Do tej pory wszedzie pisza ze na stopkach Canon'y maja 6V, a na PC maja 250. Ja bym sie tego trzymal.Zamieszczone przez mxw
A ze ktos tam gdzies pisal... Wiesz... Ja tu zaraz moge napisac ze 7kV![]()
Do tej pory wszedzie pisza ze na stopkach Canon'y maja 6V, a na PC maja 250. Ja bym sie tego trzymal.Zamieszczone przez mxw
A ze ktos tam gdzies pisal... Wiesz... Ja tu zaraz moge napisac ze 7kV![]()
...
Kup kabel, jest praktyczniejszy i bardziej niezawodny.
Długi, żeby był.
//mj
Żebym dobrze zrozumiał. Czy za pomocą RC-1 można sterować lustrem? Tzn. robię serię kilku zdjęć zdalnie i jak dla któregoś chcę podnieść lustro, to mogę to zrobić z pilota, czy najpierw muszę iść do aparatu i ustawić CF? Czy jest tak, że przed rozpoczęciem ustawiam w aparacie CF i wtedy pilotem robię ile chcę zdjęć z podniesionym lustrem, czy może tak że ustawiam w aparacie CF a potem suwaczkiem podnoszę i opuszczam lustro kiedy chcę, czy może jeszcze inaczej? ;-)Zamieszczone przez mxw
No i czy z RC-1 na pewno można wykonać zdjęcie bez tego 2 sek. opóźnienia?
--
Tomek
No tak. Mam w domu pożyczoną lustrzankę analogową i właśnie się zorientowałem, że to coś przymocowane do paska, to właśnie RC-1 ;-)
Więc sobie przetestowałem i wszystko już wiem. To znaczy w CF ustawiamy blokowanie lustra i potem już każde zdjęcie, nieważne czy z body czy z pilota, robi się z podniesieniem lustra i 2 sek. opóźnieniem. A bez CF z pilota można z 2 sek. opóźnieniem, albo bez.
oczywiście: na RC-1 masz maciupci przełączniczek z 3 pozycjami:Zamieszczone przez tomi
L - wyłączony
* - zdjęcie od razu (0 sek opóźnienia)
2 - zdjęcie z 2 sek. opóźnieniem (czas akurat na schowanie łapy z wyciągniętym pilotem przy autoportrecie) i wcześniejszym podniesieniem lustra (jeżeli tak ustawiłeś w CF)
pozdro.,
m.
http://photography-on-the.net/forum/...ad.php?t=67792
cytowano ten wątek z 11 kwietnia 2005 na DP:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=13042207
pozwolę sobie w wolnym tłumaczeniu i skrócie:
Informacja od Chucka Westfalla, szefa PR Canon USA, na temat układu wyzwalania błysku w EOS Digital Rebel XT (EOS 350D):
EOS 350D wykorzystuje zmodyfikowany zespół migawki EOSa 20D. W związku z tym akceptowane napięcie na stopce obu aparatów jest takie samo i wynosi 250 V. Poza EOS'em 300D, wszystkie obecne EOSy cyfrowe (1Ds MkII, 1D MkII, 20D i 350D) wyzwalają lampę błyskową (X-sync) elektronicznie, a nie mechanicznie. Z tego właśnie powodu mogą akceptować wyższe napięcie niż modele wcześniejsze, jak D30, D60, 10D and original 300D. Starsze modele nie będą już modyfikowane w celu zwiększenia bezpiecznego napięcia na stopce, gdyż taka modyfikacja wymagałaby zmiany mechanizmu migawki i całkowitego przeprojektowania związanych z nią układów.
wg mnie brzmi rozsądnie. wynika z tego, że do tej pory w EOSach (jak i w innych aparatach) błysk był wyzwalany mechanicznie przez migawkę i zbyt wysokie napięcie po prostu wypalało styki i okoliczne ścieżki... teraz wsadzili (najwyższy czas!) po prostu elektronikę (zapewne jakiś triak sterowany przez procesor) tuż przy stopce i zaczyna ich walić, ile kto tam kV podłączy ;-)
co wy na to?
kto to wypróbuje?![]()
pozdro.,
m.
i czy to było o nowych dSLR i 350D?
amerykańce wspominali o 6V w White Paper EOSa 350D, ale tam tego nie ma (sprawdzałem). był zapis na stronie boba atkinsona wymieniającego cechy 20D przeważające nad 350D (wymienił m.in. właśnie tę różnicę: 250V kontra 6V), tutaj:
http://www.bobatkins.com/photography...0d.html#better
(jeszcze z miesiąc temu to tam wisiało)
ale właśnie tam zajrzałem i - he, he - mamy sprostowanko:
The EOS 20D maximum flash sync voltage is 250v (for both the hotshoe and PC terminal), the Digital Rebel XT maximum sync voltage is also 250v, not 6v as I had earlier reported. Canon have recently stated that the Digital Rebel XT does in fact share the 250v sync voltage with the 20D and other high end Canon EOS bodies. Sorry for any confusion on this point.
i cio terasz? ;-)
pozdro.,
m.