a w którym momencie napisałem,że ma złą ostrość czy daje złe rezultaty. Łatwiej skręcić pierścień ogniskowej niż biegać przy robieniu zdjęcia, a dla "amatorki" może to być argument istotniejszy niż dobre światło i ostrość. Więć ogólnie polecam, w szczególni tym przypadku uważam że jest to ryzykowne
Każda stałka bezapelacyjnie będzie lepsza od każdego zooma (nie tylko kita). Na początek sugeruję jednak, aby amatorce kupic najtańszy kitowy obiektyw. Drogą prób i błędów dojdzie m.in. do tego, jakie jej ogniskowe najbardziej odpowiadają. A wtedy kolejny zakup, tj stałka taka jaka odpowiada. Jeśli chodzi o tą 50-tkę, to słyszałem, że ponoć te made in Turkey pozostawiają wiele do życzenia pod względem wykonania i jakości zdjęć. Moja jest made in Japan i złego słowa na nią nie powiem.
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
A czy ona trzymała kiedyś w ręku lustrzankę ? Czy nie lepszym wyborem będzie kupno jakiegoś Canona z serii S ? Moim zdaniem dla amatora to znacznie leprze rozwiązanie, niż ma się meczyć z lustrzanką by w końcu cisnąć ją w kąt.
efish może cyfrowej nie trzymała , ale parę lat był zenith z heliosem więc może to się liczy .??:
1000D , 18-55 IS , S 17-70 , C 50 1.4
To trzeba było tak odrazuTeraz mnóstwo ludzi kupuje lustrzanki pod wplywem reklamy, a potem jest rozczarowanie.
A co do obiektywu skoro robiła zenitem z heliosem, to nie będzie miała problemów z 50-tką.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Był nawet wątek co do obiektywu kitowego, jest wiele przykładów ze fotki wychodzą fenomenalnie. Sam mam tez trochę fajnych zdjęć zrobionych kitem. a teraz służy mi jako rezerwa. Więc polecam kupno kita + 50. Na początek zestaw bardzo fajny.