Strona 28 z 36 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 357

Wątek: Canon EOS 1000D

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borutaa Zobacz posta
    Będzie duzo lepszy niż kit ? Odczuwalnie ? Zwłaszcza jezeli chodzi o szybkosc AF i brak "mydła". Kitowe szkło jest do d... ? Czy jednak nadaje sie tylko do wymiany ?
    Szybkości AF będzie na zbliżonym poziomie. Obiektyw będzie bardziej ostry i kontrastowy. Nie zapominaj że ma również światło 2.8. Kitowy obiektyw oczywiście do d... nie jest. Da się nim robić dobre zdjęcia. Ostrość nie zawsze jest priorytetem.
    Kup body z kitowym obiektywem, porób zdjęcia i będziesz wiedział czy potrzebujesz coś więcej.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Szybkości AF będzie na zbliżonym poziomie. Obiektyw będzie bardziej ostry i kontrastowy. Nie zapominaj że ma również światło 2.8. Kitowy obiektyw oczywiście do d... nie jest. Da się nim robić dobre zdjęcia. Ostrość nie zawsze jest priorytetem.
    Kup body z kitowym obiektywem, porób zdjęcia i będziesz wiedział czy potrzebujesz coś więcej.

Niby tak ale roznica miedzy body a zestawem to 270 zl.. niby nie duzo ale jak mam byc niezadowolony z niego to ... a dostane za niego pozniej z 50zl na alledrogo.pl a jak ogladam sample roznych aparatow, szkiel to draznia mnie te, ktore sa nieostre, troche jestem przyzwyczjaony do ostrych forek Canona G7, które pewnie programowo przez aparat sa wyostrzane ale nie zmienia to faktu,ze jestem przyzwyczajnony od ostrosci ... a pomimo szumow powyzej 200 ISO to fotki robi ostre.... bardzo ostre.

Dopiero zaczyna Awatar Rjan
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Gdybym miał dziś kupować puszkę "entry level" to raczej było by to 450D, a podstawowym argumentem za jest AF (środkowy punkt krzyżowy dla obiektywów 2.8). LiveView i inne bajerki dla mnie nieważne.

Gdy różnica kilku stówek ma znaczenie rozglądałbym się za 400D zamiast 1000D.

1000D to może nie jest puszka marzeń, ale pozwoli za niewielkie pieniądze robić naprawdę ekstra fotki. W zasadzie jest to 350D w nowszym opakowaniu, a dobrze pamiętam, jak trzystapięćdziesiątka wzbudzała mój zachwyt parę lat temu.

PRZY OGRANICZONYM BUDŻECIE (dużymi literkami dla tych, którzy sugerują 40D i dodają "później się dokupi...") lepiej gorsza puszka i lepsze szkiełko. Rozumiem tych, którzy liczą się z każdym groszem. Dla nich rada:
    1000D/400D + tamron 17-50 (a przy naprawdę skromnym budżecie kit IS) i róbcie zdjęcia!

Na marginesie:
    Pierwsze co podniesie jakość Waszych fotek to Wasze umiejętności ich robienia, a drugie to umiejętność korzystania z Rawów (ich "wywoływanie" i wyciąganie z nich maksimum jakości). Dopiero, gdy w tych dwóch tematach osiągniecie wysoki poziom zobaczycie jak bardzo ogranicza Was sprzęt. Wtedy nie będziecie już zadawać pytań "jaki obiektyw kupić" i "czy lepsza jakość fotek z 40/50D".

Mam 400D i 40D. Nie widzę różnicy w jakości zdjęć. Podstawowa różnica to ergonomia, czyli wygoda użytkowania.
    Zarabianie na fotografii to niestety najczęściej przyjemność wynikająca z zarabiania, a nie z fotografii.

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niby tak ale roznica miedzy body a zestawem to 270 zl.. niby nie duzo ale jak mam byc niezadowolony z niego to ... a dostane za niego pozniej z 50zl na alledrogo.pl
    Jeśli jesteś zielony i dopiero zaczynasz przygodę z fotografią warto kupić obiektyw kitowy bo:

1. Tani.
    2. Nie wiesz co tak naprawdę będzie Ci potrzebne i dlaczego.
    3. Daje Ci już pewien zakres ogniskowych na których nauczysz się co i jak się wykorzystuje.
    4. Można nim robić wcale nie najgorsze zdjęcia.
    5. Do focenia amatorskiego jak najbardziej się nadaje.

Jeśli wiesz czego potrzebujesz nie zadajesz takich pytań ;-)
    Innymi słowy jeśli już wiesz co chcesz focić wiesz jaki jakie ogniskowe Ci są potrzebne.
    IMO ta oszczędność 270 PLN nic nie daje. Za to nie kupisz żadnego prof. obiektywu, a przy cenach dobrych szkieł 270PLN nie ma żadnego znaczenia.

Jeśli naprawdę się wachasz kup 50 kę 1.8 to bardzo fajne szkiełko i nie będziesz żałował zakupu ale od razu zaznaczam, że bardzo szybko zacznie Ci brakować ogniskowej.

