Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Spust migawki na pilota czy kabel?

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Do autoportretow wystarczy wbudowane opoznienie 10s
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skrzat
    Do autoportretow wystarczy wbudowane opoznienie 10s
    Taaaaaaa, ja kiedys chcialem sobie zrobic zdjecia do dyplomu wlasnie w taki sposob, po 5-tym zdjeciu juz bylem tak spocony ze szkoda gadac. Co sie wtedy nameczylem to tylko ja wiem
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do autoportretow to sie przydaje laptop/komp ostatecznie, z DSLRRemotePro (www.breezesys.com) albo ostatecznie i Canon Remote Capture.

Dopiero zaczyna Awatar fotofx
    Miasto
    Szczecin(Skype:fotofx)

Domyślnie

Kto zna opóźnienie RC-1 przy 350D ?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotofx
    Kto zna opóźnienie RC-1 przy 350D ?
    wg mnie jest zerowe..... jakoś nie zwracałem na to uwagi, ale gdyby jakies było, to bym zwrócił. poza tym z pilotem większość zdjęć wykonuje się z opóźnieniem 2 sek, mirror lockup (ustawiasz funkcją CF i suwaczkiem na pilocie) - i to działa w 100% poprawnie, czyli zawsze 2 sek.

należy tylko pamiętać, że aparat dopiero po naciśnięciu pilota zaczyna ustawiać AF, więc ten czas nalezy doliczyć - jeżeli ustawimy aparat w trudnych warunkach dla AF, to opóźnienie wzrośnie, a jeżeli nie ustawi AF, to nigdy nie zrobi fotki (chyba, że MF).

od lat używam pilota (właśnie RC-1) i wg mnie to jest najlepsze rozwiązanie, chwalę to sobie i polecam innym:
    - nie ma plączących się kabelków,
    - jest maciupci, mieści się w dłoni i nie przeszkadza w ręku, gdy latasz po studio,
    - nie trzeba podchodzić do aparatu, żeby cyknąć następne zdjęcie,
    - jest zawsze przy aparacie bardzo sprytnie przypięty do paska (to dotyczy niestety tylko canona i rc-1),
    - przy zdjęciach grupowych można - będąc samemu na foto - cyknąc kilka fotek pod rząd - z reguły ta pierwsza nie jest dobra, najlepsze są drugie (ludzie rozluźnieni, bo aparat niby juz strzelił),
    - praktycznie wszystkie ważniejsze zdjęcia robiłem z pilota na 2 sek + mirror lockup.

ponadto:
    - w pomieszczeniach nie ma problemu z "trafieniem" pilotem w aparat, choć czasami może to być trudne (czujnik rzeczywiście tylko z przodu), ale sygnał też dobrze odbija się od ścian i sufitu,
    - zasięg pilota 3..5m - dużo więcej niz kabelek,
    - baterie w pilocie nie zuzywają się - pilot działa tylko w chwili wciskania spustu (1 impuls), czyli prawie wcale (mój pilot ma z 8 lat i nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek wymieniał bateryjki),
    - cena za rc-1 nie powala (patrzę na allegro: są w okolicach 100 pln).

ale faktycznie na dworze w słońcu zasięg pilota drastycznie spada, lub staje się on prawie bezużyteczny.

to tyle jeżeli chodzi o moje doświadczenia i pilociki...

i jedna ciekawa uwaga: wszystko co napisałem potrafi eos 350D (300D nie testowałem), a nie potrafią 20D, 1D, 1Ds (brak 2 sek + mirror lockup), co dla mnie niestety zdyskwalifikowało te maszynki, a "trzystapięćdziesiątka" zapunktowała, i to mocno :smile:
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    i jedna ciekawa uwaga: wszystko co napisałem potrafi eos 350D (300D nie testowałem), a nie potrafią 20D, 1D, 1Ds (brak 2 sek + mirror lockup), co dla mnie niestety zdyskwalifikowało te maszynki, a "trzystapięćdziesiątka" zapunktowała, i to mocno :smile:
    Dziwne... moj 20D potrafi odpalic po 2 sek przy mirror lockup - gdy przelacze na samowyzwalacz, wtedy, przy wlaczonym MLU ma 2 sek zamiast normalnych 10sek, bez kombinowania w CF. Chyba ze czegos nie zrozumialem?

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Dziwne... moj 20D potrafi odpalic po 2 sek przy mirror lockup - gdy przelacze na samowyzwalacz, wtedy, przy wlaczonym MLU ma 2 sek zamiast normalnych 10sek, bez kombinowania w CF. Chyba ze czegos nie zrozumialem?
    ooo, to miło! (20D wraca na listę ), ale powiadom o tym firmę Canon Inc. bo wszędzie (w materiałach i odpowiedziach na zapytania) informują, że 20D ma selftimer TYLKO 10 sek niezależnie od MLU. to samo dotyczy wszystkich jedynek.

poza tym bez grzebania w CF...? mi sie to jakoś nie udało...

natomiast po włączeniu w CF funkcji MLU aparat reagował tak: pierwsze naciśnięcie spustu: podniesienie lustra, drugie naciśnięcie spustu: wyzwolenie migawki... co jest dla mnie ciut bez szenszu...... :sad:

czyli mówisz, że jeszcze trzeba było włączyć samowyzwalacz :-o
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ooo, to miło! (20D wraca na listę ), ale powiadom o tym firmę Canon Inc. bo wszędzie (w materiałach i odpowiedziach na zapytania) informują, że 20D ma selftimer TYLKO 10 sek niezależnie od MLU. to samo dotyczy wszystkich jedynek.
    Wszedzie? Cos zbyt drastyczny jestes, albo zle szukasz, albo zle stawiasz pytania.
    Ot prosty dowod ze nie wszedzie:
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos20d/page7.asp
    "Drive Mode

