Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: Przepalone fotki w ostrym słońcu

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mili Państwo!
    W ostrym slońcu kontrasty są tak silne, że oko ludzkie się nie wyrabia, a wy chcecie wszystko poprawnie naświetlić swoją "cyfróweczką" ZAPOMNIJCIE!
    I nie ma co sie mądrzyć w kolejnych wątkach. Jedyny sposób to KOMPROMIS. A kompromis to ŚWIATłOMIERZ i pomiar światła padającego. Po odczycie manual i "pstryk" wg wskazań ZEWNęTRZNEGO światłomierza. Że tło będzie przepalone? Cienie za czarne? WALIć TO! Chyba ważniejsze od tego jest to, co chcecie zdjęciem przekazać, nieprawdaż Mistrzowie?
    Pozdrawiam
    Petel
    regulamin pkt 8

Bywalec

Domyślnie

"Myślenie" w fotografii to takie dobieranie kadru, aby rozpiętość oświetlenia sceny mieściła się w zakresie max 10EV - jedna z definicji.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Domyślnie

Ja po prostu foce kiedy nie ma ostrego światła. Raz musiałem wracać w jedno miejsce 3km jeszcze raz wieczorem

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Mówiąc w uproszczeniu przy palniku odchylonym o 60 stopni i "tekturce", 10% światła odbija się od tekturki, a reszta w niebo. Stofen działa jak tradycyjna żarówka dając rozproszone światło we wszystkich kierunkach dookoła "bańki".
    Znacznie więcej światła trafi do fotografowanego obiektu, co widać także na załączonym przez Ciebie obrazku.
    Poza tym światło będzie miększe. Przy moim porównaniu do zdjęć ze stofenem lub bez jednak wybieram kawałek tego plastiku. Oczywiście można założyć kielicha od garrego ale jakoś nie do końca odpowiada mi wielkość tego ustrojstwa.
    Mordo Ty moja !

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Napisał Canclerz
    Mówiąc w uproszczeniu przy palniku odchylonym o 60 stopni i "tekturce", 10% światła odbija się od tekturki, a reszta w niebo.
    Nie napisałem, że używam tekturki na zewnątrz, tylko w pomieszczeniu. To pozwala skierować część światła o w miarę odpowiedniej temperaturze barwowej bezpośrednio na pierwszy plan, a resztę (doświetlenie tła) załatwia światło odbite od np. sufitu. Wówczas kolor sufitu ma mniejszy wpływ na zabarwienie całości.

Stofen działa jak tradycyjna żarówka dając rozproszone światło we wszystkich kierunkach dookoła "bańki".
    Właśnie dlatego, stosując Stofena na zewnątrz, sporą część światła wysyłasz w niebo .
    Dopiero w pomieszczeniu, gdzie rozproszone Stofenem światło ma się od czego odbić, uzyskuje się właściwy efekt.

Cytat Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz posta
    Poza tym światło będzie miększe. Przy moim porównaniu do zdjęć ze stofenem lub bez jednak wybieram kawałek tego plastiku. Oczywiście można założyć kielicha od garrego ale jakoś nie do końca odpowiada mi wielkość tego ustrojstwa.
    Zgadzam się, ale w ten sposób stosujesz Stofena jako Softboxa. Bardzo niedoskonałego Softboxa, bo mocno ograniczającego skuteczny zasięg błysku, poprzez właśnie wysyłanie sporej części światła wprost w niebo.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Początki nałogu

Domyślnie

I o to mi chodzi. Światło jest miększe i nie "rzuca się" w oczy na zdjęciu. Lampa na wprost przy bliskich odległościach nawet po korekcie jakoś mi nie odpowiada.
    Przy dalszych odległościach to kombinuje już raz ze stefanem a raz bez.
    Mordo Ty moja !

Domyślnie 580EX II przepalone zdjęcia w świetle dziennym

Witam
    mam pytanie
    odnośnie fotografowania z lampą
    speedlight 580EXII z canonem 30D
    gdy fotografuje w świetle dziennym i chce tylko rozjaśnic cienie i troche dobłysnąć to zdjecia wychodzą całkiem przejarane(tryb - M,AV) w lampie mam ustawione synchro z krótkimi czasami
    nawet jak korekcje błysku w lampie ustawie na -2 i ekspozycji w aparacie(w trybie AV oczywiscie) na -2 to i tak wychodza białe...
    czy mozna to jakoś ustawic i dlaczego sie tak dzieje?
    lampa pracuje normalnie w E-TTL (mimo moich poprzednich problemów)
    w pomieszczeniach i jak jest ciemno na dworzu to wszystko jest ok(często nawet musze korygowac na +)
    pozdrawiam
    prosze o pomoc
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

O Av zapomnij z lampą, a na M pewnie masz za długi czas i tyle.. pokaż jakąś fotkę z exifem bo tak ciężko coś powiedzieć.. Używasz FELa? jaki pomiar światła ustawiony? A pracujesz w E-TTL cz E-TTL II?

Edit:
    popatrz na parę moich - są exify..tutaj: http://www.canon-board.info/showpost...3&postcount=66
    wszystkie chyba z lampą w pełnym słońcu bez cienia praktycznie w godzinach południowych
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 02-07-2008 o 23:06
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgfoto Zobacz posta
    chce tylko rozjaśnic cienie i troche dobłysnąć
    Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    O Av zapomnij z lampą
    Polemizowałbym... lampa w trybie Av służy dokładnie do tego, czego kolega potrzebuje - doświetlanie a nie oświetlanie.

Nie wiem jednak w czym może być problem.
    Ja normalnie doświetlam lampą w trybie Av, bez korekty normalnego naświetlania, pomiar centralnie ważony, z korektą -2 na lampie. Lampa na kabelku i z softboxem, w razie przekadrowywania robię FEL.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Polemizowałbym... lampa w trybie Av służy dokładnie do tego, czego kolega potrzebuje - doświetlanie a nie oświetlanie.

Nie wiem jednak w czym może być problem.
    Ja normalnie doświetlam lampą w trybie Av, bez korekty normalnego naświetlania, pomiar centralnie ważony, z korektą -2 na lampie. Lampa na kabelku i z softboxem, w razie przekadrowywania robię FEL.
    Ale na Av to masz pewne kombinacje,na M nasz kontrolę nad tym co robisz włącznie z ustawieniem czasu jaki ci potrzebny nie zdając się na automatyke aparatu masz to tak jak chciałeś, ja robię pomiarem punktowym (albo centralnie ważonym) i ew. FEL jak potrzeba przekadrować.. Moim zdaniem tryb Av przy pracy z lampą jest słabiej przewidywalny niż tryb M, więc jak jest problem to lepiej robić na M
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 03-07-2008 o 08:43
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów