Witam
Skuszony zakupem 350D ale zasmucony problemami z BF/FF oraz hot & dead pixels sporo naczytałem się o technikach i programach do wykrywania w/w wad. Jednak wiedza moja (pewnie także i wielu innych czytających publikacje foto) zaczerpnięta z różnych wątków jest mocno "nieuporządkowana".
Dlatego proponuję - może by pokusił się ktoś bardziej "kumaty" w w/w problemach, który przechodził praktycznie testy j.w. o napisanie w punktach PORADNIKA co i jak zobić, czego użyc aby testy były miarodajne.
Chodzi tutaj o przygotowanie stanowiska testowego, odpowiedniej konfiguracji ustawień aparatu i używanych do testów programów.Także niezbędny byłby sposób interpretacji wyników.
Sam stoję przed wyborem sprzętu a zaopatrując się u lokalnego TIPa pewnie miałbym okazję ewentualnie wymienić sprzęt gdy ten okazał się wadliwy (zawsze trafią sie lepsze i gorsze egzemplarze). Jednak bez dokładnych procedur testowych wychwycenie wad jest niemozliwe.
Znalazłem różne strony (np. pięknie opisany test D70 na BF/FF) jednak słaba znajomość języka innego niż ojczysty uniemożliwia mi w pełni skorzystanie z nich.
Najlepiej byłoby to zrobić w formie wątku "przyklejonego" w dziale testy - tutajdo admina o podpięcie gotowego jak i gdzie trzeba.
Pozdrowienia
Piotr