Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: [marcin phx] "Imagination is more important than knowledge", A. Einstein

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Phx Zobacz posta
    Co do maskowania "niedociągnięć biologicznych" nie do końca się zgodzę bo czasami te niedociągnięcia urody i charakterystyczne "niedoskonałości" dodają zdjęciom to coś. Osobiście lubię portrety osób o intrygującej urodzie.
    Zauważyłem nawet, że od kiedy fotografia wciągnęla mnie na dobre poszukuję ludzi o orginalnej urodzie, często dalekiej od ideału.
    Oryginalna uroda tak, a uwypuklanie ludzkich ułomności - nie.
    Dla mnie to spora różnica. Co zrobisz, gdy ktoś będzie miał na lewym policzku paskudny ropień? Miesiąc temu go nie było, teraz jest, a za kolejny miesiąc pewnie znowu go nie będzie?
    Albo: czy dziecko, które nie ma jednej ręki musisz fotografować tak by to było koniecznie widać?
    Wiem, skrajne przykłady, ale mam nadzieję że zrozumiesz o co mi chodzi :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Domyślnie

Po części się z tobą zgodzę :wink: , bo sam często robię kosmetyczne poprawki twarzy w szczególności przy zbliżeniach. Ale gdy miałbym zrobić zdjęcie osobie, która np. nie ma ręki to na pewno nie przyklejałbym jej w Phoroshopie ani nie starałbym się tego ukryć. Wprost przeciwnie, lubię gdy zdjęcia oprócz pokazywania pięknych "buzi" niosą z sobą pewną historię co czyni je bardziej realne. Osobiście lubie oglądać zdjęcia typu glamour i fashion, ale sam chciałbym raczej robić zdjęcia reportażowe, portrety ludzi "z ulicy" (candid portraits, street photo).

"Excellence does not require perfection. Our imperfections make us unique and real."

Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS. Krzychu dzięki za komentarz.
    Ostatnio edytowane przez Marcin Phx ; 11-06-2008 o 08:06 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

No to może te fotki zachęcą Was do komentarzy. Dla ciekawości część z nich wołana w DPP część w ACR. Ciekawe czy są spece, którzy by odgadnęli, które foty z z jakiego wołacza? Żadna nie kropowana :cool:
    Pozdrawiam i zapraszam do komentowania.

14. Eagle Dance

15.

16.
    .................................................
    17.
    18.

19.
    20.
    21.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

16, 21 jak dla mnie najlepsze.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mam uwagę do klimatu raczej niż do techniki. Zdjęcia "indiańskie" wydają mi się za jasne i przez to bardziej "jarmarczne". Pewnie to tylko mój kaprys, ale po prostu "chowałem się na Szklarskim i Mayu" i od zawsze Indianie kojarzyli mi się z klimatami bliższymi, hmmm, tenebryzmu (wieczorne ogniska, ciemne, zadymione wigwamy, tipi i itp.).
    Domyślam się, że skoro celujesz w reportażu, to pokazujesz ich takimi jacy są teraz, ale skojarzenia pozostają...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Aleks

Dzięki za odwiedziny no i fajnie, że Ci się podoba ;-)

Bahrd

Plemię, które fotografowałem to Navajo od zawsze słynące z ostrych, geometrycznych wzorów i jaskrawych kolorów na tkaninach i innych ozdobach - dlatego pozostałem przy kolorze, mimo, że w B&W też wyglądają ciekawie.
    Przed załączeniem tych zdjęć spodziewałem się opinii o jaskrawości i ilości kolorów, ale pomimo tego wydaję mi się, że na każdym z tych zdjęć temat jest bardzo czytelny i nie gubi się w kolorowym gąszczu - tak poprostu oni wyglądali.
    BTW saturacja nie była podkręcana - korekta ekspozycji potem poziomy i krzywe, drobne lokalne korekty i tyle.

Dzięki za odwiedziny i komentarz :-)

Pozdrawiam

PS. Co do jasności – dużo zależy na jakim monitorze oglądane.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów