ,moze zna ktos szczegoly ??

Uzależniony

[QUOTE=kris200;492729]Czasy jak najkrótsze, możliwe dla nieporuszonego zdjęcia (Żelazny ze zdjęcia nr 7 na 1/50s i 70 mm), a pozostałe starałem się nie schodzić niżej niż 1/100 - 1/125, iso 100-400, przysłona automatem, ale bez przesady... Zdjęcia robione 70-200 f/4L
    QUOTE]

Chyba kluczem jest ta ogniskowa? ja próbowałem robić panoramowanie na dłuższej - a to wiadomo, cały obiekt już lata po wizjerze ;P

Bywalec kris200's Avatar

Quote Originally Posted by Sober View Post

Chyba kluczem jest ta ogniskowa? ja próbowałem robić panoramowanie na dłuższej - a to wiadomo, cały obiekt już lata po wizjerze ;P
    Moim zdaniem ogniskowa ma trochę inne znaczenie... Bo im dłuższa, tym bardziej trzęsie - co jest sprawą oczywistą przeca Wtedy się przydaje IS... Np. zdjęcie nr 4 (Shuf'a) robione na 200 mm + 1/100s i to bez IS (przed umieszczeniem wyostrzone lekko w PS). Ale ja mam dość stabilną rękę i robię seriami poruszające się obiekty. Przy takich niskich czasach to pomaga, jest większa szansa, że zdjęcie wyjdzie w miarę nieporuszone.

Bo problem wygląda w skrócie tak - panoramowanie = ruch obiektu + krótki czas naświetlania + ruch aparatu dla rozmycia tła. Teoretycznie czas naświetlania nie powinien być krótszy niż ogniskowa którą w danym momencie stosujesz... Czyli czas>=ogniskowa. Więc najlepiej (teoretycznie) by było robić panoramowanie szerokim kątem. No chyba, że posiadasz IS, a to już inna, nie znana mnie bajka bo IS niet u mnie

Chyba, że się mylę - jeśli tak, to proszę bardziej doświadczonych o korektę, bo moje rozumowanie jest na tak zwany "chłopski rozum"

Pełne uzależnienie gonzo44's Avatar

Quote Originally Posted by kris200 View Post
    Bo problem wygląda w skrócie tak - panoramowanie = ruch obiektu + krótki czas naświetlania + ruch aparatu dla rozmycia tła. Teoretycznie czas naświetlania nie powinien być krótszy niż ogniskowa którą w danym momencie stosujesz... Czyli czas>=ogniskowa. Więc najlepiej (teoretycznie) by było robić panoramowanie szerokim kątem. No chyba, że posiadasz IS, a to już inna, nie znana mnie bajka bo IS niet u mnie

Chyba, że się mylę - jeśli tak, to proszę bardziej doświadczonych o korektę, bo moje rozumowanie jest na tak zwany "chłopski rozum"
    Pozwoliłem sobie pogrubić słowa, które trzeba zastąpić ich przeciwieństwami aby było ok :-)
    W panoramowaniu chodzi o to aby pokazać ruch obiektu. Osiąga się to stosując czas tak dobrany do ogniskowej i prędkości kątowej obiektu, aby tło stało się rozmyte (poruszone w jednym kierunku) a obiekt nie. Stąd konieczność stosowania dłuższych czasów, które potęgują efekt rozmycia tła.
    Dłuższa ogniskowa też to ułatwia, ale ułatwia też poruszenie samego obiektu.
    IS posiada zazwyczaj dwa tryby pracy. W jednym z nich wyłączona jest oś pozioma ułatwiając panoramowanie.

Bywalec kris200's Avatar

Quote Originally Posted by gonzo44 View Post
    Pozwoliłem sobie pogrubić słowa, które trzeba zastąpić ich przeciwieństwami aby było ok :-)
    heh zgadzam się w 100% - mój błąd, wynikający z braku umiejętności w przekazywaniu wiedzy - wszyscy znajomi mi to powtarzają 8)
    W praktyce robię tak jak być powinno, a przekazanie tego dalej, to już gorsza sprawa
    Przepraszam za zamieszanie :wink:

Page 5 of 7 FirstFirst ... 34567 LastLast