Jeśli przyjąć Twoje kryterium - uniwersalny - jako to najważniejsze to wg. mnie istotna jest jasność na pełnej dziurze czyli zostają do wyboru dwa obiektywy f/2.8 Sigma i Tamron. Tradycyjnie uważam, że podstawowym obiektywem jest stałka 50mm. Albo 1.8 za ok 400PLN albo 1.4 za ok 1400PLN. Na początek do tego zostałbym przy kitowym albo, jesli kasa pozwoli, wziął Tamrona 28-75 f/2.8 to solidny obiektyw o stałej jasności 2.8.

Długość i ciężar są drugorzędne. Nie ma dobrego obiektywu - o dobrych parametrach optycznych, małego i w dodatku lekkiego jak piórko. To jest poprostu fizycznie niemożliwe przy obecnej technologii. Szkło musi swoje ważyć i ceną za jasność jest wielkość soczewek.Coś musi to światło zbierać.

Zdecydowania na nie są wszelkiej maści zoomy 10x czy nawet 11x chyba, że do szczególnych celów. To nawet w przypadku L-ki Canona obiektywy optycznie gorsze od tych 2-3x. Znowu fizyka/optyka robi swoje. Mam 35-350L i zakładam go tylko jak "nie wiem czego bede potrzebował" bo aberracje, bo ciężar, bo nienajlepiej rysuje - a kosztuje majątek (już nieprodukowany).

Janusz