• Single shot
    • Continuous (5 fps, 23 frames JPEG)
    • Self-Timer

Self-Timer delay is by default 10 seconds, however if you use mirror lockup (C.Fn 12) the delay is reduced to 2 seconds."

poza tym bez grzebania w CF...? mi sie to jakoś nie udało...
    Nie ma CF do ustawiania czasu selftimera wiec tu nie trzeba grzebac w CF - wystarczy drive mode na selftimer przelaczyc. Za to trzeba grzebac w CF by wlaczyc MLU.

natomiast po włączeniu w CF funkcji MLU aparat reagował tak: pierwsze naciśnięcie spustu: podniesienie lustra, drugie naciśnięcie spustu: wyzwolenie migawki... co jest dla mnie ciut bez szenszu...... :sad:
    W Drive - Single tak wlasnie robi i nie jest to bez sensu - najpierw podnosisz lustro, potem decydujesz sie kiedy zrobic zdjecie. To jest lustrzanka nie kompakt - nie ma obowiazku myslec za uzytkownika i kiedy uzytkownik decyduje sie uzyc dosc zaawansowanej funkcji jaka jest MLU (trzeba wiedziec po co jej sie uzywa) to aparat nie zdecyduje za ciebie kiedy po podniesieniu lustra chcesz zrobic zdjecie (tzn kiedy uznasz ze ustaly juz drgania lustra).

czyli mówisz, że jeszcze trzeba było włączyć samowyzwalacz :-o
    Wlaczasz aparat, przestawiasz Drive na selftimer, w CF wlaczasz MLU na On, wciskasz spust migawki, aparat piska, po 2 sekundach podnosi lustro i za chwile robi zdjecie - w tym trybie nie musisz drugi raz naciskac spustu migawki. Dlaczego? Bo nie po to uzywa sie selftimera by tuz przed zrobieniem zdjecia jeszcze raz podchodzic do aparatu

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wszedzie? Cos zbyt drastyczny jestes, albo zle szukasz, albo zle stawiasz pytania.
    no dzieki! masz rację, być może moje poszukiwania zbyt wcześnie zamknąłem...
    ale na dobrą wiadomość nigdy nie jest za późno

Za to trzeba grzebac w CF by wlaczyc MLU.
    to miałem na myśli.

W Drive - Single tak wlasnie robi i nie jest to bez sensu - najpierw podnosisz lustro, potem decydujesz sie kiedy zrobic zdjecie. To jest lustrzanka nie kompakt - nie ma obowiazku myslec za uzytkownika i kiedy uzytkownik decyduje sie uzyc dosc zaawansowanej funkcji jaka jest MLU (trzeba wiedziec po co jej sie uzywa) to aparat nie zdecyduje za ciebie kiedy po podniesieniu lustra chcesz zrobic zdjecie (tzn kiedy uznasz ze ustaly juz drgania lustra).
    wg mnie dużo więcej drgań wprowadza naduszenie spustu, niż podniesienie lustra - oczywiście gdy robimy to łapą - i wtedy to jest bez sensu. gdy mamy pilota (20D ma pilota IR?) lub wężyk to co innego...

Wlaczasz aparat, przestawiasz Drive na selftimer, w CF wlaczasz MLU na On, wciskasz spust migawki, aparat piska, po 2 sekundach podnosi lustro i za chwile robi zdjecie - w tym trybie nie musisz drugi raz naciskac spustu migawki. Dlaczego? Bo nie po to uzywa sie selftimera by tuz przed zrobieniem zdjecia jeszcze raz podchodzic do aparatu
    zaraz zaraz, chwila, bez jaj: jest tak, jak napisałeś?
    to to opóźnienie w sumie ile wynosi? 2.5 sek, 3 sek?
    wg mnie powinno być tak: wciskasz spust, lustro idzie w górę, aparat piska, po 2 sek. robi fotkę i lustro opada. no tego się spodziewam i tak robi 350D i moje analogowe EOSy.....
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wg mnie dużo więcej drgań wprowadza naduszenie spustu, niż podniesienie lustra - oczywiście gdy robimy to łapą - i wtedy to jest bez sensu. gdy mamy pilota (20D ma pilota IR?) lub wężyk to co innego...
    Oczywiscie masz racje, dlatego napisalem o swiadomym uzywaniu MLU. A MLU uzywa sie zazwyczaj majac aparat na statywie i z wezykiem w lapie bo naciskajac reka spust migawki mozemy zniwelowac sktuecznosc podniesienia lustra.
    Za to gdy uzywamy MLU tylko by miec selftimer 2 sek to mozemy nie dbac o statyw czy wezyk czy poruszenia - moze po prostu chcemy szybciej wyzwolic aparat z samowyzwalacza np na szerokim kacie.

zaraz zaraz, chwila, bez jaj: jest tak, jak napisałeś?
    to to opóźnienie w sumie ile wynosi? 2.5 sek, 3 sek?
    wg mnie powinno być tak: wciskasz spust, lustro idzie w górę, aparat piska, po 2 sek. robi fotkę i lustro opada. no tego się spodziewam i tak robi 350D i moje analogowe EOSy.....
    Nie mam 20D przy sobie zeby sprawdzic, moze rzeczywiscie najpierw podnosi lustro. Po co wnikac jak chodzi o jeden fakt ktory probowales negowac - ze przy wlaczonym MLU i selftimerze masz 2 sekundy samowyzwalacza .
    Aha - 20D nie ma pilota.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów