Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Spust migawki na pilota czy kabel?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie mam 20D przy sobie zeby sprawdzic, moze rzeczywiscie najpierw podnosi lustro. Po co wnikac jak chodzi o jeden fakt ktory probowales negowac - ze przy wlaczonym MLU i selftimerze masz 2 sekundy samowyzwalacza
    negowałem ogólny sposób działania MLU w 20D, który mniej mi się podoba od tego, do którego już sie przyzwyczaiłem i uważałem za sensowny. ale w sumie masz rację: grunt, że da sie z 20D wykrzesać te 2 sek
    nie wiesz przypadkiem, czy w jedynkach też tak z tym jest??

Aha - 20D nie ma pilota.
    uuu, 350D ruuuulez

na pilocie masz przełączniczek 0 sek./2 sek. co też ułatwia życie :rolleyes:
    pozdro.,
    m.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    negowałem ogólny sposób działania MLU w 20D, który mniej mi się podoba od tego, do którego już sie przyzwyczaiłem i uważałem za sensowny
    Ale nie neguj jeszcze czegos co do czego nie masz ty ani ja pewnosci. Moge w domu sprawdzic - nie upieram sie ze podnosi lustro dopiero po 2 sek samowyzwalacza, moze i robi to przed samowyzwalaczem, nie pamietam teraz i nie mam jak sprawdzic .

na pilocie masz przełączniczek 0 sek./2 sek. co też ułatwia życie :rolleyes:
    Skoro mowisz juz o akcesoriach a nie funkcjach body to... ja na swoim TC-80N3 mam samowyzwalacz od 0 sek do... nie wiem ilu ale co najmniej 99 sek, do tego ten samowyzwalacz w wezyku moze byc polaczony z interval shooting, iloscia klatek i czasem otwarcia migawki (np moge odpalic go z tego wezyka tak ze zrobi mi 5 zdjec, co 30 sekund kazde, pierwsze zdjecie po 15 sekundach i kazde zdjecie z czasem naswietlania 5 sekund 8) ) - masz cos takiego w pilocie czy tez moge smialo napisac ze 20D rulez bo ma takie funkcje w dodatkowych akcesoriach?

(hint: ten post jest sugestia - nie porownujmy body po mozliwosciach akcesoriow).

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale nie neguj jeszcze czegos co do czego nie masz ty ani ja pewnosci. Moge w domu sprawdzic - nie upieram sie ze podnosi lustro dopiero po 2 sek samowyzwalacza, moze i robi to przed samowyzwalaczem, nie pamietam teraz i nie mam jak sprawdzic
    mi chodziło tylko o sens... bez sensu byłoby odczekanie 2 sek. i dopiero klapniecie lustrem, dlatego się przyczepiłem

Skoro mowisz juz o akcesoriach a nie funkcjach body to... ja na swoim TC-80N3 mam samowyzwalacz od 0 sek do... nie wiem ilu ale co najmniej 99 sek, do tego ten samowyzwalacz w wezyku moze byc polaczony z interval shooting, iloscia klatek i czasem otwarcia migawki (np moge odpalic go z tego wezyka tak ze zrobi mi 5 zdjec, co 30 sekund kazde, pierwsze zdjecie po 15 sekundach i kazde zdjecie z czasem naswietlania 5 sekund 8) ) - masz cos takiego w pilocie czy tez moge smialo napisac ze 20D rulez bo ma takie funkcje w dodatkowych akcesoriach?
    niet, oczywiście tego w pilociku niestety nie ma, muszę do tego użyć laptoka. tylko dla mnie, gdy chodzi o moją subiektywną listę wyboru 350D/20D - a o tym mówiłem - jest jedna podstawowa zaleta pilocika: ja go już mam :-D a TC-80N3 musiałbym kupować
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tylko dla mnie, gdy chodzi o moją subiektywną listę wyboru 350D/20D - a o tym mówiłem - jest jedna podstawowa zaleta pilocika: ja go już mam :-D a TC-80N3 musiałbym kupować
    Jesli chodzi o zalete sperzonalizowana, czyli tylko "dla ciebie" to OK, ale porownujac ogolnie oba body - nalezy sie jednak wstrzymac od podawania cech akcesoriow jako cech body.
    A pod tym wzgledem jednak 350D ogolnie moze byc zdyskwalifikowany przez wielu fotografow studyjnych - brak gniazda wezyka N3 i lamp blyskowych PC-Sync , ale juz na OT wychodzimy wiec nie ma co dywagowac.
    Btw sprawdzilem - 20D najpierw podnosi lustro, potem piska 2 sek, potem robi zdjecie, tak wiec nie rozni sie w tym od 350

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przypominam, że brak gniazd PC-sync
    zastąpić można kostką za 25 złotych.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

6V po kostce vs 250V na PC wymaga jeszcze nieco inwestycji
    ...

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

hmmm.
    Jeśli się używa tego tylko do wyzwalania lamp studyjnych to nie ma przecież różnicy.
    Chyba, że coś jeszce ktoś tym wyzwala.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ta...
    Juz widze jak zapinasz kobyle nie pierwszej mlodosci i po blysku dym idzie z aparatu Nie kazdy to bedzie stosowal z nowiusimi bowensami
    ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    hmmm.
    Jeśli się używa tego tylko do wyzwalania lamp studyjnych to nie ma przecież różnicy.
    Chyba, że coś jeszce ktoś tym wyzwala.
    Jesli uzywasz tylko i wylacznie wlasnych lamp i wiesz ile voltow one maja bo sobie je rozsadnie dobierales to nie ma roznicy.
    Ale jesli przyjmiesz ze chcesz miec bezstresowa mozliwosc podpiecia aparatu do dowolnych lamp studyjnych/wyzwalaczy - to tylko gniazdko PC sie klania... no ale to raczej wymagania profesjonalistow co to niejedno studio zwiedzili.

Miasto
    Poznań

Question

Jesli uzywasz tylko i wylacznie wlasnych lamp i wiesz ile voltow one maja bo sobie je rozsadnie dobierales to nie ma roznicy.
    Ale jesli przyjmiesz ze chcesz miec bezstresowa mozliwosc podpiecia aparatu do dowolnych lamp studyjnych/wyzwalaczy - to tylko gniazdko PC sie klania... no ale to raczej wymagania profesjonalistow co to niejedno studio zwiedzili.
    swoją drogą: ile V wytrzymuje gniazdko PC?

a teraz pytanie nadające się na nowy wątek: czy ma ktoś sprawdzone informacje ile V wytrzymuje stopka w 350D i 20D??

z pierwszych oficjalnych informacji wynikało, że 20D = ~250V a 350D = ~6V, ale gdzies później czytałem, że canon potwierdził, że w 350D zastosowano ten sam układ co w 20D i w sumie 350D też wytrzymuje ponad 200V... oczywiście szukam informacji i innego potwierdzenia, bo nie mam zamiaru testować organoleptycznie...
    (a pytanie jest dość istotne, bo lampy są najczęściej 4V, 30V i 240V...)
    pozdro.,
    m.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów