Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: [bercow] LOTOS Gdańsk - PSŻ Poznań

Domyślnie [bercow] LOTOS Gdańsk - PSŻ Poznań

W pierwszym spotkaniu rundy rewanżowej pierwszoligowych rozgrywek LOTOS pokonał na swoim torze 53:38 poznański PSŻ Milion Team. Gdańszczanie zainkasowali tym samym trzy punkty meczowe, zdobywając pierwszy w tym sezonie bonus.

Witam.

Pare fotek z dzisiejszego meczu, to moj pierwszy taki wypad z aparatem, i debiut w fotografi sportowej, pytania, sugestie, spostrzezenia Najwiekszy problem to kurz, wszedzie, po kazdym przejedzie jest go pelno wszedzie, no i wszelkiego rodzaju plotki, murki i inne slupy :P Ale sa i pozytywy, stadion to konstrukcja wieloletnie, i mozna wedrowac praktycznie na okolo, nie ma czegos takiego jak podzial na sektory, tylko Vip i normalny

1.
    238mm; F16; 1/250 sek.; ISO-100
    2.
    209mm; F16; 1/250 sek.; ISO-100
    3.
    271mm; F16; 1/250 sek.; ISO-100
    4.
    300mm; F22; 1/250 sek.; ISO-100
    5.
    161mm; F18; 1/160 sek.; ISO-100
    6.
    109mm; F16; 1/160 sek.; ISO-100
    7.
    84mm; F18; 1/250 sek.; ISO-100
    8.
    300mm; F18; 1/250 sek.; ISO-100
    9.
    200mm; F18; 1/250 sek.; ISO-100
    10.
    209mm; F16; 1/320 sek.; ISO-100
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Domyślnie

Aż takie dno ??
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z tym dnem to nie ma co przesadzać, ale foty istotnie sa mocno takie sobie.
    Generalne uwagi:
    - ostrość:cześć nie trafiona, część źle zmniejszona do prezentacji w necie
    - centralne kadry: w fotografii sportowej jak najbardziej dopuszczalne, ale nie na większości zdjęć w serii
    - kadrowanie, generalnie: nie wrzucałeś tego do gazety, na 15 minut przed zamknięciem numeru, mogłeś trochę podocinać te foty, niektóre bardzo by na tym zyskały
    - jak dla mnie za dużo kadrów z góry (choć to pewnie kwestia ograniczeń płynących z focenia z trybun, bez akredytacji)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Akurat jestem specjalista w tej kategorii)
    Parametry w ogole nie pasuja do tego typu fotografii.
    Co to za przysłona i czas?
    Kompletny "kontrast" parametrów stosowanych w fotografii sportowej.
    Musisz jeszcze duzo popracowac....
    Pozdr

Coś już napisał Awatar gushman

Domyślnie

Też cokolwiek poruszam się z aparatem po meczach żużlowych (no dobra, 90% zdjęć robię na zawodach ) i też Ci coś podpowiem.

Po pierwsze: Koledzy zauważyli, kiepsko z ostrością. Przy takiej pogodzie można zdecydowanie szybciej robić fotki: 1/500 sek. i mniej. Spokojnie zejdź z przysłonami niżej na korzyść czasu.

Po drugie: kadry za szerokie. Domyślam się, że mocniejsze kadrowanie jeszcze bardziej popsułoby zdjęcia, ale gdy już uporasz się z ostrością, to śmiało tnij puste kawałki toru. Oczywiście nie ma reguły i czasem szeroki plan ma uzasadnienie, ale u Ciebie go czasem brak.

PS Takie kadry w Gdańsku to ja miałem przeszło 10 lat temu: http://gluszak.pl/zdjecia/jacek.jpg, http://gluszak.pl/zdjecia/jacek1.jpg.

Pozdrawiam!
    Mój sprzęt: szara karta na smyczy | aluminiowa drabinka z dwoma stopniami | statywik na 11 cm | 2 filtry UV | pudełeczko ochronne na kartę pamięci | jedna karta pamięci | druga karta pamięci | trzecia karta świętej pamięci | pilot z antenką | dyfuzor | druga wersja dyskoteki 580 EX z doniczką na kwiaty lightsphere | musztardówka 50 mm 1.4 | jasny 24-70 | jasne i stabilne 70-200 z najdłuższą nazwą | 1 Duży Marek Trzeci.

Domyślnie

ale czy przy tym np. f5,6 nie bylo by za malej GO, bo z tego co wyczytalem, wieksze f wieksza GO (do pewnego stopnia), oki postaram sie dawac wieksze czasy i mniejsza przyslone

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

f16 - f18?! O dyfrakcji kolega slyszal kiedys? Mydlo masz na tych zdjeciach glownie przez przeslone.

Imo spokojnie maks f8 i bardzo krotkie czasy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bercow Zobacz posta
    ale czy przy tym np. f5,6 nie bylo by za malej GO, bo z tego co wyczytalem, wieksze f wieksza GO (do pewnego stopnia), oki postaram sie dawac wieksze czasy i mniejsza przyslone
    co nieco sportu zdarza mi się focić i w 90% przypadków robię na 2.8
    zdjęcia bardzo przeciętne - przykro to mówić

Coś już napisał Awatar gushman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bercow Zobacz posta
    To byłoby popadanie w kolejną skrajność. Jak pisze Kolega poniżej, przy takim świetle f8 byłoby w sam raz. I to nie jest tak, że im wyższa przysłona, tym lepiej.
    Mój sprzęt: szara karta na smyczy | aluminiowa drabinka z dwoma stopniami | statywik na 11 cm | 2 filtry UV | pudełeczko ochronne na kartę pamięci | jedna karta pamięci | druga karta pamięci | trzecia karta świętej pamięci | pilot z antenką | dyfuzor | druga wersja dyskoteki 580 EX z doniczką na kwiaty lightsphere | musztardówka 50 mm 1.4 | jasny 24-70 | jasne i stabilne 70-200 z najdłuższą nazwą | 1 Duży Marek Trzeci.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    zdjęcia bardzo przeciętne - przykro to mówić
    Byłoby Ci znacznie mniej przykro gdybyś spojrzał na informację o wieku kolegi. Oj, dyplomatą ani pedagogiem to Ty nie jesteś.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów