Cytat Zamieszczone przez borutaa Zobacz posta
A dlaczego ma niewspolpracowac z 1000d lub 450d jezeli dziala z 40d ?
A gdzieś wyczytal, że nie będzie współpracować? Nie ma takiej opcji, bo to firmowa optyka Canona. Mówiłem tylko, że nie widziałem, by go sprzedawali w innych zestawach jak z xxD (body + szkło (nie widzaiłem np zestawu 450D + C 17-85)) Tylko to.

Co do ceny... hmmm.... ale raczej nie znajdzie sie nic w tej cenie z IS, mysle o filtrze bo mam kompakt z tuleja i polarem
Też się nad tym zastanawiałem, bo wyczytałem, że sporo tego typu dodatków mozna kupic tez do mojego (konwertery, tulejki, filtry) ale potem naczytałem sie jak ponoc diametralnie pogarszają one własnosci optyczne (konwertery) i spasowałem.

A ten 18-200 IS to juz wydatek prawie 1600zl...
C 17-85 też.. Jak kupisz w zestawie z body to po przeliczeniu wyjdzie Ci taniej..

Tamronie 17-50 /f2.8 , moze jakas Sigma ale te 2 ostatnie to nei dostane ze stabilizacja w cenie ok 1000zl...
Tamron i Sigma chyba wogole nie mają optyki z tym zakresem ze stabilizacją, natomiast to co mówiłem; rekompensują Ci to lepszym swiatłem.
Ja tak czy inaczej kupię kita (18-55) dopiero potem Tamrona 28-75 f/2.8. Kit na poczatek nie jest zły, potem jak faktycznie okaże się, że jest za ciemny wymnienię go na Tamiego. Dlaczego akurat ten zakres? z dwóch powodów: Po pierwsze ma bardzo dobrą optykę, dobre światlo, jeśli dobrze mi się powiedzie w przyszłosci to zawsze sobie podepnę go pod pelna klatkę (17-50 już nie), a do szerokich kątów sa obiektywy z zakresami (10-20, 12-24 itd..) Poki co w miare szeroki kąt bedę miał w kicie.
Ot mój wywód na temat: co, jak i dalczego:wink: Może Ci sie to przyda, a może będziesz kombinował w zupelnie inną stronę; your choice..

Pozdrawiam.