Lustrzanka to niesamowita radość z focenia dająca niesamowite efekty ale to nie jest tylko aparat to jest cały system i jeśli chcesz fotografować na coraz wszyżym poziomie to musisz ten system budować nie da się zrobić wszystkiego jednym szkłem.

I jeszcze jedno za taką kasę KIT naprawdę się opłaca.
    Ja mam 450D z całkiem niezłym kitem nie powala na kolana i na łopatki go rozkłada już 50ka. Ale kupiłem go bo różnica w kasie niewielka a dobrze wprowadza w arkana sztuki.

Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mam kompakt z ogniskowa w przedziale 35 do 210... raczej tej wyzszej nie uzywam czesto chco czasem... Raczej czesciej nizszych i brakuje mi czegos szerszego dlatego tez mysle o jakims alternatywnym szkle do kitowego i zastanawiam sie czy przy mojim doswiadczniu z dslr'ami, które = 0 lepszy obiektyw np tamron 17-55 za ok 1200zl cos zmieni ? i Czy roznica w jakosci bedzie bardzo duza, odczuwalna...

Czy jak kupie kitowe szklo to czy nei ebdzie gorzej niz w G7 ?

Co sadzicie o kicie 18-55 + 55-200 za jakies 1600-1700zl na start ? czy raczej nie bawic sie w takie szklo (55-200) kitowe ?

Pozdrawiam i mam nadzeje, ze moje pytania nie sa az tak glupie..

Ah.. i jeszcze jedno.. Predzej czy pozniej to yslaelm tez o dodatkowym wspominanym wczensiej obiektywie 55mm stałka f/1.8 i czy 1000D bedzie sobie radził z ostrościa z tym szłkem (krzyzowy punkt pomiaru sotrosci do f/5.6) ?

Domyślnie

Co sadzicie o kicie 18-55 + 55-200 za jakies 1600-1700zl na start ? czy raczej nie bawic sie w takie szklo (55-200) kitowe ?

Pozdrawiam i mam nadzeje, ze moje pytania nie sa az tak glupie..

Ah.. i jeszcze jedno.. Predzej czy pozniej to yslaelm tez o dodatkowym wspominanym wczensiej obiektywie 55mm stałka f/1.8 i czy 1000D bedzie sobie radził z ostrościa z tym szłkem (krzyzowy punkt pomiaru sotrosci do f/5.6) ?
    Kup tego kita 18-55 i 55-200. Potem dokupisz 50/1.8
    G7 się chowa.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Kup tego kita 18-55 i 55-200. Potem dokupisz 50/1.8
    G7 się chowa.
    Dzieki za opinie, na poczatek chyba bedzie to dobry wybor... Bo chyba najpierw nauka lustrem... Pojecie o glebi ostrosci, przyslonie, itp.. jakies mam ale mowiac szczerze to w zyciu lustrem zdjec strzeliłem w przybliżeniu, nie zaglebiajac sie w dokladne wyliczanie i generalnie mówiąc to ZERO .

Jedni pisza KIT=SZIT

Kup cos lepszego itp... inni tak jak Ty ze kit bedzie ok na poczatek i mam nadzeje ze nie piszesz tego bo widzisz kolejnego swiatecznego amatora, który kompakta chce zamienic na lustro bo lustro fajnie jest... i ze dla niego kit bedzie szczytem marzen

Cos jednak na start kupic musze... dzieki za rady, jakas decyzje podejme i mam nadzieje, że spodoba mi sie uchwycanie rzeczywistosci juz nie w kompaktowy sposób i zasobami

Podpowiedzcie jeszcze jak to jest z 1000d z autofocusem dla jasnych szkieł czy az tak fatalnie bo nie chcialbym zmieniac body za rok.

Domyślnie

Podpowiedzcie jeszcze jak to jest z 1000d z autofocusem dla jasnych szkieł czy az tak fatalnie bo nie chcialbym zmieniac body za rok.
    Nie używałem 1000D. Natomiast przez dłuższy czas miałem 350D i obiektyw 50/1.8. Bez problemu dało się tym sprzętem robić zdjęcia. Kwestia AF jest IMO przesadzona.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzieki za pomoc. JEstem coraz blizej podjecia decyzji.

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Borutaa, właśnie dlatego, że Twoje pojęcie jest zerowe ja na Twoim miejscu nie kupowałbym rzadnej alternatywy kita i mówię to ze swojego doświadczenia.

Kupiłęm sobie puchę + kit + 50kę. Pstrykam sobie i uczę się, czytam poznaje etc.
    Potestowałęm sobie sporo różnych szkieł i kupiłem 70-200 L/4 i to co potrafi to szkiełko mnie zszokowało następnym zakupem będzie szeroka i też eLka
    + nowa puszka 50D chyba, że stanieje 5D - to wciąga

Ale do czego zmierzam, wiem, że kasa ogranicza ale ja nie kupię innego szkła niż 'L'. Jakość jaką oferują te szkła jest nieporównywalna.
    Z czasem sam zdecydujesz co dla Ciebie jest ważne.
    Jak pofocisz trochę i zaczniesz podpinać różne szkła to sam będziesz wiedział co dobre

Pozdrawiam.

Strona 28 z 36 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów