Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Testy - poradnik

Bywalec Awatar Golibroda
    Miasto
    Łódź

Lightbulb Testy - poradnik

Witam

Skuszony zakupem 350D ale zasmucony problemami z BF/FF oraz hot & dead pixels sporo naczytałem się o technikach i programach do wykrywania w/w wad. Jednak wiedza moja (pewnie także i wielu innych czytających publikacje foto) zaczerpnięta z różnych wątków jest mocno "nieuporządkowana".

Dlatego proponuję - może by pokusił się ktoś bardziej "kumaty" w w/w problemach, który przechodził praktycznie testy j.w. o napisanie w punktach PORADNIKA co i jak zobić, czego użyc aby testy były miarodajne.

Chodzi tutaj o przygotowanie stanowiska testowego, odpowiedniej konfiguracji ustawień aparatu i używanych do testów programów.Także niezbędny byłby sposób interpretacji wyników.

Sam stoję przed wyborem sprzętu a zaopatrując się u lokalnego TIPa pewnie miałbym okazję ewentualnie wymienić sprzęt gdy ten okazał się wadliwy (zawsze trafią sie lepsze i gorsze egzemplarze). Jednak bez dokładnych procedur testowych wychwycenie wad jest niemozliwe.

Znalazłem różne strony (np. pięknie opisany test D70 na BF/FF) jednak słaba znajomość języka innego niż ojczysty uniemożliwia mi w pełni skorzystanie z nich.

Najlepiej byłoby to zrobić w formie wątku "przyklejonego" w dziale testy - tutaj do admina o podpięcie gotowego jak i gdzie trzeba.

Pozdrowienia
    Piotr

Dopiero zaczyna Awatar marekbp
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

W związku z powyższym i innymi podobnymi postami, zapytuję: czy jesli po 1,,5 miesiąca uzytkowania aparatu nie zrobiłem jeszcze testu na BF, FF, Hot i dead pixele, ABS, SLD i inne, bo zamiast tego fotografuję, to czy napewno wszystko ze mną w porządku?
    marekbp
    350D

Bywalec Awatar mganko
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekbp
    W związku z powyższym i innymi podobnymi postami, zapytuję: czy jesli po 1,,5 miesiąca uzytkowania aparatu nie zrobiłem jeszcze testu na BF, FF, Hot i dead pixele, ABS, SLD i inne, bo zamiast tego fotografuję, to czy napewno wszystko ze mną w porządku?
    napewno z Tobą jest wszystko w porządku, ja się wogóle nie przejmuje takimi rzeczami w koncu tym aparatem trzeba robić zdjęcia a nie go pieścić

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Panowie, na temat pisać proszę.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar Golibroda
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Panowie

Tutaj nie chodzi o kupno sprzętu i życie testami zamiast fotografii tylko wybraniem egzemplarza sprawnego technicznie. Lepiej powiedzieć wezmę,sprawdzę i zapłacę niż zapłacę a potem będę płakał na grupie,że coś jest nie tak z moim sprzętem.

Zachęcam do napisania poradnika a komentarze nie związane z wątkiem uważam za niepotrzebne.
    Mogę zebrać to do kupy tylko muszę mieć materiały,żeby głupota nie wyszła.

Pozdrowienia
    Piotr

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Golibroda
    Mogę zebrać to do kupy tylko muszę mieć materiały,żeby głupota nie wyszła.
    Materiałów w archiwum masz dość. Wiem, bo sam sporą ich część naprodukowałem Wystarczy poszukać...

Bywalec Awatar Golibroda
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Materiałów w archiwum masz dość. Wiem, bo sam sporą ich część naprodukowałem Wystarczy poszukać...
    Hurrra.......zgłosił się pierwszy chętny. A tak na poważnie to Tobie jako specjaliście łatwiej napisac 10 zdań o procedurze niż komukolwiek innemu przeczesywanie wątków w poszukiwaniu prawdy.
    To tak dla dobra ogółu.................
    Pozdrowienia
    Piotr

Canon Team

ewa eoska
    Guest

Domyślnie

No, Panowie, co z tym poradnikiem? Kobiety czekają...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

blokuje watek - jesli ktos chce sie czegos dowiedziec, niech uzyje wyszukiwarki na forum

a jak ktos chce poradnik, to niech sam go napisze na podstawie danych ktore tu znajdzie

EOT

Uprawnienia umieszczania postów