Nie - nawet przez chwilę się zastanawiałem, ale generalnie to nie widzę potrzeby - zrzuciłem ostatnio ~60GB i zeszła jedna kreska. Kolega ma - dostał gratis kupując w hyperdrive.pl
Mam Colorspace'a bez 0 (w ogole to chcialem Space ale nie bylo wtedy) - różnią się wielkością ekranu (chyba), poza tym funkcjonalność taka sama...
Na ekranie można oglądać RAW z histogramem i danymi o ekspozycji, ale specjalnie do szczęścia mi to potrzebne nie jest (szczególnie jak się zrzuca 60GB zdjęć ;-) )
Zaprezentowano wersję UDMA tego databanku:
http://www.imaging-resource.com/NEWS/1222388806.html
Najszybszy na świecie transfer UDMA 40MB/s - backup z weryfikacją karty 2GB w minutę
Najdłuższy na świecie czas działania na jednym ładowaniu (zgrywanie do 250GB danych) - ładowanie przez zasilacz, usB lub ładowarkę samochodową.
Wymienny dysk do 500 GB SATA z założonymi fabrycznie wieloma partycjami.
SMART dla dysków.
USB z funkcją OTG host
Wyświetlacz QVGA 3,2" z autorotacją po obróceniu urządzenia.
Zoom do 100%.
Histogram R/G/B/L, pokaz slajdów, EXIFów, szukanie po danych z EXIFów.
Sprawdzanie CRC podczas zgrywania nie powodujące opóźnienia zgrywania.
Szybki podgląd każdego RAWA (nawet ze średniego formatu)
Wbudowane odzyskiwanie danych z karty (unformat/undelete)
Przyrostowe zgrywanie z karty, tzn. pomija zgrane już wcześniej dane
Można pisać skrypty, np. zgrywanie RAW i JPG do oddzielnych folderów itp.
Zaawansowany menedżer plików
Benchmarki karty, dysku
2 sloty na 14 rodzajów kart (CF Type I/II, MD, SD, SDHC, MMC, MS, MS MagicGate, MS Select, MS PRO, MS PRO MagicGate, xD, xD Type-M/H)
Małe rozmiary (133 x 75 x 26 mm) i waga (298g)
Dostępność od października w sugerowanych cenach (80GB:$339, 120GB:$379, 160GB:$399, 250GB:$499, 320GB:$539, 500GB:$599)
Widok: http://www.imaging-resource.com/NPIC...E_UDMA_1_L.JPG
Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...
FaaaaajnyyMoże się jeszcze zastanowię nad planami przejścia w 100% na karty w następnym roku
Ale najpierw niech parę reviews potwierdzi to "world's longest lasting battery" :P
Ja od dzisiaj jestem posiadaczem hyperdriva, przesyłka dotarła w błyskawicznym tempie. W środę zamówione urządzenie w czwartek rano dostarczone do domu i na tym kończy się plusy. Urządzenie ma problemy z rozpoznawaniem kart raz je widzi raz nie. Nie udało mi się również zrzucić chociaż pół bajta z pamięci na dysk. Dysk Toshiba SATA 40 GB Dysk został rozpoznany przez urządzenie, można oglądać zdjęcia zrzucić z kompa przez USB natomiast w trakcie rozpoczęcia procesu kopiowania pojawia się komunikat:HDD not found. Testowane na kartach SanDiska i Kingstona.
Czy jest może coś o czym nie wiem aby dokonać kopiowania z karty ? Jakieś ustawienia w tym urządzeniu.
Myślałem tak jak Muflon o przejściu w 100 % na karty ale niebawem wybieram się na dłużej do Nepalu i z tą myślą postanowiłem zakupić jakiś dobry fotobank, PD70 nie ma na rynku więc wybór padł na Hyperdrive a tu d.... zbita.
Poniewaz sprzedalem swojego Digimate III plus mam pytanie. Stoje przed wyborem kolejnego databaka. Musi miec SDHC (dlatego digimate zostal sprzedany). Mam do wyboru Hyperdrive albo Nexto (ten co go snowboarder uzywa). chce miec:
a) sata
b) SDHC/SD i CF
Teraz do wyboru mam:
a) HYPERDRIVE Colorspace (ma SATA, CF, SDHC)
b) HYPERDRIVE Colorspace O (ma SATA, CF, SDHC)
c) NEXTO eXtreme (ma SATA, CF, SDHC)
a) NEXTO CF Ultra (ma SATA, CF, SDHC - opcjonalne - za pomoca czytnika)
Powiem tak z jesli chodzi o dostepnosc - Nexto w UK bije na glowe HYPERDRIVE. Cenowo tez OK. Zdjec nie mam zamiaru ogladac.
Wiem ceny kart leca na leb i sa tanie ale wole miec 1 databank jak gdzies jade i sobie kopiowac dane (po sprzedaniu databanku i ostatniej wizycie w Porto zauwazylem brak databanka, kart starczylo mi na "styk"). NEXTO eXtreme ma dodatkowo funkcje OTG (wiadomo ze raczej [w moim przypadku] malo uzywalna - ale kto wie). Wiem ze Hyperdrive jest OK, widzialem PD70x (czy jakos tak to sie nazywa) w akcji - rewelacja. Zamiast akumulatorka wbudowanego - baterie AA (4x - eneloop i jestem w domu). Niestety nowa wersja nie jest SATA (aczkolwiek moze i bym sie z brakiem pogodzil) i nie ma SDHC. Co polecacie? Jeszcze sobie poczytam. Sie zobaczy.
Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 30-10-2008 o 17:00
Ja cały czas polecam Colorspace'a - ja od databanku oczekuję że będzie szybko i niezawodnie zgrywał karty i możliwie długo działał na baterii - spełnia te kryteria doskonale a już w kilku miejscach gdzie zgrywałem ~50 GB jednego dnia ze mną był.