Dzięki za rady. Rzeczywiście wystarczyło zgłosić się do polskiego dystrybutora. Nowy fw likwiduje problem. Po dłuższej zabawie cackiem, postaram się o jakieś sprawozdanie.
Po krótkiej przerwie wracam z relacją, a raczej z ciążącą odpowiedzialnością za obietnicę recenzji.
Ciężko na razie postarać się o okoliczności dla prawdziwego sprawdzianu tego sprzętu, i po kilku tygodniach użytkowania mogę tylko wyrazić zadowolenie z funkcji podstawowych. Zakupiłem tą wersję UDMA z myślą, by wycisnąć jak najwięcej jeśli chodzi o transfer danych i na tym polu sprawuje się znakomicie. Dysponuję kartami cf Sandiska i Preteca o pojemnościach 16 i 32 GB. Przy transferze z tych kart dysk wykorzystuje niemal maksymalne osiągi tych kart, co pozwala na ekstremalnie szybkie (w porównaniu z moim Digimate II) zrzucenie danych. 16 GB z Sandiska extreme III leci w ok. 10 min, z trochę szybszego Preteca 30 GB ok. 17 min. Podczas przerzucania danych na bieżąco widać info o szybkości transferu, czasu pozostałego itp. Po zakończeniu pojawia się napis „finished”. Pisze o tym bo w Digimate takie oczywiste oczywistości wcale nie były takie jasne i pewne rzeczy opierały się na sporej dawce wymuszonego zaufania
Nie umiem ocenić wydajności baterii, ale nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów w tym temacie. Komunikacja z pecetem przebiega bezproblemowo, raz czy dwa zdarzyła się zawieszka przy próbie przewalenia kilkuset GB, ale niewykluczone że przyczyną był komputer a nie dyskW każdym razie owe zawieszki bez następstw w stylu utrata danych.
Nie umiem też zrecenzować całej gamy wodotrysków jakie oferuje Colorspace UDMA, bo kupiłem dysk do zrzucania danych i z marszu ograniczyłem wszystko co mogło by wpływać na szybkość transferu. Przeglądanie zdjęć działa. Dysk radzi sobie z podglądem rawów z 5d markII , więc inne „nowe” modele też chyba widzi. Bezproblemowo działa także file manager, pliki i foldery całkiem sprawnie wędrują tam gdzie się chce.
Jeśli coś się urodzi podczas dalszej eksploatacji, na pewno wspomnę.
Załączam obrazki, jak to wygląda po włączeniu i jak po zrzuceniu karty 16 GB Sandisk extereme III