Cytat Zamieszczone przez szymarek Zobacz posta
Witam!

Swoją przygodę z fotografią cyfrową zacząłem 3 lata temu, kupując pierwszy aparat cyfrowy- Sony S40.

Obecnie ten sprzęt (wciąż w miarę sprawny) przestał mi wystarczać.

W ręce wpadła mi ulotka z pewnej sieci RTV, gdzie zauważyłem Canona 1000d. Cena 1499 PLN dość mocno mnie zaintrygowała, zacząłem szukać informacji na necie o tym aparacie. Przekopałem mnóstwo stron (zarówno polskich jak i angielskich) i już mam mniej więcej wyrobione zdanie na ten temat. Byłem w kilku sklepach, nawet w jedyny udało mi się pstryknąć około 30 fotek na swoją kartę pamięci.

Przyznam się, że na temat manualnych ustawień w aparacie nic nie wiem. Ale biorąc pod uwagę to co przeczytałem, to chcę w pełni świadomie wejść w segment cyfrowych lustrzanek. W końcu człowiek uczy się całe życie, a parametrów dotyczących obrazu nie jest aż tak dużo.

Wszystko to powoduje, że zamarzył mi się ten Canon. W tym momencie można go mieć z kitem za 1376 PLN. I jest to dla mnie cena do zaakceptowania. (Biorąc pod uwagę że chcę mieć sprzęt nowy i koniecznie z fakturą)

Wydaje mi się, że zakup tego aparatu jest doskonałym krokiem ku temu żeby w końcu nauczyć się robić porządne zdjęcia.

Czy na pewno jest to sprzęt dla mnie?

Jeżeli chodzi o moje zdjęcia to głównie fotografuję swojego 3-letniego synka, zarówno w domu jak i na dworze oraz różne krajobrazy.
Na początek raczej będzie ok, co prawda bardziej popularnym sprzetem jest 450D i szczerze mówiąc ten raczej byłby lepszy (ewentualnie 400D) ale skoro nie masz doświadczenia z lustrzanką to 1000D też nie będzie najgorszy - do nauki się nada - jeśli jesteś nastawiony na naukę i masz chęć popracować to "się nada".. dodatkowo sugeruję kupić w komplecie świnkę skarbonkę i co miesiąc odkładać tam tak ze 100 zł - jak cię wciągnie to po roku akurat kupisz sobie lampę i stałkę 50mm albo coś dłuższego - a jak dalej cię wciągnie to już większa świnka tylko
Pozdrawiam