Ktoś już pracował? Działam na Lightroomie, ale właśnie kupiłem za 500 zł. Aperture 2. Jeszcze nie rozpakowałem i zastanawiam się czy zostawić. Ktoś pracuje na Aperture 2?
Pozdr
Kris
Ktoś już pracował? Działam na Lightroomie, ale właśnie kupiłem za 500 zł. Aperture 2. Jeszcze nie rozpakowałem i zastanawiam się czy zostawić. Ktoś pracuje na Aperture 2?
Pozdr
Kris
500 dobra cena - ja zaplacilem 749- uzytkuje od ok 4 miesiecy i pracuje mi sie z nim lepiej niz z LR - ale to subiektywna opinia. Aaaaa i po instalacji i tak sie upgradne do wersji 2.1 - od tej wersji dostepne sa wszelkie rozne pluginy firm zewnetrznych jeszcze bardziej umilajace prace z ta aplikacja.
Witam pracowałem na LR i pracowałem też z Aperture'm. Wynik jest taki, że właśnie piszę z nowego iMac'a + Aperture 2.1 pierwszego posta. W międzyczasie GB są obrabiane w Aperture i jest milusio. Dodam jednak, że raz utknął program. Pewnie za dużo instalek na raz. Aha zapłaciłem 130 funtów za soft.
Ostatnio edytowane przez tigerstyle ; 09-06-2008 o 20:41
Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-
Ja rownież zcząłem testowanie Aperture 2.1 na MBP 2,2 GHz 2GB RAM...
...hmmm, cena kusi, ale:
- jakoś wolno to działa na moim sprzęcie, a do słabych raczej nie należy LR na starym PC śmigał przyjemniej
- słabe glaerie web-owe, tylko html widzę, flash'a nie znalazłem - tutaj Lightroom bardziej mi się podoba, mnogość opcji i edycji mnie zadowalała.
- możliwości zarządzania zdjęciami lepsza w Aperture 2, ale czy warto go kupować, jeśli i tak nie zrobię na tym fajnej galerii i namęczę się przy obróbce.
- na razie nie znalazłem analgogicznych do LR presets - tam szybko ułatwia zrobienie np. B&W, sepia ose....
Wsparcie pluginami też mam wrażenie, że jakieś takie słabsze jest....
szukam argumentów za Aperture, ponieważ fajnie współpracuje z pozostałymi Appsami w Leopardzie....
Ostatnio edytowane przez focus ; 10-06-2008 o 20:52
prosze bardzo http://www.aperturepluggedin.com/
jesli chodzi o presetsy - to jest to troszke inczej rozwiazane - w zakladce Adjustment wciskamy plusika na gorze i rozwija nam sie lista dodatkowych korekt, wsrod nich jest cos takiego jak monochrome mixer, color monochrome (moje ulubione o odcieniu brazowym), sepia tone jak rowniez i viniet'ka. Polecam filmiki instruktazowe na stronie apple'a - nawet nie trzeba znac angielskiego - wszystko pokazuja w sposob bardzo zrozumialy.
Ostatnio edytowane przez s.. ; 10-06-2008 o 21:12
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
a tak to znam, ale poza tym http://blogs.oreilly.com/aperture/20...-themes-f.html
nie trafiłem na inne themes, zresztą tych z linka nie udało mi się ściągnąć![]()