-
Eos 1000d
Witam,
Widzę, iż Canon zrobi kawał dobrej roboty wypuszczajac 1000d ... twierdze tak widzac fora... pelnetematow na temat 1000d.
mam Canona G7, który robi swietne foty jak na P&S ale chchiałbym cos wiecej... GO, obiektywy, mniejsze szumy przy wiekszych ISO...
I tu dyskusja odnoscie 1000d...
Jestem amatorem ale troche smiesza mnie absurdalne i czesto sprzeczne z logika posty... Na Dpreview ludzie radza zeby kupic 1000d... tutaj ? ..1000d to szit... kupuj super 450d...
Co chciałbym w zwiazku z tym dodac to:
Czy roznice naprawde ogranicza czlowieka w rozwijaniu sie ?
Napewno nie czujnik w viewfinderze, czy wiekszy ekran lcd.. wykonczenie tez kompletnie nie gra roli..7 czy 9 punktowa ostrosc... jezeli twoerdzicie ze pogorszy osiagi to przecyzcie sobie troche bo w koncu jak sie kupuje lustro to zapominamy o automacie, wszystko na manualu... a nawet jak uzyjemy AF to czy 7 a 9 robi duza roznice jezeli zazwyczaj chcemy ustawic ostrosc na czyms konkretnym (punktowy) lub poprostu ustawiamy recznie ostrosc...
Balans bieli punktowy... hmmm... kolejne twoerdzenie przeczace profesjonalizmowi... w koncu nie UZYWAMY JPGów tylko RAWY a chyba balans bieli nie wplywa na rawy bo balans jest realizowany programowo przez aparat a RAW jest formatem prosto z matrycy...
A jezeli ktos pyta o konkretne konrety...
na temat przewagi 450tki nad 1000 to piszą: "...a tak w ogóle to 450d to tez amatorszyczyna i jak ktos chce sie rozwijac to nie kupowac 40d tylko najlepiej 5d..."
Wiec odpowiedzcie mi: Czym utrudni 1000d czlowiekowi w rozwijaniu sie ?
Czyzby nie da sie balansowac glebia ostrosci ?
Nie da sie bawic nocnymi zdjeciami z dlugim czasem naswietlania ?
Czy nie da sie uzywac tych samych szkielł co 450d ?
Czy nie da sie dobrze uchwycic chwili, odbrze skomponowac kadru, bawic sie ustawiniami czasu migawki, przysłony ?
Chciałbym zeby ktos nie wyrazal sie tak bo 1000d to plastiokwa zabawka dla wielu, dla pozerow ktorzy nie chca byc dobrymi amatorami tylko ludzmi ktorzy kupuja lustro bo to fajne... No i czy ktos uzywal z was 1000d zanim napiosal ze 450d dziala gotrzej i nuniemozliwia rozwijanie sie fotografa ????
Uprawnienia umieszczania postów