Cytat Zamieszczone przez Vitez
Wszedzie? Cos zbyt drastyczny jestes, albo zle szukasz, albo zle stawiasz pytania.
no dzieki! masz rację, być może moje poszukiwania zbyt wcześnie zamknąłem...
ale na dobrą wiadomość nigdy nie jest za późno

Za to trzeba grzebac w CF by wlaczyc MLU.
to miałem na myśli.

W Drive - Single tak wlasnie robi i nie jest to bez sensu - najpierw podnosisz lustro, potem decydujesz sie kiedy zrobic zdjecie. To jest lustrzanka nie kompakt - nie ma obowiazku myslec za uzytkownika i kiedy uzytkownik decyduje sie uzyc dosc zaawansowanej funkcji jaka jest MLU (trzeba wiedziec po co jej sie uzywa) to aparat nie zdecyduje za ciebie kiedy po podniesieniu lustra chcesz zrobic zdjecie (tzn kiedy uznasz ze ustaly juz drgania lustra).
wg mnie dużo więcej drgań wprowadza naduszenie spustu, niż podniesienie lustra - oczywiście gdy robimy to łapą - i wtedy to jest bez sensu. gdy mamy pilota (20D ma pilota IR?) lub wężyk to co innego...

Wlaczasz aparat, przestawiasz Drive na selftimer, w CF wlaczasz MLU na On, wciskasz spust migawki, aparat piska, po 2 sekundach podnosi lustro i za chwile robi zdjecie - w tym trybie nie musisz drugi raz naciskac spustu migawki. Dlaczego? Bo nie po to uzywa sie selftimera by tuz przed zrobieniem zdjecia jeszcze raz podchodzic do aparatu
zaraz zaraz, chwila, bez jaj: jest tak, jak napisałeś?
to to opóźnienie w sumie ile wynosi? 2.5 sek, 3 sek?
wg mnie powinno być tak: wciskasz spust, lustro idzie w górę, aparat piska, po 2 sek. robi fotkę i lustro opada. no tego się spodziewam i tak robi 350D i moje analogowe EOSy.....