Inna sprawa, że aby konkurować z PowerShotami S, to potrzeba by było Canonowi jakiegoś turbokita typu 18-135/3.5-5.6 IS, względnie przywrócenia do łask 17-85.
Inna sprawa, że aby konkurować z PowerShotami S, to potrzeba by było Canonowi jakiegoś turbokita typu 18-135/3.5-5.6 IS, względnie przywrócenia do łask 17-85.
EN57D DIGITAL.
No to będę miała problem z wyborem. Zamierzałam za jakiś czas kupić 450 D, ale teraz to juz nie wiem. Oczywiście trzeba poczekać na jakieś zdjęcia testowe i testy 1000 D, ale zapowiada się dosyć tania i nienajgorsza puszka.
pzdr
Canon 500D + C 18-55 IS, C 55-250 IS, C 50/1.8, Canon SX50 HS, Canon S5 IS
450D nie jest wiele starsze od tego a ma 12mpixtez fajna puszka. Cena tej 1000D wydaje sie byc naprawde w porzadku, a na pewno jeszcze spadnie nieco wiec robi sie ciekawie dla amatorow i first time buyers jesli chodzi o lustrzanki
2-3 lata temu bylo to nie do pomyslenia
![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Analitycy rynku foto twierdzą, że lata 2008/2009 będą krytyczne dla pozycji firm na rynku. Firmy które będą umiały dobrze "ustawić" ofertę dla "entry level" w tym okresie będą czerpać z tego profity przez długie lata. Twierdzą że za kilka lat sytuacja wróci do tej z czasów analoga kiedy to tak naprawdę największym rynkiem był rynek akcesoriów, a nie aparatów. Uchwycenie jak największej liczby klientów w najniższym segmencie może być obecne rzeczą kluczową. Stąd zapewne takie rozdrobnienie u konkurentów modeli w najniższym segmencie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
wg mnie to nie bedzie taki hop siup, i wiekszosc nie rzuci sie na 1000D. oczywiscie czesc ludzi bedzie mialo wieksze pole manewru w podejmowaniu decyzji, ale badz co badz nie zapomnijmy ze do ceny 1500 zl za body trzeba wliczyc jeszcze obiektyw. jak ktos bedzie chcial sobie sprawic przyzwoity teleobiektyw ze stajni Canona, np. taki 70-300 IS to wydatek prawie 2000 zl czyli z aparatu za 1500 robi sie juz 3500 zl + oczywiscie cos szerszego koniecznie trzeba miec. Takze nie jest to takie juz zachecajace, a tutaj np. Canon S5 IS za 1100 zl a ogniskowa ponad 450 mm + IS. oczywiscie jakosci nie ma co porownywac ale wiadomo jak amatorzy podchodza do sprawy. W kazdym badz razie jest to w pewnym sensie ulatwienie co dla niektorych do wejscia w swiat foto. oczywiscie pominalem obiektywy innych firm chcac posluzyc sie przykladem Canona. Poza tym dla niektorych dalej liczy sie mala wielkosc i mozliwosc latwego przenoszenia a tutaj 1000D nie odstaje od pozostalych kompanow.
Moja CaroLina
Należy jednak dodać że większość kupujących (po prostu idących za modą) kompletnie nie zdaje sobie sprawy jakie obiektywy są w danym systemie dostępne. Dodam nawet że większość nie ma kompletnie pojęcia o temacie, kupują zestaw KIT i tak już zostanie (ewentualnie dokupią kierując się ceną jakąś Sigme).
Należy patrzeć na sprawę uwzględniając tak naprawdę jaka jest grupa docelowa tego sprzętu a nie przez pryzmat foto amatora czy "pro". Canon potrzebuje "taniego" lustra pokroju N D40 (nie twierdze że są porównywalne). Ostatnimi czasy z moich obserwacji (w pewnym sklepie, w którym dość często bywam) prym wiodą Nikon oraz Sony właśnie ze względu na to iż mają "tanie a markowe" produkty.
Swoją drogą Canon EOS 1000D wygląda na bardzo przyzwoitą propozycję, taki to "haczyk złoty". Marketingowcy wiedzieli co robią, nieskładając "kastrata".
wszystko fajnie, tylko jak niektorzy chca miec wiekszy "Zoom" to niestety ale tele trzeba kupic a tu dodatkowa kasa i to nie mala, jesli chce sie miec z ISem![]()
Moja CaroLina
Poza tym nie ukrywajmy jest trochę Tanich zoomów o zakresie 70-300 Tamronów, Sigm, Canon też ma konkurenta w tej klasie. Może te obiektywy nie są rewelacyjne ale dużo osób nimi robi zdjęcia i im taki sprzęt wystarcza.
Myślę ze do takiego body takie szkiełko spokojnie starczy.