Witam

Mam na imię Piotr

Mniej wiecej od września ubiegłego roku gdy zapadła decyzja o zakupie cyfrówki odwiedzam różne fora dotyczące techniki cyfrowej w fotografii.
Przeczesałem internet wzdłuż i w szerz napotykąjac na ogrom sprzecznych opini na temat aparatów i obiektywów. Ewaluowałem od zaawansowanych kompaktów począwszy a skończywszy na lustrzankach.

Droga była ciężka - potykałem się o teorię, macanie w sklepach, decyzje "ważniejszej połówki" , ale jakoś żywy zbliżam sie do końca.
Byłem już u kresu sił gdy wreszcie zapadła decyzja. Canon Team w "osobie" Canona 350D.

Ale okazało się,że samo body to nie wszystko powstał problem doboru obiektywu.Szkiełko miałoby być uniwersalne.
I widoczek i ciocia i "roztocza" na kołdrze .Dobre - na miarę amatora.Miałoby pokrywać ogniskową od kilkunastu do ponad stu - rysując lepiej niż zaawansowany kompakt hybrydowy, ale nie nadszarpując nadmiernie kieszeni.

W szranki staneły w końcu szkiełka: od tzw. słoikowych do klasy średniej a może i wyższej ale na pewno nie profi.
Chodziło mi też o to,że jeżeli kupuje tzw mobilne (małe) body (350d) to nie dokręcę do niego nie wiadomo jakiej lufy.Najbardziej odpowiadałby (oprócz zakresu pracy podanego wyżej) obiektyw o długosci fizycznej ok 70 mm choć w zestawieniu znalazły się i przypadki dość,że dłuższe (90 mm) to i nie pokrywające żądanego zakresu.
I tutaj prośba do Was - poradźcie - poruszajmy się w tym co wybrałem (chyba,że jakiegoś rozsądnego szkiełka nie znalazłem).

Kandydaci to:
- Canon EF 28-135mm f/3,5-5,6 IS USM

raz chwalony a raz opluwany - długi fizycznie i drogi

- Sigma 18-125mm f/3,5-5,6 DC

jedni bardzo zadowoleni a inni : "do kosza z nim"

- Sigma 18-200/3,5-6,3 DC C/AF

nowy model (mało testów) raz lepszy a raz gorszy w samplach niz 18-125 zdecydowanie mniejsza winieta a ostrość ..??

- Sigma 24-135mm f/2,8-4,5 Aspherical IF

sam nie wiem

- Tamron SP AF28-75mm f/2,8 XR Di LD Aspherical [IF] Macro

podobno świetny (strasznie tutaj promowany przez niektórych) ale ta długość fizyczna i ten zakres

- Tamron 28-200 f/3.8-5.6 XR Aspherical (IF) Macro

podobno dużo gorszy od Sigmy

- Canon 18-55 II (od kita) albo wersja USM

po małym domknieciu do 5,6 wystarczający dla jednych a dla drugich jako pojemnik na musztardę.

Niestety nie mam dostępu aby nawet dotknąć tych szkieł (oprócz kita) a tym bardziej zrobić testy.Może wtedy byłoby łatwiej podjąć decyzję.Tak organoleptycznie wyzwoliłem sie z niektórych zawansowanych kompaktów.

Jednym słowem.....................H E L P .............

I drugie pytanko: łódzcy TIP`y
1. tommy_j
2. medfoto
3. .............. inny godny polecenia ?

wrażenia i uwagi co do jakości współaracy.

Pozdrowienia
Nadstawiam policzki, chylę nisko głowę.

Piotr [Łódź]