Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Spust migawki na pilota czy kabel?

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    wg mnie dużo więcej drgań wprowadza naduszenie spustu, niż podniesienie lustra - oczywiście gdy robimy to łapą - i wtedy to jest bez sensu. gdy mamy pilota (20D ma pilota IR?) lub wężyk to co innego...
    Oczywiscie masz racje, dlatego napisalem o swiadomym uzywaniu MLU. A MLU uzywa sie zazwyczaj majac aparat na statywie i z wezykiem w lapie bo naciskajac reka spust migawki mozemy zniwelowac sktuecznosc podniesienia lustra.
    Za to gdy uzywamy MLU tylko by miec selftimer 2 sek to mozemy nie dbac o statyw czy wezyk czy poruszenia - moze po prostu chcemy szybciej wyzwolic aparat z samowyzwalacza np na szerokim kacie.

zaraz zaraz, chwila, bez jaj: jest tak, jak napisałeś?
    to to opóźnienie w sumie ile wynosi? 2.5 sek, 3 sek?
    wg mnie powinno być tak: wciskasz spust, lustro idzie w górę, aparat piska, po 2 sek. robi fotkę i lustro opada. no tego się spodziewam i tak robi 350D i moje analogowe EOSy.....
    Nie mam 20D przy sobie zeby sprawdzic, moze rzeczywiscie najpierw podnosi lustro. Po co wnikac jak chodzi o jeden fakt ktory probowales negowac - ze przy wlaczonym MLU i selftimerze masz 2 sekundy samowyzwalacza .
    Aha - 20D nie ma pilota.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie mam 20D przy sobie zeby sprawdzic, moze rzeczywiscie najpierw podnosi lustro. Po co wnikac jak chodzi o jeden fakt ktory probowales negowac - ze przy wlaczonym MLU i selftimerze masz 2 sekundy samowyzwalacza
    negowałem ogólny sposób działania MLU w 20D, który mniej mi się podoba od tego, do którego już sie przyzwyczaiłem i uważałem za sensowny. ale w sumie masz rację: grunt, że da sie z 20D wykrzesać te 2 sek
    nie wiesz przypadkiem, czy w jedynkach też tak z tym jest??

Aha - 20D nie ma pilota.
    uuu, 350D ruuuulez

na pilocie masz przełączniczek 0 sek./2 sek. co też ułatwia życie :rolleyes:
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

negowałem ogólny sposób działania MLU w 20D, który mniej mi się podoba od tego, do którego już sie przyzwyczaiłem i uważałem za sensowny
    Ale nie neguj jeszcze czegos co do czego nie masz ty ani ja pewnosci. Moge w domu sprawdzic - nie upieram sie ze podnosi lustro dopiero po 2 sek samowyzwalacza, moze i robi to przed samowyzwalaczem, nie pamietam teraz i nie mam jak sprawdzic .

na pilocie masz przełączniczek 0 sek./2 sek. co też ułatwia życie :rolleyes:
    Skoro mowisz juz o akcesoriach a nie funkcjach body to... ja na swoim TC-80N3 mam samowyzwalacz od 0 sek do... nie wiem ilu ale co najmniej 99 sek, do tego ten samowyzwalacz w wezyku moze byc polaczony z interval shooting, iloscia klatek i czasem otwarcia migawki (np moge odpalic go z tego wezyka tak ze zrobi mi 5 zdjec, co 30 sekund kazde, pierwsze zdjecie po 15 sekundach i kazde zdjecie z czasem naswietlania 5 sekund 8) ) - masz cos takiego w pilocie czy tez moge smialo napisac ze 20D rulez bo ma takie funkcje w dodatkowych akcesoriach?

(hint: ten post jest sugestia - nie porownujmy body po mozliwosciach akcesoriow).

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale nie neguj jeszcze czegos co do czego nie masz ty ani ja pewnosci. Moge w domu sprawdzic - nie upieram sie ze podnosi lustro dopiero po 2 sek samowyzwalacza, moze i robi to przed samowyzwalaczem, nie pamietam teraz i nie mam jak sprawdzic
    mi chodziło tylko o sens... bez sensu byłoby odczekanie 2 sek. i dopiero klapniecie lustrem, dlatego się przyczepiłem

Skoro mowisz juz o akcesoriach a nie funkcjach body to... ja na swoim TC-80N3 mam samowyzwalacz od 0 sek do... nie wiem ilu ale co najmniej 99 sek, do tego ten samowyzwalacz w wezyku moze byc polaczony z interval shooting, iloscia klatek i czasem otwarcia migawki (np moge odpalic go z tego wezyka tak ze zrobi mi 5 zdjec, co 30 sekund kazde, pierwsze zdjecie po 15 sekundach i kazde zdjecie z czasem naswietlania 5 sekund 8) ) - masz cos takiego w pilocie czy tez moge smialo napisac ze 20D rulez bo ma takie funkcje w dodatkowych akcesoriach?
    niet, oczywiście tego w pilociku niestety nie ma, muszę do tego użyć laptoka. tylko dla mnie, gdy chodzi o moją subiektywną listę wyboru 350D/20D - a o tym mówiłem - jest jedna podstawowa zaleta pilocika: ja go już mam :-D a TC-80N3 musiałbym kupować
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tylko dla mnie, gdy chodzi o moją subiektywną listę wyboru 350D/20D - a o tym mówiłem - jest jedna podstawowa zaleta pilocika: ja go już mam :-D a TC-80N3 musiałbym kupować
    Jesli chodzi o zalete sperzonalizowana, czyli tylko "dla ciebie" to OK, ale porownujac ogolnie oba body - nalezy sie jednak wstrzymac od podawania cech akcesoriow jako cech body.
    A pod tym wzgledem jednak 350D ogolnie moze byc zdyskwalifikowany przez wielu fotografow studyjnych - brak gniazda wezyka N3 i lamp blyskowych PC-Sync , ale juz na OT wychodzimy wiec nie ma co dywagowac.
    Btw sprawdzilem - 20D najpierw podnosi lustro, potem piska 2 sek, potem robi zdjecie, tak wiec nie rozni sie w tym od 350

Uprawnienia umieszczania postów